Pradėkime nuo pat pradžių. Nuo pernai metų VBE vertinimas pasikeitė - įvesta nauja sistema, pagal kurią kiekvieno egzamino rezultatas neskaičiuojamas nuo geriausio rezultato visoje šalyje, o skaičiuojamas pagal paprastą lentelę, kurioje tavo surinkti taškai paverčiami VBE balais. Kitaip tariant, kiekvienas darbas vertinamas individualiai. Taip pat verta paminėti, kad anglų kalbos VBE yra B1-B2 lygio. Kas nežino, kas tai yra, tiems galima išversti į žmonių kalbą - tai yra Europos Tarybos nustatyti užsienio kalbos mokėjimo lygiai, pradedant A1, kuris yra žemiausias, ir baigiant C2, kuris yra aukščiausias. Galime teigti, kad B1-B2 lygis yra vidutinis žinių mokėjimo lygis, kuris leidžia laisvai komunikuoti su kitais žmonėmis tuo lygiu mokama kalba.

O dabar atėjo smagioji dalis. Egzaminui buvo besiruošiama visus metus. Išsprendėme 13 ankstesnių VBE, sprendėme ir C1-C2 lygio klausymo testus. Tai turėjo mus geriau paruošti VBE, kuris pagal visas normas tikrai yra daug lengvesnis nei C1-C2 lygis. Bet klausymo testo metu tikrai norėjosi viską mesti ir dingti iš klasės kuo toliau nuo to prasto įrašo.

Pastarųjų penkių anglų kalbos VBE klausymo testų įgarsintojai buvo tie patys. Ankstesniuose egzaminuose su įgarsinimu problemų nebuvo, todėl ir mes tikėjomės panašios kokybės įrašo, bet išgirdome visai kitką. Įsivaizduokite - jūs laikote egzaminą, vyksta klausymo testas, o iš magnetofono sklindantis kalbančiojo balsas yra su aidu. Nepaisant to, pats kalbantysis nedaro pauzių nei tarp žodžių, nei tarp sakinių, kalba su akcentu ir taip visą savo pasakomą tekstą sumala į vieną ilgą ir nesuprantama sakinį. Paaiškinkite man, paprastam abiturientui, kaip tokiomis sąlygomis galima teisingai atlikti užduotis?

Po egzamino nusprendžiau pasidomėti, kodėl tai įvyko, kad įrašas buvo toks prastas, todėl parašiau elektroninį laišką į NEC. Ir nors visai nesitikėjau sulaukti atsakymo, NEC nusprendė mane maloniai nustebinti ir gavau atsakymą. Tačiau jį perskaitęs pasijaučiau taip, tarsi būčiau gavęs per veidą su šlapiu skuduru. Jų teigimu, kadangi po paskutiniųjų VBE ir šių metų bandomojo egzamino niekas nesikreipė į juos dėl prastos įrašo kokybės, jie nusprendė palikti tuos pačius įgarsintojus. Tačiau kaip mes galėjome į juos kreiptis, jeigu ankstesnių egzaminų garso įrašų kokybė buvo puiki? Viskas aiškiai girdima, kalba rišli. Iš jų gauto atsakymo galima daryti išvadą, kad šiemet MES PATYS esame kalti dėl prastos kokybės. Tarsi mes buvome tie, kurie darė įrašą ir paskui patys laikė egzaminą ir dabar skundžiasi klausymo testo kokybe.

Taigi, galime daryti tik vieną išvadą. Tarsi yla iš maišo išlenda tikroji mūsų valstybės politika - oficialiai visi skelbia, kad užsienio kalbų mokėjimas ir gebėjimas jomis komunikuoti yra didelė vertybė ir privalumas šiuolaikiniam žmogui. Bet prasidėjus valstybiniams brandos egzaminams parodoma tikroji situacija, kuomet NEC nesugeba normaliai įrašyti klausymo testo, o paskui pasako, kad dėl to kalti patys abiturientai. Jeigu nebūtų graudu, tikrai būtų juokinga.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi. Taip pat galite susisiekti su DELFI el. paštu pilieciai@delfi.lt