Iš Autogidas.lt atlikto tyrimo matyti, kad daugiau kaip 70 proc. respondentų sezonas neturi įtakos vairavimui, o 6 proc. respondentų vasarą kaip tik stengiasi vairuoti dar atidžiau. Daugiau kaip 20 proc. pripažįsta, kad vairuodami vasarą jaučiasi labiau išsiblaškę, nes daug kas atitraukia dėmesį.

Apie 60 proc. tyrimo dalyvių sako, kad kelių eismo taisyklių sąmoningai niekuomet nepažeidžia, nebent netyčia. Tačiau 35 proc. pripažįsta, kad kartais kelių eismo taisyklėms nusižengia sąmoningai. Likusieji arba niekada nepažeidžia taisyklių, arba pažeidžia nuolatos.

Dažniausi pažeidimai: greičio viršijimas užmiestyje (39 proc. Autogidas.lt respondentų) arba mieste (24 proc.), posūkių nerodymas (13 proc.), persirikiavimas, kertant ištisinę kelio liniją, arba saugaus atstumo nesilaikymas (po 10 proc.). Retesni atvejai, kai transporto priemonė pastatoma neleistinoje vietoje (3 proc.), arba kai važiuojama, degant draudžiamam šviesoforo signalui (2 proc.). Jei kelių eismo taisyklių pažeidimas užfiksuojamas, dauguma vairuotojų sako, kad pripažįsta savo kaltę ir nesiginčija su pareigūnais, vos keli procentai vis dėlto bando įrodyti, kad yra nekalti.

Dauguma vairuotojų kasdien netgi ne po kartą pastebi, kaip kiti vairuotojai pažeidžia kelių eismo taisykles (75 proc. tyrimo dalyvių). Kas penktas vairuotojas kitų eismo dalyvių pažeidimų pastebi kelis kartus per savaitę, likusieji 3 proc. – keletą kartų per mėnesį. Neatsirado nė vieno respondento, kuris kelių eismo taisyklių pastebėtų retai arba nepastebėtų išvis.

Paklausti, kas labiausiai erzina, žvelgiant į kitus vairuotojus, Autogidas.lt respondentai paminėjo, jog jiems nepatinka nepagarba kitiems eismo dalyviams, posūkių nerodymas, staigūs manevrai ir staigus stabdymas, lenkimas dideliu greičiu, kai tam nėra daug vietos ir pan. Paprašyti įvardinti, kas labiausiai džiugina, kai kurie vairuotojai atkreipė dėmesį į toleranciją ir mandagumą. Respondentų teigimu, malonu, kai praleidus vairuotojas padėkoja, ir netgi ne taip pikta, jei užlenda ar įvažiuoja įžūliai, bet paskui atsiprašo, tai parodydamas avariniu signalu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)