Turi visų būtinų medžiagų

Sojos skiriasi nuo kitų ankštinių daržovių (pupelių, žirnių, pupų), nes jų baltymai tirpsta vandenyje, o aminorūgščių sudėtis taip gerai suderinta, kad panaši į pieno ir mėsos, todėl yra dažnas pakaitalas, atsisakiusiems gyvulinės kilmės produktų. Sojos baltymai kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams ir yra lengviau virškinami. Sojose yra 27-50 proc. baltymų, 9-16 proc. angliavandenių, 15-28 proc. riebalų, daug mineralinių medžiagų ir vitaminų: kalcio, geležies, fosforo, karoteno, folio ir nikotino rūgščių.

Stebina įvairove

Iš sojų pupelių gaminamas sviestas, margarinas, miltai, iš jų spaudžiamas aliejus, o išspaudos naudojamos dirbtiniam pienui, varškei, sūriui, mėsai, grietinėlei, padažams, jogurtams, ledams ir kitiems produktams gaminti. Parduotuvėse pardavinėjami įvairūs produktai su sojų priedais, kurie pagerina patiekalų skonį ir maistinę vertę.


Naudingos tik fermentuotos

Natūralios sojų pupelės ir fermentuotos skiriasi. Taikant gana sudėtingą technologiją sojos perdirbamos taip, kad produktuose išliktų gerosios pupelių savybės – jos fermentuojamos. Tik iš tokių sojų pagaminti produktai naudingi sveikatai. Po fermentacijos proceso, trunkančio nuo šešių mėnesių iki trejų metų, sojos tampa tinkamos virškinti.

Kelia alergiją

Nemažai augaliniais produktais besimaitinančių žmonių po keliolikos metų pastovaus sojos produktų vartojimo pradeda jausti įvairius šio produkto netoleravimo atvejus, tokius kaip pilvo diegliai, sunkus virškinimas, skrandžio spazmai, dėl to yra priversti išbraukti juos iš savo meniu.

Verta žinoti:

Teigiama, kad populiarėjantys sojos produktai, patiekalai, maisto papildai gali daryti organizmui ir žalą. Mokslininkai įrodė, kad soja turi ne tik visų žmogui reikalingų būtiniausių medžiagų, bet ir daug estrogenų - moters lytinių hormonų, kurie daro neigiamą įtaką vyro lytinei funkcijai. Tuo tarpu moterys, valgančios maistą, kurio pagrindas yra soja, gali sumažinti tikimybę pastoti.


Miso sriuba su grybais


Reikės:

2 šaukštų miso pastos,
2 svogūnų laiškų stiebų,
10 šiitake grybų,
100 gramų sojų varškės (tofu),
morkos,
600 ml daržovių sultinio arba vandens,
japoninio ridikas,
džiovintų dumblių (wakame).

Šiitake grybus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite. Japoninį ridiką ir morką susmulkinkite. Sojų varškę supjaustykite maždaug 1 cm kubeliais. Pakaitinkite sultinį iki užvirimo, įdėkite miso pastos ir išmaišykite, kad ji ištirptų.

Suberkite supjaustytus šiitake grybus ir virkite ant mažos ugnies 2-3 minutes. Sudėkite sojų varškę ir daržoves, virkite dar 2 minutes. Susmulkinkite svogūnų laiškus, įberkite į dubenėlius sriubai. Juos užpilkite verdančiu sultiniu, įberkite plonomis juostelėmis supjaustytų džiovintų dumblių. Skanaus!