DELFI prieš pusantros savaitės rašė apie visuomenininkų nepasitenkinimą sukėlusį naujos Kūno kultūros ir sporto įstatymo redakcijos juodraštį. Dėl šio dokumento svarbiausių nevyriausybinių organizacijų vadovai jau skundėsi Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijai, bet tuo nusprendė neapsiriboti.

Pirmadienį išplatintas viešas kreipimasis į šalies vadovus, kuriame K. Rimšelis kaltinamas kompetencijos ir skaidrumo stygiumi KKSD veikloje, nepakankamu dėmesiu sporto specialistų nuomonei.

„Svarstant naujas galimas KKSD generalinio direktoriaus kandidatūras prašome atsižvelgti į sporto organizacijų nuomonę“, – rašoma kreipimesi, kurį pasirašė tiek Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, tiek Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) prezidentas Rimantas Kveselaitis, tiek kitų organizacijų vadovai.

Primename, kad kalbos apie svyruojančią K. Rimšelio kėdę pradėjo sklisti po praėjusių Seimo rinkimų. Liberalų ir centro sąjungai, kurios narys yra KKSD vadovas, atsidūrus opozicijoje, K. Rimšelis liko be politinio užnugario. Tiesa, iškart versti liberalcentristą iš posto nauja valdančioji koalicija nepuolė. Sporto užkulisiuose tuomet svarstyta, jog valdantieji savo gretose neranda tinkamos pamainos K. Rimšeliui, be to, keisti KKSD vadovo neskubėta ir dėl pirmininkavimo ES.

Pateikiame visą sporto organizacijų kreipimosi dėl K. Rimšelio vykdomos politikos tekstą:

Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Lietuvos Respublikos Seimui

Kreipimasis, išreiškiant susirūpinimą dėl Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio vykdomos Lietuvos sporto politikos

Mes, žemiau pasirašiusių sporto organizacijų atstovai, reiškiame susirūpinimą dėl Lietuvos sporto politikos.

Esame sunerimę, kokiu keliu Lietuvos sporto ateitį bando pakreipti vieno svarbiausių šalies sporto politikos formuotojų – Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (KKSD) – generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Dviprasmiškos sporto politikos teisinės bazės korekcijos, siekis atsikratyti tam tikrų jo vadovaujamos įstaigos funkcijų, KKSD reorganizacija, dėmesio sporto organizacijoms bei renginiams stoka, skaidrumo trūkumas – tai kertinės priežastys, kurios žemiau pasirašiusių organizacijų visuotiniu sutarimu, trukdo efektyviam Lietuvos sporto plėtros politikos įgyvendinimui.

Apgailestaujame, kad p. Rimšelis iki šiol nebandė sutelkti Lietuvos sporto organizacijų bei asmenybių vieningai sporto plėtrai, o rodė tik netinkamą ir nepakankamą dėmesį savo vadovaujamai sričiai. Maža to, kai kuriais jo vadovaujamo departamento veiksmais netgi skaldė Lietuvos sporto pasaulį.
Tad prašome Jūsų vertinant K. Rimšelio galimybes ateityje prisidėti prie Lietuvos sporto politikos formavimo, atsižvelgti į šiuos aspektus:

Nepakankama patirtis: K. Rimšelis vadovauti KKSD atėjo neturėdamas jokios sportinės ar sporto administravimo patirties, tai iki šiol jam išliko svetima sritis.

Sporto organizacijų atribojimas: nepaisant menkos patirties sporto srityje, K. Rimšelis bei jo vadovaujamas departamentas sprendimus dažniausiai priima nepasitarę su sporto organizacijomis, kurias minėti sprendimai paliečia pirmiausiai.

Skaidrumo trūkumas: K. Rimšelio vadovaujamam KKSD trūksta skaidrumo, pavyzdžiui, viešai nėra pateikiama visa informacija apie KKSD biudžetą, papildomų lėšų skirstymas vyksta pagal neaiškius ir neatskleidžiamus kriterijus, KKSD strategijos kūrimo procese nebuvo įtrauktos sporto organizacijos ir kt.

Dėmesio stoka sportui: atsainų K. Rimšelio požiūrį į Lietuvos sporto gyvenimą išduoda tai, kad nei jis pats, nei kiti KKSD atstovai nedalyvauja svarbiuose sporto renginiuose.

Teisinės bazės sujaukimas: paskutiniais veiksmais, pavyzdžiui, naujos Kūno kultūros ir sporto įstatymo redakcijos rengimu bei pateikimu svarstymui arba KKSD vadovo įsakymu dėl nacionalinių sporto šakų federacijų pripažinimo, K. Rimšelio vadovaujamas KKSD įrodė, kad sporto visuomeninių organizacijų nevertina kaip rimtų Lietuvos sporto plėtros vystytojų.

Kompetencijos stoka: K. Rimšelio kompetencijos stoka neleido surinkti reikiamo profesionalumo KKSD komandos, o tai neigiamai atsiliepė Lietuvos sporto politikai.

Todėl svarstant naujas galimas Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus kandidatūras prašome atsižvelgti į sporto organizacijų nuomonę.

Lietuvos visuomeninių sporto organizacijų prezidentų tarybos nariai:

Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis

Asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė

Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas Albinas Grabnickas

Lietuvos savivaldybių sporto mokymo įstaigų vadovų asociacijos prezidentas Arvydas Sapka

Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas

Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas

Lietuvos studentų sporto asociacijos prezidentas Česlovas Garbaliauskas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)