Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti M. Žalimo privataus kaltinimo tvarka iškeltą baudžiamąją bylą – iki šiol valstybės saugomas informatorius siekia, kad L. Kedienė būtų pripažinta kalta dėl šmeižto.

Skunde teismui M. Žalimas nurodė, kad dar praėjusių metų gruodį L. Kedienė, duodama interviu LNK ir „Info TV“, žurnalistams nurodė, kad esą M. Žalimas „šimtu procentų“ nužudė jos sūnų Drąsių Kedį, be to, ji klausė, kodėl jos dukra Neringa Venckienė turėtų grįžti į Lietuvą, nes esą ją gali nužudyti M. Žalimas.

Šį interviu moteris žurnalistams davė po vieno Vilniaus apygardos teismo posėdžio, kuriame buvo nagrinėjama Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamoji byla.

M. Žalimas teigia, kad buvo apšmeižtas, nes buvo apkaltintas labai sunkiu nusikaltimu, dėl to negali lankytis viešosiose vietose. Jis L. Kedienę prašo ne tik nuteisti dėl šmeižto, bet ir priteisti 10 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

„Nežudžiau nei D. Kedžio, nesiruošiau žudyti L. Kedienės, ir asmens, įvardijamo Neringa“, – teismui nurodė M. Žalimas.

Skundą gavusi L. Kedienė teismui taip pat pateikė pareiškimą, kuriame irgi reikalauja nuteisti M. Žalimą. Moteris savo skunde nurodė, kad jos pasisakymas žurnalistams buvo susijęs su M. Žalimo interviu – jis esą aiškino, kad D. Kedys žudė, o Neringa Venckienė jį kurstė. Tiesa, L. Kedienės teigimu, šis interviu nebuvo paviešintas.

L. Kedienė pažymėjo, kad jos vaikai viešai apkaltinti nusikaltimais, kurie jų nepadarė: D. Kedys nenuteistas dėl nužudymo, o N. Venckienė niekada nebuvo įtariama kurstymu žudyti.

D. Kedžio motina skunde taip pat pabrėžė, kad M. Žalimas paskutinis matė gyvą jos sūnų – oficialiai niekas jo nematė po 2009-ųjų spalio 5-osios žudynių.

Pasak L. Kedienės, M. Žalimas savo skunde „pamiršo paminėti“, kad praeityje yra teistas, seniai yra saugomas valstybės pareigūnų, o jo brolis esą nuteistas už pedofiliją – mažametės mergaitės seksualinį prievartavimą. Be to, moteris pabrėžė, kad M. Žalimas buvo tirtas poligrafu, ekspertas jį įvardijo „patologiniu melagiu“.

M. Žalimą dėl šmeižto nuteisti prašanti L. Kedienė mano, kad iš buvusio D. Kedžio jai taip pat turėtų būti priteista 10 tūkst. Lt suma.

Pirmadienio posėdyje bylą taikinamajame posėdyje pradėjusi nagrinėti teisėja Lilija Tarčevskaja pasiūlė M. Žalimui ir L. Kedienei susitaikyti, tačiau jie su tokiu pasiūlymu kategoriųkai nesutiko. Teisėja nutarė bylą perduoti teisiamajam posėdžiui – M. Žalimas ir L. Kedienė buvo pripažinti kaltinamaisiais.

Šioje byloje L. Kedienė nusprendė gintis viena, nors jai anksčiau atstovaudavo dabar jau buvęs N. Venckienės sutuoktinis Aidas Venckus. Moters į teismą atvyko palaikyti keletas vyresnio amžiaus moterų, šalia jos sėdėjo ir vyras Vytautas Kedys. Tuo metu M. Žalimą į teismą atlydėjo kaukėti policijos pareigūnai – saugomas liudytojas irgi buvo užsimaukšlinęs kaukę, ją nusiėmė tik tuo metu, kai į posėdžių salę atėjo teisėja.

Į gegužės gale suplanuotą teismo posėdį teisėja nusprendė kviesti ne tik abu kaltinamuosius, bet ir liudytojus, be to, planuoja išsireikalauti vaizdo informaciją iš televizijos.

L. Kedienė nesutinka su jai pateiktais kaltinimais, tačiau su žurnalistais nebuvo linkusi kalbėti. Vis gi, paklausta, iš kur gaus pinigų, jeigu teismas iš jos M. Žalimui priteis 10 tūkst. Lt, moteris sakė: „Parduosime namą ir susimokėsime“.