Visų pirma balsuoti rinkimuose yra mano kaip valstybės pilietės pareiga. Ir nesvarbu, kad niekas man nei paštu, nei žodžiu nepranešė apie vykstančius rinkimus, neatnešė asmeninio kvietimo (rinkėjo kortelės) į šį „vakarėlį“, nepristatė visų dalyvių – aš esu pakankamai sąmoninga, kad visą šią informaciją susirinkčiau pati ir suplanuočiau laiką, kurį skirsiu balsavimui.

Tai, kad man neatnešė rinkėjo kortelės, nereiškia, kad mano balsas nesvarbus ir kažkas nori sutrukdyti man balsuoti. Tai tik žmogiškasis faktorius – mūsų daug, o piliečių nešiojusių biuletenius – mažai. Geriau susipažinkite su savo kaimynais, kurie galėjo paimti Jūsų biuletenį, bet greičiausiai jūsų nepažįsta.

Visų antra, išmokite planuoti savo laiką. Metai iš metų eilės rinkimų apylinkėse susidaro tuo pačiu metu. Taigi, eikite kitu laiku ir niekada, niekada neatidėliokite paskutinei minutei. Jei jau taip atsitiko, tai argi turite teisę piktintis? Čia Jūs esate neatsakingas pilietis, turintis laiko planavimo problemų.

Nereikia taip susireikšminti, apsisukti ir išeiti. Kartoju – balsuoti yra pareiga. Argi kas nors pasikeis, jei palauksite, tas 20-30 min. Girdėjau, kad žmonės laukė ir kelias valandas. Tikrai gaila, VRK tai turėtų spręsti, bet tai tikrai nėra tai, ko jie siekia. Čia reiktų klausti, o kodėl taip atsitiko? Atsakymas žemiau ir tai yra trečias dalykas į kurį norėčiau atkreipti dėmesį.

Visų trečia, kantrybė – dorybė, o pareigą reikia atlikti (balsuoti!). Šiais metais VRK tikrai pasistengė, kad būtų daugiau ir įvairesnių galimybių – už kandidatus galima buvo pasirašyti internetu, rinkėjo kortelę taip pat atsispausdinti internetu, o balsuoti galima buvo ir iš anksto, ir nebūtinai savo apylinkėje. Pastaroji galimybė ir padarė meškos paslaugą VRK, nors ji ir prašė balsuoti ne savo apylinkėje tik būtiniausiu atveju. Bet pagal skaičius jau dabar matyti, kad tokių atsirado labai daug. Per daug.

VRK komisijų nariai kai kuriais atvejais tiesiog nesusitvarkė su srautu. Kompiuterizacija, gerai, bet juk į tas užklausas iš kitų apylinkių turėjo atsakyti žmonės... Taigi, man irgi nepatinka, kad susidarė tos eilės, bet ar galima piktintis, jeigu tų eilių priežastis esi tu pats? Reikėjo balsuoti iš anksto, reikėjo anksčiau ateiti. Galimybių daug, bet ne visi jas nori matyti.

Dėl vieno vis dėlto sutinku, bet tai taikytina ir VRK komisijų nariams, ir balsavusiems piliečiams. Argi taip sunku būti mandagiems, nekelti balso, pasistengti suprasti kito žmogaus situaciją ir nuoširdžiai jam padėti? Misija tikrai įmanoma ir daugeliu atveju tai padeda greičiau spręsti problemas, o tada ir eilės greičiau juda ir nusiskundimų būna mažiau.

Trumpa mano balsavimo istorija. Pati buvau viena tų piliečių, kuri norėjau balsuoti ne savo apylinkėje. Man atėjus buvo pasakyta, kad aš jau balsavau savo apylinkėje. Pirma reakcija – pasipiktinau. Bet suvaldžius pyktį supratau, kad turėsiu sugaišti laiko viską aiškinantis. Laukiau 20 min. Įvyko žmogiška klaida – mano apylinkėje mane pažymėjo kaip balsavusią (tikriausiai ne taip suvedė rinkėjo kortelės numerį).

Mandagiai atsiprašė ir pasakė, kad klaidos pataisyti negali ir galiu balsuoti tik savo apylinkėje. Nagi, labai pikta, bet juk specialiai niekas taip nedarė. O kur žmogus, visada bus klaidų. Nuvažiavau aš iki savo apylinkės kitame miesto gale. Dar kartą manęs atsiprašė ir aš balsavau. Valio!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!