Nuo tada numeriuose Lietuvą identifikuoja tik šalies raidžių kodas LT. Bėgant metams ir besikeičiant mašinų parkui lietuviški atributai automobilių numeriuose matomi vis rečiau, tačiau DELFI skaitytojui Vaidui gatvėje pavyko užfiksuoti nematytą egzempliorių – „Mercedes“ automobilį, kurio valstybiniame numeryje matyti apversta Lietuvos trispalvė. Tai skaitytojui sukėlė abejonių: ar numeris nėra klastotė, o galbūt tai – gamintojų klaida?

VĮ „Regitra“ atstovė Laimutė Užupė negalėjo pasakyti, ar šis valstybinis numeris yra įtrauktas į registrą. „Šiuo atveju patikrinti negalime, nes pagal teismų praktiką (Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išaiškinimą) transporto priemonės duomenys, tarp jų – ir valstybinis numeris – laikytini asmens duomenimis. Asmens duomenys gali būti tvarkomi (skleidžiami, teikiami ir pan.) tik LR Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nustatyta tvarka“, – DELFI sakė ji.

Valstybinio numerio ženklų gamintoja Lietuvoje yra bendrovė „Baltic Sign“. Pastaraisiais metais į viešumą iškilo ne viena istorija apie abejotiną valstybinių numerių kokybę, o paskutinis atvejis buvo prieš metus, kai „Baltic Sign“ pripažino, jog kai kuriose 2008-2009 m. išduotų ženklų serijose gali pasitaikyti nekokybiškų ženklų, nuo kurių paviršiaus nusilupa dengianti plėvelė. Tuomet pranešta, kad šie ženklai „Baltic Sign“ arba „Regitros“ padaliniuose nemokamai keičiami į naujus.

Paklausta, ar dėl spalvų neatitikimo DELFI skaitytojo nuotraukoje užfiksuotą numerį galima laikyti klastote ir ar vairuotojui būtina jį pasikeisti, L. Užupė atsakė: „Ar tai fotomontažas bandant suklaidinti ir pateikti melagingą informaciją, ar klastotė, gali nustatyti atitinkamos kvalifikacijos ekspertai.“

DELFI primena, kad už automobilio vairavimą su suklastotais valstybinio numerio ženklais gresia bauda nuo 800 iki 1200 Lt su teisės vairuoti atėmimu nuo 6 iki 12 mėnesių.

Automobilių numeriai su trispalvėmis gatvėse matomi vis rečiau, tačiau kiek tiksliai jų dar važinėja Lietuvos keliais nėra žinoma, nes „Regitra“ tokios informacijos nerenka.

Automobilių numeriai – šešių tipų

„Regitra“ nurodo, kad Lietuvoje išduodami ir naudojami valstybinio numerio ženklai gali būti šešių tipų: keturių tipų neterminuoto galiojimo ir dviejų tipų laikinieji.

Neterminuoto galiojimo numerio ženklų tipai – bendrojo naudojimo, kariuomenės transporto priemonėms, taksi arba užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, konsulinių įstaigų ir tarptautinių organizacijų atstovybių transporto priemonėms.

Laikinųjų numerio ženklų tipai – įvežamoms į Lietuvą arba išvežamoms (neįregistruotoms) transporto priemonėms bei transporto priemonėmis prekiaujančių įmonių ar organizacijų parduodamoms (neįregistruotoms) transporto priemonėms.

Lengviesiems automobiliams valstybinio numerio ženklų komplekto išdavimo kaina yra 52 Lt, taksi ir užsienio valstybių diplomatinių atstovybių automobiliams – 67 Lt, vadinamųjų „tranzitinių“ numerių – 29 Lt, o Lietuvoje parduodamų, bet neįregistruotų mašinų – 80 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)