Separatistai regiono milicijos būstinę užblokavo anksčiau šį mėnesį, tačiau Horlivkoje milicijos skyrių ir administracijos pastatą užėmė trečiadienį, vienas milicijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Šis beveik 300 tūkst. gyventojų turintis miestas yra į šiaurę nuo regiono sostinės Donecko, kuriame separatistai paskelbė „liaudies respublika“ ir planuoja gegužės 11-ąją surengti referendumą dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos.

„Jie juos užėmė. Administracijos ir milicijos“ pastatus, sakė milicijos pareigūnas, pridūręs, kad milicijos skyriuje ginklų nebuvo.

Tuo tarpu vietos naujienų portalas 06242.com.ua pranešė, kad Horlivkos miesto tarybos pastatą užėmę sukilėliai pastatė sargybą prie į įėjimų. Pranešime sakoma, kad ginkluoti asmenys prie administracijos pastato atvyko apie 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Atėjome į darbą, tačiau patekti į pastatą mums jau nepavyko, nes prie įėjimo stovėjo ginkluoti žmonės. Tiems, kam suspėjo, padalinių vadovai paskambino ir pasakė, kad į darbą neskubėtų“, – sakė vienas šaltinis Horlivkos vykdomajame komitete, kuris įsikūręs tame pačiame pastate, kaip ir miesto taryba.

Administracijos darbuotojai sakė, kad pastatą yra užėmę apie 20 ginkluotų asmenų.

Ukrainos rytiniame Donbaso regione, turinčiame didelių akmens anglių telkinių, veikiančios didžiulės plieno ir sunkiosios pramonės gamyklos gamina apie trečdalį šalies pramonės produkcijos. Tačiau provakarietiška centrinė Kijevo vyriausybė to regiono praktiškai nekontroliuoja nuo balandžio 6 dienos.

Ginkluotų separatistų veiksmai prasidėjo po to, kai Kijeve buvo nuverstas Maskvos palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o Rusija aneksavo Krymo regioną, Kremliui ir Vakarų šalims varžantis dėl įtakos 45 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri yra svarbus Europai tiekiamų Rusijos energetikos išteklių tranzito maršrutas.

Siautėjo Luhanske

Tuo tarpu antradienį į separatistų rankas pateko toliau į rytus esančios srities sostinė Luhanskas, esanti netoli sienos su Rusija.

Antradienį Ukrainos rytuose prorusiški separatistai užėmė Luhansko srities prokuratūrą ir televizijos centrą.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, Luhansko srities prokuratūrą užėmė maždaug 700 prorusiškai nusiteikusių asmenų. Prieš tai jie akmeninis išdaužė pastato langus, išlaužė duris ir po dešimties minučių pateko į prokuratūrą.

Vėliau įsilaužėliai nuo pastato nuėmė Ukrainos vėliavą ir demonstratyviai ją sudegino.

Prie anksčiau užimto srities administracijos pastato pradėtos statyti barikados. Sunkvežimiu atvežta smėlio, atvažiavo automobiliai su spygliuota viela, mediniais padėklais.

Antradienio vakarą pranešta, kad Kijeve, Maidano aikštėje, kilo masinės muštynės. Skelbiama, jog šalia centrinio pašto susirėmė Ukrainos nacionalistų aktyvistai ir ginkluoti savigynos būrių atstovai. Ukrainos žiniasklaidos teigimu, yra sužeistųjų.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pareiškė, kad įvykiai šalies rytuose parodė Donecko ir Luhansko teisėsaugos struktūrų darbuotojų neveiklumą, bejėgiškumą, o kartais ir „nusikalstamą išdavystę“.

„Tokia yra viena pagrindinių Ukrainos jėgos struktūrų žemo veiksmų efektyvumo ir mažo rezultatyvumo kovoje su terorizmu priežasčių. Tai sunku pripažinti, bet tai tikrai taip. Didžioji dauguma pareigūnų rytuose nesugeba vykdyti savo pareigos – ginti mūsų piliečius“, – sakoma O.Turčynovo kreipimesi į tautą, nurodoma antradienį Aukščiausiosios Rados tinklalapyje.

O.Turčynovas pažymėjo, kad Donecke ir Luhanske jau paskirti nauji Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovai. Visiškai pakeista specialiojo dalinio „Alfa“ vadovybė.

„Aš taip pat reikalauju, kad vidaus reikalų ministras atleistų Luhansko ir Donecko sričių vidaus reikalų valdybų vadovus. Vietose bus atleisti visi jėgos struktūrų atstovai, kurie nesugeba vykdyti savo profesinių pareigų“, – sakė O.Turčynovas ir pagrasino, kad pradėjusieji bendradarbiauti su Donbaso laisvaisiais žmonėmis, „turės atsakyti prieš įstatymą“.

Jis pažymėjo, kad šalies valdžiai „reikia Ukrainos patriotų pagalbos, ypač tų, kurie gyvena Ukrainos rytuose; pirmiausia Donecko ir Luhansko srityse“.