Daugiau kaip 81 m aukščio pastatas tapo vienu aukščiausių Vilniuje. Šio pastato statybų sprendiniai buvo neeiliniai, jiems prireikė itin didelio statytojų atsakingumo.

Planus pristabdė sunkmetis

Milžinišką biurų pastatą pastatė Suomijos koncernui priklausanti viena didžiausių statybos paslaugų grupių Lietuvoje „YIT Kausta“.

Leidimas vykdyti jo statybas gautas dar 2008 m., tačiau planus pristabdė ekonominis sunkmetis. Iš naujo įgyvendinti viziją imta 2012 metais. Pastatą planuojama atidaryti jau šių metų gegužę.
Atvykusiesiems į naująjį biurų pastatą nereikės sukti galvos, kur pastatyti automobilį. Po žeme bus įrengta trijų lygių automobilių stovėjimo aikštelė.

Pirmajame verslo centro aukšte kuriasi klientų aptarnavimo skyriai, pardavimų salonai, kiti 20 aukštų skirti biurams, kurių patalpas nuomininkai galės planuoti pagal savo poreikį.

Puikus susisiekimas

„Grand Office“ yra projekto, kuriuo buvusios „Vilspos“ spaustuvės teritorijoje numatoma įkurti gyvenamuosius ir biurų pastatus, komercines ir prekybines patalpas, pastatyti daugiaaukštį administracinį pastatą bei prekybos centrą, dalis. Projekto autoriai architektai Gintaras Čaikauskas ir Miroslavas Šejnickis šį kompleksą vadina pionieriumi. Tai bus naujas žingsnis į antrąjį Vilniaus centrą.

Kitaip nei iki šiol, daugiaaukščiai pastatai dygsta nedarkydami miesto veido, nes vietovės kraštovaizdis leidžia tokius statyti.

Architektas G. Čaikauskas tiki, kad tokie daugiafunkciai centrai į Viršuliškes pritrauks jaunų žmonių, kuriems čia bus sukurtos šiuolaikiškos darbo vietos ir įrengti būstai. Verslo centro „Grand Office“ pranašumas – netolimas atstumas iki miesto centro. Šalia įrengti išvažiavimai į Kauną ir Ukmergę.

Susisiekimas su šiuo kylančiu Viršuliškių arealu, ekspertų nuomone, išties puikus: visuomeniniu ar nuosavu transportu gana greitai ir lengvai į šį rajoną galima atvykti iš bet kurios miesto dalies. „Grand Office“ iškilo šalia jau veikiančio Vilniaus vakarinio aplinkkelio.

„Pagal Vilniaus bendrąjį planą Viršuliškės – vienas svarbiausių lokalių centrų, kurio užduotis – sumažinti spūstis miesto centre, kuriant darbo vietas arčiau namų. Įgyvendinus „Grand Office“ projektą ne tik atsiras naujų šiuolaikiškų darbo vietų naujajame biuro pastate, bet ir pagerės infrastruktūra bendrąja prasme: bus sutvarkytos gatvės ir šaligatviai, žaliosios zonos. Šalia verslo centro netrukus atsidarys prekybos centras „Prisma“, šalia kylančiuose „Solo City“ gyvenamuosiuose namuose bus patogu įsikurti dirbantiems tiek Viršuliškėse, tiek miesto centre. Gana didelė teritorija projektuojama tų pačių architektų išlaiko bendras architektūrines tendencijas, spalvas ir tampa estetiškai patraukli“, – teigia AB „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

Betoną maišė vietoje

Biurų pastatas Grand Office
„Grand Office“ pastate buvo išbetonuota daugiau kaip 10,5 tūkst. kv. m smulkiagrūdžio betono grindų ir suformuota apie 2 tūkst. m2 nuolydžių virš požeminės automobilių stovėjimo aikštelės.
Smulkiagrūdis betonas buvo maišomas čia pat, statybų aikštelėje, ir perduodamas betono padavimo siurbliais „Putzmeister 740“ iš apačios, be jokių kranų, į viršų. Tokia betonavimo technologija padeda užtikrinti greitį ir kokybę.

Grindų betonavimo darbus atlikusios bendrovės „WD Group“ direktorius Vilius Dručiūnas prisiminė, kad darbas „Grand Office“ buvo ypatingas dėl labai didelio pastato aukštingumo – betoną siurbliais teko pakelti net iki 86 metrų. Prisidėti prie tokio aukščio pastatų statybos bendrovė galėjo investavusi į techniką – betono siurbliai atnaujinami kas dvejus metus.

Vis dėlto V. Dručiūnas džiaugėsi, kad ilgą laiką dirbančių „WD Group“ darbuotojų patirties ir profesionalių „YIT Kausta“ įmonės projektų vadovų bei statybos darbų vadovų dėka subrangovų darbas buvo puikiai sukoordinuotas. Taigi statybos darbų darna buvo išlaikyta ir viskas atlikta kokybiškai bei laiku.

Saugumui – save keliantys skydai

Statant pastatą jo saugumu, pastolių bei klojinių sistemomis rūpinosi UAB „Peri“. Ji šiame objekte derino didelį sistemų spektrą: kolonoms naudojo TRS klojinius su betonavimo platformomis, sienoms – „Trio“ klojinius, perdangas formavo iš „Skydeck“ ir „Multiflex“ klojinių, aukštoms perdangoms panaudoti „Peri up Rosett“ bokšteliai su „Multiflex“ klojiniais, lifto šachtos ir laiptinės saugumą garantavo septynios BR aikštelės, o išorinių pastato sienų statybos saugumui užtikrinti pasitelktos CB240 pagrindinės ir apatinės aikštelės. 

Saugiam ir efektyviam darbui pastato atvirame perimetre užtikrinti sumontuoti RCS-P apsauginiai save keliantys skydai.

Aukštos klasės stogo danga

Pastato „Grand Office“ stogas buvo dengtas bendrovės „TechnoNICOL - Construction Systems“ pagamintomis dangomis.

Stogui įrengti pasirinktos aukščiausios „Technoelast“ klasės polimerinio bitumo dangos.
Šios klasės hidroizoliacinės dangos, gaminamos iš aukščiausios kokybės žaliavų, išsiskiria patvarumu, atsparumu natrio druskoms, didesniu atsparumu išoriniams krūviams ir ilgu eksploatacijos laiku.

Tokias medžiagas renkasi profesionalai, pabrėžiantys objekto svarbą ir išskirtinumą bei vertinantys kokybinius medžiagos parametrus ir jos ilgalaikiškumą.

Viršutiniam biurų pastato „Grand Office“ stogo dangos sluoksniui įrengti buvo naudota „Technoelast K-PS 170/5000“. Ši danga išsiskiria geriausiomis techninėmis charakteristikomis ir yra padengta stambiagrūdžiu pabarstu, kuris patikimai saugo nuo ultravioletinių spindulių poveikio.
Apatinio stogo konstrukcijos sluoksniui įrengti ir hidroizoliacijai užtikrinti naudota aukštos kokybės danga „Technoelast K-MS 170/3000“.

Bendrovės „TechnoNICOL“ produkcija gaminama modernia įranga, remiantis pačia pažangiausia technologija, pelniusia statybos profesionalų ir žinovų pripažinimą bei pasitikėjimą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Ant „Grand Office“ stogo terasos numatyta įrengti inžinerines sistemas. Eksploatuojamuose stoguose labai svarbi galima vandens surinkimo trapų apkrova, vandens nuvedimas nuo paviršiaus ir nuo vidinių konstrukcijų bei sandarus hidroizoliacijos privedimas. Kad nekiltų problemų dėl stogo konstrukcijoje susikaupiančio, neefektyviai nuvedamo ar per hidroizoliaciją tekančio vandens, pasirinkti HL sprendimai, kuriuos pateikė bendrovė „HL Hutterer & Lechner“.

Netaupė atsisakydami kokybės

Biurų pastatas Grand Office
Aukštą energinį pastato „Grand Office“ naudingumą padeda užtikrinti ir tai, kad stogui apšiltinti buvo naudota efektyvi termoizoliacinė medžiaga polistireninis putplastis EPS 100. Šią termoizoliacinę medžiagą tiekusios UAB „Šilputa“ direktorius Ježy Makovski pasakojo, kad Lietuvoje dažniau stogams šiltinti naudojamas silpnesnis ir pigesnis produktas EPS 80.

„Tai, kad į „Grand Office“ buvo pasirinkta dėti brangesnį ir geresnį produktą, rodo, kad generaliniai rangovai netaupė, atsisakydami kokybės“, – gyrė klientų sprendimą J. Makovski.

Polistireninis putplastis EPS 100 yra sparčiai populiarėjantis gaminys. Jo kasmet sunaudojama vis daugiau. Vokietijoje analogiška medžiaga paprastai naudojama fasadams apšiltinti.

UAB „Šilputa“ gaminamas polistireninis putplastis iš daugumos kitų gamintojų produkcijos išsiskiria tuo, kad į jį visiškai nepridedama atraižų, nors nedidelis jų kiekis yra leistinas.

„Tai, kad nededame atraižų, lemia geresnes fizikines medžiagos savybes. Ji tampa labiau atspari gniuždymui, lenkimui, apkrovoms, turi gerą šilumos varžą“, – pasakojo bendrovės „Šilputa“ vadovas.

Puiki šilumos izoliacija

„Grand Office“ biurų pastatas atrodo moderniai ir smarkiai pagyvina Viršuliškių rajoną.
Trys pastato fasado pusės yra stiklinės. Stiklo fasadai pasirinkti siekiant labiau išreikšti numatytą koncepciją.

Tik viena, vadinamoji „nugarinė“, pastato pusė yra uždara. Jos fasadas, kurio apdailai naudotos kompozitinės plokštės, yra vėdinamasis. Šioje pastato dalyje yra įrengtos laiptinės.

Už aliuminio ir stiklo konstrukcijų bei fasadų valymo įrangos bėgio projektavimą, gamybą ir montavimą buvo atsakinga UAB „Staticus“. Ši bendrovė naudojo statybų aikštelėje surenkamas aliuminio ir stiklo fasadų konstrukcijas, kurios buvo montuojamos kaip elementiniai fasadai. Fasaduose buvo integruota daugiau nei 230 vnt. aliuminio profilio atidaromų langų.

Skaidrios fasado dalys buvo stiklintos dviejų kamerų stiklo paketais, kurių išorinis ir vidinis stiklas padengti selektyvine danga, užtikrinančia gerus šilumos izoliacijos rodiklius.

Specialios saulę kontroliuojančios dangos nenaudota, siekiant, kad saulės energijos praleisties koeficientas būtų ne mažesnis kaip 0,5. Tai leido užtikrinti, kad kuo daugiau saulės energijos praeitų pro stiklą ir žiemą būtų mažesnės šildymo išlaidos.

UAB „Staticus“ buvo atsakinga ir už trečio aukšto antstato aliuminio konstrukcijas. Bendra atliktų darbų apimtis siekė 5 518 m2 konstrukcijų ir 102 m fasadų priežiūros bėgio.

UAB „Staticus“ rinkodaros projektų vadovas Vaidas Vičius sakė, kad „Grand Office“ fasado konstrukcija išsiskiria itin geromis šilumos izoliacijos savybėmis.

„Projekte buvo numatyta, kad bendras mūsų įrengtų fasadų šilumos laidumo koeficientas turi būti 0,56 W/m2K ir tai buvo jau didelis iššūkis, bet galų gale mes pasiekėme netgi šiek tiek geresnį rezultatą – 0,53 W/m2K. Skaidrių fasado dalių šilumos laidumo koeficientas turėjo būti ne didesnis kaip 0,9 W/m2K, neskaidrių – ne didesnis nei 0,15 W/m2K. Kad įgyvendintume tokius reikalavimus, teko naudoti dviejų kamerų stiklo paketus, kurių šilumos laidumo koeficientas yra 0,5 W/m2K, net 344 mm storio apšiltinimo sluoksnį ir itin gerų šiluminių savybių aliuminio profilių sistemą“, – vardijo V. Vičius. Fasadui įrengti naudotos vokiečių aliuminio sistemos „Wicona“: fasadinė „Wictec 50“ ir langinė „Wicline 75evo“. Tai sistemos, atitinkančios aukščiausius statybos reikalavimus.

Itin daug dėmesio skirta fasado konstrukcijos sandarumui, todėl bandymai buvo atliekami tiek statybų aikštelėje, tiek Kauno technologijos universiteto laboratorijose.

Atsižvelgta į akustiką

Biurų pastatas Grand Office
Pastato inžinerinės sistemos yra labai efektyvios ir ekonomiškos, atitinkančios „A“ energinio naudingumo klasės reikalavimus. Pastate buvo sumontuotos tokios šildymo, vėdinimo ir aukšto naudingumo rekuperacinės sistemos, kad šilumos atgavimas siekia net 85 %.

Projektuojant pastatą atsižvelgta ir į akustikos klausimus – imtasi priemonių, kad pastato inžinerinių sistemų keliami garsai būtų minimalūs.

Pertvarų ir vidinių sienų garsui bei šilumai izoliuoti naudotos naujos kartos „Knauf TP115“ mineralinės vatos plokštės, kurias tiekė UAB „Vejuva“ („Jeruzalės statybinės medžiagos“). Ši bendrovė taip pat tiekė ir betoninius blokelius „Haus“.

Interjere daug šviesos

Biurų pastato „Grand Office“ interjerams, kurių bendraautoris architektas Simonas Klezys, pasistengta suteikti natūralumo ir jaukumo.

Patalpos suplanuotos taip, kad jose būtų kuo daugiau dienos šviesos. Reikiamas zonas efektyviai apšvies šiuolaikinė energiją taupanti sistema. Biuruose bus pakabinti nuleidžiami šviestuvai, kurie gerai apšviečia ne tik darbo vietą, bet ir aplinkinius plotus. Toks apšvietimo būdas leis taupyti elektros energiją.

Interjere vyrauja pilki betono ir rusvi medžio atspalviai. Tai yra idėjinio lygio spalvos, kurios ir padiktavo visą interjero koncepciją.

Interjero medienos gaminių apdailai buvo pasirinktas kompleksinis UAB „Trebeka“ sprendimas: antipirenas „Holz Prof“ ir dvikomponentis akrilo ir poliuretano lakas „Heidelberg Solo Pur“. Antipirenas „Holz Prof“ yra skirtas ne tik statybinės medienos ugniaatsparinimo B-s1, d0 degumo klasei pasiekti, bet ir medinėms interjero detalėms, kurios po ugniaatsparinimo turi būti dengiamos papildomomis apdailinėmis medžiagomis.

Valdymas vienoje vietoje

„Grand Office“ buvo sumontuota Kanados gamintojo „Distech Controls“ pastatų valdymo sistema, kurią įdiegė UAB „Caverion Lietuva“.

Biurų pastate įrengtas automatizuotas šiluminis mazgas su keturiais kontūrais, per kuriuos ruošiamas buitinis, radiatoriams ir vėdinimo įrenginiams reikalingas karštas vanduo. Paruošto vandens temperatūra gali būti reguliuojama automatiškai, atsižvelgiant į lauko oro temperatūrą.

Taip pat buvo automatizuotas vandens ir elektros apskaitų duomenų surinkimas. Kaip teigė UAB „Caverion Lietuva“ projektų vadovas Linas Tamašas, tai leidžia kiekvienam nuomininkui vandens ir elektros apskaitą vykdyti atskirai, kartu visus skaitiklių duomenis surinkti į bendrą sistemą.

„Grand Office“ vėdinimo sistema bei paduodamo oro temperatūra irgi reguliuojamos automatiškai. Iš viso pastate įrengti penki vėdinimo įrenginiai: po du požeminėje stovėjimo aikštelėje ir ant žemutinės dalies stogo bei vienas ant aukštuminės dalies stogo. Taip pat požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje veikia automatinė CO ventiliacijos sistema.

Pastate sumontuota ir automatinė dūmų šalinimo bei viršslėgio palaikymo sistema. Ji įjungia oro padavimo ventiliatorius, dūmų šalinimo ventiliatorius, uždaro ugnies vožtuvus, atidaro reikiamus dūmų ir viršslėgio vožtuvus, fiksuoja jų galines padėtis. Visa tai atvaizduojama pastato valdymo sistemoje.

Anot L. Tamašo, UAB „Caverion Lietuva“ įdiegta pastatų valdymo sistema leidžia vienoje vietoje matyti visus valdomus pastato techninius parametrus ir prireikus juos keisti. Ši sistema taip pat padeda rinkti analitinius duomenis apie elektros energijos, vandens suvartojimą ir priimti optimaliausius sprendimus dėl tolesnės pastato eksploatacijos.

Faktai

Pastatas bus 21 aukšto, daugiau nei 81 m aukščio
Bendras plotas: 10 380 kv. m
Pastate bus trijų aukštų požeminė automobilių aikštelė 264 automobiliams ir 28 automobilių stovėjimo vietos šalia pastato lauke
Pastate veiks penki liftai. Du iš jų – 630 kg keliamosios galios, kiti trys – 1 000 kg keliamosios galios. Du liftai bus su panoraminiu vaizdu į Vilniaus miestą
Statybos vadovas: Remigijus Pranys
Projekto vadovas: Vytautas Grigelionis
Užsakovas ir projekto plėtotojas: UAB „YIT Kausta būstas“
Generalinis rangovas: AB „YIT Kausta“
Projektuotojas: UAB „Viltekta“
Architektas: UAB „Architektūros linija“, Gintaras Čaikauskas ir Miroslavas Šejnickis, interjerų bendraautoris architektas Simonas Klezys
Adresas: Viršuliškių skg. 34, Vilnius
Statybų pradžia: 2012 m. gruodis
Numatoma statybų pabaiga: 2014 m. balandžio pabaiga
Pastato atidarymas: 2014 m. gegužė
Šiuo metu beveik pusė patalpų jau turi nuomininkus