Atsako specialistas vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas:

- Laktozės (pieno cukraus) netoleravimas tarp vaikų pasitaiko dažnai, tačiau ne taip dažnai kaip tarp suaugusiųjų. Tai galima paaiškinti tuo, kad laktozės netoleravimas dažniausiai būna įgytas, o ne įgimtas. Gimus kūdikiui jo skrandyje yra laktazės, padedančios skaidyti pieno laktozę. Jo kiekiui sumažėjus, išgėrus pieno prasideda pilvo pūtimas, kartais viduriuojama. Vyresnio amžiaus žmonės pastebi, kad išgėrus po maisto stiklinę pieno apsunksta virškinimas. Deja, kartais pasitaiko, kad žmogus iš viso netoleruoja laktozės. Kalbant apie vaikus, tai dažniausiai pasitaiko tiems vaikams, kurie nebuvo išnešioti arba sirgo Roto virusu, Krono ar kitomis infekcinėmis ligomis.

Vaikui tuomet patartina vartoti specialų pieną, kuriame nebūtų laktozės. Taip pat jis gali vartoti produktus, kur yra tik laktozės pėdsakų: fermentuotą sūrį, sviestą. Mažiau jos yra ir varškėje, grietinėje, kefyre. Jei vaikas netoleruoja laktozės, tačiau vis tiek nori pieno produktų, geriausiai tuomet duoti po nedidelį kiekį, bet kelis kartus per dieną. Tokiu būdu organizmas spėja pagaminti laktazės fermento ir vaikui nebūna bloga. Taip pat reikia vengti maišyti pieno produktus.

Nerekomenduoju keisti pieno produktų jų atmainomis. Tikrame piene žymiai daugiau naudingųjų medžiagų nei sojų, migdolų piene. Vaikui būtinos iš pieno produktų gaunamos medžiagos. Juk šis produktas buvo sukurtas patiems mažiausiems – kūdikiams – aprūpinti reikalingomis medžiagomis. Visai kas kita, kai vaikas iš viso netoleruoja produkto, tuomet ir kišti per prievartą nereikia. Organizmas pats atsirenka.

Tėvai dažnai nerimauja, kas bus, kai vaikas pradės eiti į darželį. Patarčiau pirmiausia pakalbėti su auklytėmis, perspėti. Mažesniuose miestuose darželio darbuotojai kruopščiai atrenka maistą, kurį gali, o kurio negali valgyti, vaikas. Didesniuose miestuose kartais kyla problemų, dažnai nenorima terliotis. Vis dėlto išeičių yra. Galima namuose ruoštą maistą įdėti vaikui arba leisti į specialų darželį, skirtą alergiškiems vaikams.