Tilžės gatvės 29 namo bendrija buvo pasiryžusi renovuoti savo namą. Gyventojai numatė sutvarkyti stogą, apšiltinti sienas, ant stogo įsirengti saulės kolektorius. Pirminiais skaičiavimais 1 kv. metro sutvarkymas turėjo kainuoti apie 500 litų. Tačiau, kai buvo parengtas investicinis planas gyventojai apstulbo.

„Kaina yra nuo 980 iki 1008 litų vienam kvadratiniam metrui. Pas mus dviejų kambarių butas turėtų investuoti, jau atėmus valstybės paramą, 29–30 tūkst. Iš tikrųjų žmonės tokių pajamų neturi ir bijo tokių įsipareigojimų“, – sakė daugiabučio namo bendrijos pirmininkė Valerija Baliukonienė.

„Ką tik balkoną stiklinomės, tai 1300 litų mums kainavo, o tame planelyje mes matėme, buvo 2500 litų“, – sakė šiaulietė Gražina Stankaitienė.

Šiauliuose apie 40 daugiabučių atsisakė valdiškų paslaugų ir renovuoti būstus ėmėsi savo jėgomis.

„Dvi priežastys – viena tai didelės kainos baido gyventojus, antra – statybininkų trūkumas. Jeigu būtų daugiau statybininkų, jei pasiūla viršytų paklausą, tai būtų kaip anksčiau, gal pigiau“, – teigė Šiaulių daugiabučių namų bendrijų asociacijos prezidentas Liudas Ramanauskas.

Šiemet Šiauliuose statybininkų pastoliai galėjo stovėti prie 18 daugiabučių, tačiau kol kas darbai neprasidėjo, nes niekas jų nesiima .

„Skelbiant investicinių planų rangovų paiešką, mums nepavyko tris kartus susirasti rangovų, kainos buvo aukštos ir mums užsitempė šis etapas“, – aiškino Šiaulių miesto savivaldybės vicemeras Juras Andriukaitis.

Nepavykus susirasti statybininkų Šiauliuose, jų planuojama pasikviesti iš kitų miestų ar net iš užsienio. Tikimasi, kad bent 7 namai iš savivaldybės administruojamos daugiabučių renovavimo programos šiemet bus pradėti renovuoti.