Jei pučia pilvą, geras ženklas?

Gastroenterologas Purna Kashyapas iš Mayo klinikos Ročesteryje (Minesotos valstija) įsitikinęs, kad pilvo pūtimas tėra nedidelė kaina, kurią mokame už didelę naudą mūsų sveikatai.

Mat su juo paprastai susiduriame suvalgę maistinių medžiagų turtingų daržovių, pavyzdžiui, kopūstų, brokolių, pupelių, lęšių, o ląstelienos gausūs produktai jau po kelių dienų stipriai padidina gerųjų bakterijų kiekį žarnyne.

„Pilvo pūtimą sukeliančių maisto produktų valgymas yra vienintelis būdas žarnyne esantiems mikrobams gauti maistinių medžiagų. Jeigu mes jų nemaitinsime angliavandeniais, jiems mūsų žarnyne gyventi bus sunkiau. O kai mikrobai minta maistu, tuo pat metu jie išskiria dujas. Tačiau taip pat jie formuoja molekules, kurios stiprina imuninę sistemą, apsaugo žarnyno gleivinę bei užkerta kelią infekcijoms. Sveikas žmogus gali jausti dujų susikaupimą žarnyne iki aštuoniolikos kartų per dieną ir tai yra visiškai normalu“, - teigia medikas.

Taigi žarnyne gyvenantys vienaląsčiai mikroorganizmai minta mūsų storojoje žarnoje esančiu nepanaudotu maistu, pavyzdžiui, nesuvirškinta ląsteliena ir angliavandeniais, bei išskiria didelius kiekius dujų. Tačiau būtent taip pagaminami dideli kiekiai molekulių, kurios gali skatinti kitų naudingų bakterijų augimą.

Didžioji dalis išskiriamų dujų yra bekvapės. Tai paprastas anglies dioksidas, vandenilis ar metanas. Tačiau kartais pasitaiko ir šiek tiek sieros. Tačiau tai nėra blogai – daugelis daržovėse esančių smirdinčių sieros junginių pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis.

Žinoma, kas per daug, tas nesveika. Jeigu pilvo pūtimas kenkia gyvenimo kokybei, gastroenterologas pataria apsilankyti pas gydytoją. Tačiau jokiu būdu neverta iškart dėl to apkaltinti savo racioną. Daugeliu atvejų stipriu pilvo pūtimu besiskundžiantys žmonės išskiria ne daugiau dujų nei kiti. Tiesiog jie į tai atkreipia didesnį dėmesį. „Taip, daugiau ląstelienos turintis maistas lems didesnį dujų kiekį, - aiškina P. Kashyapas. - Tačiau visiškai eliminuoti ląstelieną iš savo raciono nėra gerai. Juk jūs nenorite, kad jūsų mikrobai badautų“.

Dvi pagrindinės pilvo pūtimo priežastys

Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas prof. Jonas Valantinas raginimą valgyti kuo daugiau ląstelienos turinčio maisto vertina skeptiškai.

Pasak jo, pilvo pūtimas gali vykti tiek dėl viršutinio virškinamojo trakto – skrandžio ir stemplės – patologijos, tiek dėl tiesioginio dujų kaupimosi žarnose. Pirmuoju atveju žmonės dažniausiai prisiryja oro.
Jonas Valantinas. Santariškių klinikų nuotr.

„Su kiekvienu gurkšniu žmogus, nori to ar nenori, paprastai nuryja 2-3 ml oro, o ryjame mes net nevalingai – 3-4 kartus per minutę. Valgant oro gali būti nuryjama visai nemažai. Taip pat rijimą skatina seilėtekis, kurį mes stimuliuojame ledinukais arba kramtoma guma. Tačiau blogas dalykas ir burnos sausumas. Dėl jo taip pat ryjame dažniau. Vis dėlto paprastai šis oras atraugėjamas ir nevargina nemaloniais simptomais. Nemalonumai prasideda, kai jis patenka į žarnyną. Oras į žarnyną gali patekti tuomet, kai skrandžio turinys suputoja mažais burbuliukais ir peristaltinės dangos nustumia jį į žarnyną. Tai nesusiję su vienokiu ar kitokiu maistu. Dažniausiai tai patologija, kai tulžis atpilama į skrandį. Tokiems žmonėms padeda vaistai, kurie skaido žarnyne dujas, kadangi jie mažina suputojimą“, - pasakojo medikas.

Viena iš ligų, kurios metu žmogus valingai ar nevalingai prisiryja daug oro, yra aerofagija. Tačiau ligų, dėl kurių gali pūsti vidurius, yra labai daug – raugėjimas ir pilvo pūtimas nėra kažkoks specifinis simptomas. Šiuos simptomus gali sukelti ne tik virškinamojo trakto, bet ir galvos problemos, taip pat kitos ligos ar tiesiog blogai pritaikyti protezai.

Taip pat dujos gali kauptis dėl per didelio skrandžio rūgštingumo. Rūgštis neutralizuojama dvylikapirštėje žarnoje, o šio proceso metu išsiskiria anglies dvideginis. Taigi turinčiuosius padidintą skrandžio rūgštingumą gali kamuoti pilvo pūtimas.

Kita pilvo pūtimo priežastis dėl didelio angliavandenių kiekio tiesiogiai žarnose besiformuojančios dujos. Taigi dažniau dėl šio simptomo, pasak mediko, kenčia vegetarai ir žaliavalgiai, valgantys daug šviežių daržovių ir žolių. Jiems gali padėti mikrobiniai preparatai, vadinamosios gerosios bakterijos.

„Jei žmogus valgo daugiau angliavandenių turinčio maisto, nesuvirškinti angliavandeniai keliauja į žarnyną – tai visos nesuvirškinamos skaidulos ir oligosacharidai (iš kelių angliavandenių molekulių sudaryti cukrūs), kuriems virškinti mūsų organizmas neturi fermentų. Pastarųjų būna retose daržovėse, ankštiniuose, brokoliuose, grybuose. Taigi paprasto žalio maisto ląsteliena patenka į storąją žarną, o ten yra begalė mikrobų, kurie jau turi fermentus ir medžiagas, kad suskaidytų angliavandenius. Šio proceso metu gaminasi įvairios dujos, dėl kurių ir pučia pilvą. Pavyzdžiui, antroje dienos pusėje tokiam žmogui reikia atleisti diržą, pasėdėti tualete, kad „nepagadintų oro“ viešoje vietoje.

Beje, diskomforto jausmas, kurį sukelia žarnose susikaupusios dujos, priklauso ir nuo žmogaus jautrumo. Normalus dujų kiekis, kuris žarnyne yra visada, - 150-200 ml. Paprastai jis nesukelia jokių pojūčių. Tačiau jeigu žmogus yra labai jautrus, tyri jautrią enterinę nervų sistemą, jis reaguoja ir į tokį dujų kiekį. Dažnai tuo skundžiasi žmonės, kurie serga dirgliosios žarnos sindromu. Taip pat toks pūtimas būdingas esant vidurių užkietėjimui. Abu šie reiškiniai labai paplitę. Mūsų žarnyną labai veikia ir stresas. Mat streso metu didėja skrandžio rūgštingumas ir šią rūgštį organizmui reikia neutralizuoti. Pagaliau dėl streso ir pats žarnynas tampa jautresnis“, - aiškino J. Valantinas.

Kiek kartų per dieną pagadinti orą normalu

Kada žmogui jau reikia susirūpinti, kad pilvą pučia per dažnai? „Paprastai būtų galima sakyti taip: kol pilvo pūtimas nevargina, nesukelia diskomforto, tai yra normalu. Gydytojai tai vertina įvairiais skaičiais, pavyzdžiui, jai išleisti dujas tenka 20 kartų per dieną, tai jau blogai, tačiau iki 10 kartų yra visiškai normalu. Mat buvo daryti tyrimai – dedami specialūs davikliai ir skaičiuojama, kiek kartų per dieną normalus, jaunas pilietis išleidžia dujų. Šie tyrimai nustebino, kadangi parodė, kad tai vyksta ne taip ir retai. Beje, pats pilvo pūtimas nėra simptomas, dėl kurio vienintelio žmonės vaikšto pas daktarus, dažniausiai greta būna kažkokie kitokie skundai – pavyzdžiui, nepastovūs viduriai, vidurių užkietėjimas, skausmas. Pilvo pūtimas iš tiesų gali būti ir rimtos ligos priežastis. Pavyzdžiui, jis atsiranda esant žarnų nepraeinamumui. Todėl mes visada analizuojame, ar yra dar kokie nors yra gretutiniai simptomai: skausmas, kraujas išmatose, svorio mažėjimas ir pan.“, - sakė pašnekovas.

Pasak mediko, nemalonus kvapas atsiranda dėl sieros junginių. Jį gali sukelti kopūstai, brokoliai, česnakai, svogūnai, bulvės, šaldyti miltiniai pusgaminiai, kadangi juose pasikeičia angliavandeniai ir tampa nebeskaidomi.

Beje, pilvo pūtimą sukelia ir kai kurie vidurius laisvinantys vaistai, kadangi į jų sudėtį įeina iš dviejų monosacharidų sudarytas cukrus disacharidas. Mūsų virškinimo sistema neturi fermento jam suskaidyti, todėl patekęs į storąją žarną šis cukrus laisvina vidurius. Tačiau kartu žmogų ima varginti ir pūtimas.

Kaip išvengti nemalonių simptomų

Sveikos mitybos ir lieknėjimo specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė teigia, kad jei nėra sunkesnių ligų, kurios gali veikti pilvo pūtimą, pavyzdžiui širdies, kepenų ar kasos nepakankamumo bei tam tikrų virškinimo trakto ligų, tokiu atveju tikrai turime atkreipti dėmesį ne tik į tai, ką valgome, bet ir kada bei kaip.

„Geram virškinimui yra reikšmingas kramtymas. Valgymui būtina skirti laiko. Kai ryjate, maistas turi būti košelės pavidalo. Mes įpratę skubėti ir maistą ryjame kąsniais. Sustokite ir ramiai pavalgykite be televizoriaus, radijo ar laikraščio, nes taip nevalingai maistą prastai sukramtote. Kai kramtote, geriau nekalbėkite, kadangi prisirysite daugiau oro. Taip pat svarbu, kokius produktus valgome. Dažniausiai pilvą pučia dėl pupelių, kopūstinių, taip pat svogūnų, keptų bulvių, šviežios duonos ar pieno (ne pieno produktų). Sąrašą būtų galima tęsti, tačiau iš praktikos galima pasakyti, kad jis kiekvienam žmogui gali būti skirtingas ir tik pats žmogus, vesdamas mitybos dienoraštį, gali išsiaiškinti, nuo ko jam pučia pilvą, o nuo ko – ne“, - patarė pašnekovė.

V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad norint sumažinti pilvo pūtimą, verta paanalizuoti maisto produkto apdorojimą. Pavyzdžiui, dažnai pilvą pučia ne nuo paties obuolio, o nuo jo žievelės. Ankštinius būtina mirkyti 10-24 val., priklausomai nuo rūšies. Jei vis tiek išlieka dujų kaupimosi problema, gamindami ankštinius įberkite kvapniosios ferulos (asafetidos) prieskonio. Jei pilvą pučia nuo šviežių šakninių daržovių, nuplikykite jas karštu vandeniu ar porą minučių pagarinkite. Traškumas išliks, o komfortas pagerės. Ilgainiui valgant šviežias daržoves, organizmas prisitaiko ir tokių priemonių nebereikia.

Anot pašnekovės, valgyti reikia kas 2,5- 3 val. nedideliais kiekiais. Tuo tarpu dauguma žmonių ypač daug valgo antroje dienos pusėje, persivalgo vakarais – tai gali stipriai paveikti pilvo pūtimo problemą. Jei vartojame per mažai skysčių, ypač vandens, tikėtina, kad užkietės viduriai, o tai vėlgi skatins pilvo pūtimą. Gerdami arbatą dažniau rinkitės pankolių, ramunėlių, kmynų ar valerijonų šaknų arbatas, gerinančias virškinimą ir mažinančias pilvo pūtimą.

Kad ir kaip puikiai maitintumėtės, jei nejudėsite, tinkama medžiagų apykaita nevyks, todėl kasdien išeikite aktyviai pasivaikščioti, bent po 15 minučių 2 kartus per dieną. Dujų kaupimosi ir užkietėjusių vidurių problemą puikiai padeda spręsti ir 5-10 minučių dviračio mynimo pratimas gulint, iš pat ryto, dar neatsikėlus iš lovos.

Kai kurie dietologai pataria dėl pilvo pūtimo besiskundžiantiems žmonėms rinktis baltymų dietą, kadangi grūdai pupelės, įvairūs vaisiai bei daržovės ir riešutai virškinimo trakte aktyviai fermentuojami.

Svarbu nepamiršti, kad varginantis pilvo pūtimas gali būti ir rimtos ligos – celiakijos – simptomas. Tai lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas. Kita galima pilvo pūtimo priežastis – hormonai, kurių kiekis moters organizme per mėnesinių ciklą kinta. Padidėjus progesterono kiekiui, dauguma moterų prieš mėnesines jaučiasi išsipūtusios. Menopauzės laikotarpiu situacija gali dar pablogėti. Medikai pataria tokiu metu į maisto racioną įtraukti daugiau skaidulinių maisto medžiagų.

Beje, kai kuriuos pilvo pūtimas ima varginti po vakarienės mieste. Ne paslaptis, kad viešojo maitinimo įstaigose maistas gana dažnai šildomas, o šis procesas keičia maisto molekulinę sudėtį. Taip apdorotas maistas nebegali būti suvirškintas plonojoje žarnoje, todėl keliauja į storąją žarną. Bakterijos, padedančios virškinti tokį maistą, ten virsta dujomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)