Tačiau gyvenime, žinoma, nutina kitaip – vieną iš sekmadienį ryte atsidariusių apylinkių Donecke ginkluoti kaukėti asmenys uždaro jau po 10 min. prasidėjusio „rinkimų proceso“. Kitos apylinkės apskritai neatsidaro, konstatuoja miesto gyventojai. Socialinius tinklus greitai apskrieja nuotrauka – susikibę už rankų vaikinas ir mergina stovi prie uždarytų gimnazijos, kurioje turėjo balsuoti, durų.

Stovi žmonės už apylinkių durų ir Kijeve, tik dėl kitų priežasčių. Ten, Ukrainos sostinėje, kurioje gegužės 25 d. renka ne tik konstitucijos garantą, bet ir merą, ir miesto tarybos narį, eilės. Prie apylinkių Nr. 800774 ir Nr. 80075, esančių Kijevo Sviatošinsko rajone, žmonės ėmė rinktis jau 7.30 val., pasakoja stebėtojai.

Žmonių srautas nenutrūko ir vėliau, 11 val. Apylinkėje Nr. 800774 – mokyklos sporto salėje, prie kurios durų puikuojasi šūkis „Nepamiršk – būk žmogus!“ dešimtys Kijevo gyventojų, stovinčių eilėje prie biuletenių. Pagyvenę žmonės laukdami prisėda ant suolelių prie sienų, prie krepšinio aikštelės.

45 m. moteris Natalija greitai pasirašo už gautą rinkimų biuletenį. Ir, regis, jau ruošiasi žymėti savo kandidatus čia pat, neužeidama į slapto balsavimo kabiną, tačiau jai primena, kad visgi tokia tvarka...

„Balsavau už Tiagniboką, – išrėžia ji. – Nepaisant to, kad esu senyvo amžiaus rusakalbė ukrainietė. Dėl daugelio priežasčių. Visų pirma, daugumos kandidatų veiksmai ir sprendimai buvo nenuoseklūs, jie blaškėsi iš vienos pusės į kitą. O nacionalistai laikosi griežtos linijos ir nesielgia kaip „dešimt rublių“, kurie turi visiems patikti. Jie nuoseklūs. Antra priežastis – nacionalizmas. Man „Svoboda“ dabar ir visada – veidai tų berniukų, kurie išėjo anapus, kurie padarė įmanomą Maidaną, išvijo iš šalies Janukovyčių ir kitus banditus, kurie žino, ko jie nori ir nenurims kol nepasieks tikslo. Trečia priežastis išplaukia iš antrosios. Tiagnibokas – Didvyrių partijos atstovas. Jokia kita politinė jėga nepajėgi pateikti žmonėms Ukrainos Didvyrių, kurie atidavė gyvybę už šalį, sąrašo. Tai liūdnas faktas, tačiau niekur nuo jo nepabėgsi. Kiti tuo metu reklamavosi...“

Su nacionalistine jėga ji mato ir ateitį. Tikisi, kad Regionų partiją ir Komunistų partiją apskritai uždraus. „Uždraus visas padugnes, kurios įžūliai ir begėdiškai plėšė, žemino, grūdo į kalėjimus ukrainiečių tautą“, – sako moteris.

Besišypsantis vyriškis su raudona kepure Bogdanas griežtai atsisako sakyti, už ką balsavo. Tik gudriai šypsosi. Pasakoja, kad jis – dailininkas, ir tikina, kad Ukrainos prezidentu turi tapti tas, kuris „pajėgs įveikti rusų agresorius“.

„Tas, kuris niekada nesutiks sudarinėti gėdingų susitarimų su Putinu ir jo bendrininkais. Ukrainos prezidentas turi be kompromisų ginti mūsų nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, kovoti už nacionalinius interesus“, – įsitikinęs Bogdanas.

Nepaisant vakarykščių gąsdinimų apie teroro išpuolius, Kijeve kol kas ramu. Žinoma, pažeidimų yra, tačiau pažeidimai tipiniai ir netgi nuobodoki. Kažkur, praneša žiniasklaida, per anksti atidarė seifą su rinkimų biuleteniais. Kažkur į darbą neatėjo komisijos sekretorius, ir teko skirti žmogų jo pareigoms.

„Daugumoje apygardos Nr. 7 apylinkių – atskira eilė prie biuletenių Ukrainos prezidento rinkimams, o paskui žmonės pamato, kad reikia atstovėti tokią pat eilę prie kitų trijų biuletenių. Todėl nenorintys stovėti antroje eilėje žmonės apsisuka ir balsuoja tik už prezidentą“, – pasakoja savo paskyroje socialiniame tinklalapyje „Facebook“ kandidatas į deputatus Aleksejus Davydenko.

Na o Donecko srityje, Snižnės mieste pagrobia kandidatą į merus. Mykolajive praneša, jog užminuotos septynios apylinkės. O iš Krymo nepabėgę Krymo totoriai dešimtimis automobilių važiuoja į žemyninę Ukrainos dalį balsuoti. Sako, kad į Chersono sritį. Bet, kaip praneša Centrinės rinkimų komisijos vadovas Michailas Ochendovskis, daugiau Krymo gyventojų šiuose rinkimuose – rinkimuose, kurie tik prasidėjo – balsuos sotinėje.