Dabar elektrėniškis atvyko į Maskvą, kur savaitę dirbs su jaunaisiais kandidatais į Rusijos ledo ritulio rinktinę. D. Kasparaitis papasakojo apie Rusijos rinktinės problemas Sočio olimpinėse žaidynėse, trenerio karjerą bei lietuvišką pasą.

D. Kasparaitis teigė, kad neteisinga, jog jis, 1992 metais tapęs olimpiniu čempionu su Nepriklausomų valstijų sandraugos (NVS) komanda, yra nepripažįstamas, o Lietuvos krepšininkai, kurie su SSRS ekipa laimėjo olimpines žaidynes yra aukštinami.

– Rusijos rinktinė turi naują trenerį, ar pasikeis kas nors? (Zinetula Bilialetdinovą pakeitė Olegas Znarokas)

– Manau, kad naujiems žmonėms tiesiog reikia laiko. Rusijos ekipa turėjo labai sunkų sezoną, jie pralaimėjo olimpinėse žaidynėse, todėl bendra nuotaika nėra gera. Tačiau reikia nusiraminti, dirbti ir siekti savo tikslo.

– Kokios klaidos buvo padarytos Sočio olimpinėse žaidynėse?

– Aš nesuprantu vieno dalyko – kodėl vyko didelė netvarka su vartininkais? Neįmanoma tokio didelio turnyro laimėti keičiant vartininką kiekvienose rungtynėse. Vartininką reikia keisti tik „force majeure“ atveju.

– Ar neplanuojate dirbti Rusijos Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) komandoje?

– Dabar galiu dirbti tik trumpai – atvykti savaitei, praleisti šiek tiek laiko ir grįžti į Majamį pas savo šeimą. Šiuo metu į klubą eiti dirbti negaliu, nes šeima reikalauja nuolatinio mano dėmesio.

– Esate sakęs, kad treniruojate Majamio ledo ritulio gerbėjus?

– Įdomu dirbti su žmonėmis, kurie jau žino kaip žaisti ledo ritulį. Aš dirbau su mėgėjais, tačiau dabar gavau vaikų komandą – tai dar įdomiau. Taip pat jie man moka 40 dolerių per valandą.

– 40 dolerių! Galima gyventi...

– Tiesą sakant, Majamyje gyventi daug pigiau nei Maskvoje. Atvykau į Rusiją, su Aleksejumi Jašinu nuėjome į restoraną ir sumokėjau labai daug pinigų, už tokią sumą JAV į restoraną galėčiau eiti aštuonis kartus! Bet vis vien – 40 dolerių per valandą – mažai. Majamyje žmonės, kurie profesionaliai žaidė ledo ritulį, o šiuo metu treniruoja, gauna 80 dolerių per valandą.

– Kokie žymiausi atletai treniruoja vaikus Majamyje?

– Dirba Sergejus Zviaginas, Denisas Švidki atvyko ir ieško ką nuveikti.

– Ar turite antsvorio?

– Ne, tik 15 kilogramų. Visą savo gyvenimą aš kovojau su antsvoriu, tačiau dabar daug sunkiau. Pasikeitė gyvenimo būdas, pradėjau mažai deginti kalorijų, tačiau daug valgyti. Vis gi, stengiuosi išlaikyti savo kūno formas.

– Kodėl nevadovaujate Lietuvos komandai?

– Aš noriu žaisti už Lietuvą. Deja, Lietuvoje nėra aukšto lygio komandų. Lietuvoje yra įdomi situacija: aš – lietuvis, tačiau nepripažįstamas, nes tapau olimpiniu čempionu su NVS komanda. Tuo metu Lietuvos krepšininkai, kurie laimėjo olimpines žaidynes su SSRS – yra aukštinami.

– Koks jūsų pasas?

– Kuo čia dėtas pasas? Aš iš Lietuvos.

* * *

Rusijos rinktinė gegužės 9-25 dienomis Baltarusijoje vyksiančiame pasaulio ledo ritulio čempionate rungtyniaus B grupėje, kartu su Suomija, JAV, Šveicarija, Vokietija, Latvija, Baltarusija ir Kazachstanu.