Kylant saulei juodas tetervino patinas, pasidabinęs ryškiai raudonais antakiais, nusileidžia ant balto smėlio ir pradeda savo meilės šokį - skleidžia uodegą, rėžia sparną, tuo pačiu metu skleisdamas keisčiausius garsus. Aplink susirinkusios patelės stebi - renkasi, ar tinka šis kandidatas joms į poras. „Verta nepamiegoti ir pašalti. Tetervinai beveik man pozavo", - juokėsi retą vaizdą stebėjęs Girios girininkijos, priklausančios Šalčininkų urėdijai, girininkas Darius Šapokas. Pasak jo, šiemet tetervinų tuoktuvių ceremonijos prasidėjo anksti - dar kovo pradžioje, o dabar turbūt jau netrukus baigsis.

Specialistai skaičiuoja, kad Rūdninkų girioje šiuo metu yra apie 100 tetervinų. Taip pat čia įsikūrę ir kiti reti paukščiai - kurtiniai, tripirščiai geniai, ereliai rėksniai. Prie šių rūšių apsaugos derinami ir miško darbai. Tetervinų tuoktaviečių vietose miškas visai nekertamas, jų maitinimosi vietose ūkinė veikla yra ribojama.

„Tetervinai - paukščių rūšis, kuri labai nemėgsta būti trikdoma. Dėl to tetervinų veisimosi zonoje draudžiami bet kokie masiniai renginiai. Žmonių apsilankymai, ypač tuoktuvių metu, yra nepageidaujami. Taip, žmonėms gal būtų įdomu, gražu, bet tetervinams iš to tikrai nieko gero", - sakė Darius Šapokas, aiškindamas, kodėl toks gamtos grožis negali būti visiems prieinamas.

Girininkams tetervinus reikia saugoti ne tik nuo per didelio žmonių susidomėjimo, bet ir nuo plėšrių gyvūnų. „Tetervinai kiaušinius deda ant žemės. Reikia juos kažkaip apsaugoti nuo mangutų ar lapių. Todėl dabar, įgyvendinant gamtosauginį planą, tetervinų perėjimo vietose statomi gyvagaudžiai spąstai", - pasakojo Darius Šapokas.

Pasak girininko, darbas Rūdninkų giriose - nuolatinis kompromisų ieškojimas. „Turime atsižvelgti į dėl retų rūšių atsirandančius apribojimus, bet visgi reikia ir vykdyti ūkinę veiklą. Reikia prižiūrėti teritoriją, nušienauti žolę nuo jaunų medelių, galų gale, reikia kirsti mišką, todėl ūkininkavimas darosi sudėtingesnis, nei miške, kur nėra retų rūšių ir viskas paprasčiau. Tačiau verta. Juk tos retos rūšys - didžiausias mūsų lobis", - šypsojosi Darius Šapokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją