Ypač todėl, kad į vieno paprasto žmogaus parašytą subjektyvią nuomonę taip stipriai sureagavo laidos kūrėjai ir komisija. Tai parodo, kokia vis tik Lietuva yra maža, kaip žmonės nepasitiki savimi ir tuo, ką daro. Šeštosios laidos metu komisija pakomentavo bene kiekvieną straipsnio pastraipą, bandė kontrargumentuoti straipsnyje pateiktoms mintims, kurios iš esmės turėtų neįtakoti kompetentingos ir profesionalios komisijos. Ir, nepaisant to, jokių išvadų nepadarė. O štai laidos vedėjai šiek tiek pasikeitė į gerąją pusę.

Šokio tema „Chorų karų“ laidoje - ar ne keista? Ypač kai šis projektas labiau panašus į „Šokių karus“ ir chorai šoka geriau, negu dainuoja. Todėl mane labai sužavėjo pasirodymas, kur nuo pirmųjų akordų pasigirdo skambus daugiabalsis chorinis dainavimas. Ir dar taip puikiai susietas su šokiu. Tik kažin, ar tai suprantama „Chorų karų“ žiūrovui, pripratintam prie „popso“. Logiškai mąstant, ne estradines dainas šiame projekte ir reikėtų dainuoti.

Chorui sukurta daugybė kūrinių. Nekalbu apie klasiką. Fantastiškai gražios chorinės muzikos galime aptikti šiuolaikinėje muzikoje, filmų garso takeliuose, netgi pop klasikos repertuaras sklidinas nuostabių kūrinių. Bet ką čia ir kalbėti, kai net komisija ne visada girdi chorinį daugiabalsumą. Ar gali muzikinio rašto nesimokęs žmogus tai įvertinti ir įvardinti kaip būtiną pasirodymo privalumą? Štai paradoksas - komisija, kuri visada reikalauja gero choro skambesio, šįkart užsinorėjo gero šokio ir skambesys jai nė motais...

Artėjant finalui, liko tik du chorai. Trečiasis buvo sunaikintas tikrąja to žodžio prasme. Ir negalėčiau pasakyti, kad pelnytai. Anksčiau pastebėdavau, kad skalpuodavo tik vieną chorą. Šįkart nuskalpavo ir kitą. Bet vienas turi neliečiamybės statusą. Ir apskritai, kur gi šuo pakastas? Gal ten, kur slepiasi valdžia ir pinigai? Kas gi kaltas, kad Kauno savivaldybė nesileidžia į kalbas apie „Chorų karus“, o Alytaus miesto meras mielai priima Alytaus choro sveikinimus gimtadienio proga savo kabinete?

Visuose prieš tai vykusiuose „Chorų karų“ projektuose laimėdavo Kauno chorai ir būdavo kalbama, kad Kaunas nusipirko pergalę. Taigi šįkart galima ramiai atsipūsti - Kaunas tikrai jos nenusipirko. Gal kažkam atrodo, kad Kaunas ištemptas? Galiu nuraminti, taip nėra. Kaunas pagal nuogirdas seniai turėjo būti išmestas. Panašu, kad pergalę šiemet nusipirko arba perka kažkas kitas. Kaunas bando pelnyti žiūrovų simpatijas, pateikdamas itin meniškus, chorui skirtus kūrinius. Jis pagaliau pradėjo daryti tai, dėl ko ir atėjo į šią laidą. Ir tai tikriausiai dėl to, kad Kauno choro generolai yra profesionalūs chorvedžiai. Jeigu negirdėjote ansamblio „Quorum“, paklausykite – galite likti maloniai nustebinti to, kokią muziką ir kaip gali išgauti žmogaus balsai. Nesakau, kad jie idealūs, bet Lietuvoje analogo jiems kol kas nėra.

Laidos vedėjas pareiškė, kad Kaunas pavargo nuo pergalių. Ar tikrai nuo pergalių galima pavargti? Manau, kad greičiau galima pavargti nuo pralaimėjimų. Ir tikrai galima pavargti nuo komisijos vis dar besitęsiančių šėliojimų. Reikia labai stiprių nervų ir jokio supratimo apie muziką, kad galėtum tai pakęsti. Puikiai suprantu, kad kauniečiai (ir ne tik) to neištveria ir išjungia televizorių arba bent jau perjungia kanalą. Tik kažkaip keistai laidos pabaigoje vėl įsijungia ir visi puola balsuoti. Staiga atsiranda apie 160 000 balsų. Kažkaip neįtikėtina. Siūlyčiau balsuoti laidos pradžioje, kad balsavimas neatrodytų toks neskaidrus.

O štai Alytus tikrai nepavargo nuo pergalių. Choristai ir choro generolė pluša iš peties. Alytiškiai turi kuo didžiuotis. Alytaus choras turi nuostabius sirgalius ne tik žiūrovų, bet ir laidos kūrėjų bei komisijos tarpe. Ir tuo jis ypatingai stiprus. Belieka tik pasveikinti, nes būtent šiam chorui praeitoje laidoje buvo sugiedota „Vincero“ (aš laimėsiu). Bepigu padainuoti paskutinę arijos frazę. Bet, mieloji profesionalioji komisija, ne paskutinę frazę reikia dainuoti, o visą ilgą, sudėtingą ariją ir jos kulminacijoje dar sugebėti padainuoti aukščiausią ir sudėtingiausią frazę – Vincero!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Primena, kad ankstesnės skaitytojos pastabos dėl laidos „Chorų karai“ buvo išdėstytos kitame straipsnyje, kur pateikiamas ir laidos rengėjų komentaras.