Vis dėlto, ne apie nuopolius ar pakilimus šiame savo straipsnelyje noriu pasidalinti. Per kelis Vilniuje praleistus metus teko bendrauti su žmonėmis iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Ir, deja, įsitikinau – stereotipai apie Kauną dar pakankamai gajūs. Ir labai gaila, kad žmonės nesistengia pasidomėti, ar tai yra tiesa. Todėl ir noriu bent keletą stereotipų pakomentuoti.

Nusikalstamumas. Vienas iš pagrindinių stereotipų, persekiojantis Kauną nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio. Taip, pripažinsiu, tais laikais Kaune siautėjo gaujos ir jos buvo pakankamai įtakingos ir pavojingos. Taip pat pripažįstu ir tai, jog ir dabar kai kuriuose miesto rajonuose nusikalstamumo problema, deja, bet vis dar egzistuoja (nors šiaip jau galima kelti ir tokį klausimą – kuriame Lietuvos krašte nusikalstamumo problema pilnai išspręsta?). Ir vis dėlto, tie rajonai neužima didelės miesto dalies. Bent jau man pačiam nekyla jokių problemų savaitgalio naktį pareiti pėsčiam iš Laisvės alėjos į namus, nors atstumas yra 5-6 km. Nėra problemų todėl, jog aš jaučiuosi pakankamai saugus. O net jei ir nesijausčiau, tuomet galėčiau pasinaudoti naktiniu viešuoju transportu. Tokios galimybės, beje, net mūsų sostinė nesuteikia.

Gatvės. Tai yra pagrindinis pašaipų objektas. Pripažįstu, jog kai kurios gatvės Kaune yra tikrai blogos būklės. Vis dėlto, vargu, ar kuriam nors iš tų besišaipančių asmenų yra įdomu, kad jau kelis metus Kaune vykdomi nuolatiniai gatvių taisymai. Ir ne tokie, kad po vieną duobę užtaiso, bet kasmet bent viena iš Kauno pagrindinių gatvių atnaujinama kapitališkai, t.y. perklojant visa jos dangą. Žinoma, gatvių padėtis Kaune nėra gera, bet miestas iš visų jėgų stengiasi tą padėtį taisyti.

Kauniečių meilė Kaunui. Yra tekę girdėti pašaipėlių ir šiuo aspektu. Pripažįstu, jog kauniečiai labai myli savo miestą ir dėl to nemėgsta, kai net juokais yra iš jo pasišaipoma. Sutinku, jog juokelių netoleravimas tikrai nėra geras dalykas. O dėl pačios meilės savo miestui, aš manau, jog kauniečiai kaip tik gali būti pavyzdžiu kitų miestų, miestelių ar šiaip gyvenviečių gyventojams. Sutikite, juk yra pakankamai įspūdinga, kai „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ žaidžia Vilniuje, o arenoje susirinkę kauniečiai skanduoja savo miesto komandos vardą ir visiškai nustelbia vilniečius.

Taigi štai tokios mano mintys apie kai kuriuos su Kaunu susijusius stereotipus. Nežinau, ar nors kiek pakeičiau jūsų nuomonę, bet tikiuosi, jog supratote bent tiek, jog prieš kalbant apie vieną ar kitą dalyką, pirmiausia tuo dalyku reikia bent kiek pasidomėti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo nuomone? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: