Didėjant įtampai Ukrainoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėja kolegas ES dėl naujojo gamtinių dujų karo pavojaus, tuo tarpu vis daugiau ES šalių narių kreipia savo žvilgsnius į Ispaniją.

Ispanija užima svarbią strateginę padėtį pasaulio dujų rinkoje. Ši šalis – tai savotiškas langas į Europą, todėl ji gali tapti puikia alternatyva ES, galinčia pakeisti Rusiją.

Dujos į Ispaniją iš Alžyro tiekiamos dviem dujotiekiais. Be to, suskystintos gamtinės dujos gabenamos specialios paskirties – jūriniais metaną gabenančiais laivais. Septyniuose suskystintų dujų terminaluose suskystintos dujos grąžinamos į dujinį pavidalą, o vėliau tiekiamos dujotiekiais.

Visiško arba dalinio rusiškų dujų tiekimo į Ukrainą nutraukimo atveju, rimtos problemos ištiktų Vokietiją, Švediją, Suomiją bei Čekiją, nes apie 30 proc. į šias šalis tiekiamų gamtinių dujų importuojamos iš Rusijos.

Susiklosčius tokiai situacijai Ispanija būtų pajėgi kompensuoti dujų trūkumą pasitelkiant suskystintų gamtinių tiekimą bei tolimesnį jų perdirbimą Ispanijos regazifikaciniuose terminaluose. Šiuo metu dideli regazifikacijos terminalai įsikūrę Prancūzijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Graikijoje ir Turkijoje.

„Midcat“ projektas

Ispanijos vyriausybė vertina naujojo dujotiekio statybas kaip prioritetinį uždavinį. Planuojamas šio dujotiekio pralaidumas – 7 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų. Planuojama šį dujotiekį, kuriam buvo suteiktas „Midcat“ pavadinimas, tiesti Viduržemio jūros pakrante Katalonijoje. Pradėjus eksploatuoti „Midcat“ pavyks sujungti Alžyre esančius dujų telkinius „Hassi R‘mel“ su centrine Europos dalimi.

Dėl šio projekto buvo aktyviai deramasi iki ES įsiskolinimų krizės, tačiau 2010 m. šio projekto įgyvendinimas dėl finansinė krizės buvo atidėtas neribotam laikui.

Gamtinių dujų įmonės „Gabarro“ vadovo Salvadoro Gabarro teigimu, dėl Ukrainos krizės Ispanijai pasitaikė unikali galimybė tapti alternatyvia dujų į ES šalis nares tiekėja bei visu pajėgumu išnaudoti šalyje esančius dujotiekius bei regazifikacijos terminalus.

S. Gabarro teigiamai įvertino ES sprendimą artimiausiu metu pradėti dujotiekio „Midcat“ statybas, nes tai padės ženkliai sumažinti priklausomybę nuo iš Rusijos tiekiamų gamtinių dujų.

Naujos įplaukos į iždą

Egzistuojančių dujotiekių ir regazifikacijos terminalų panaudojimas pilnu pajėgumu padidintų įplaukas į iždą. Vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Ispanijos regazifikacijos terminalai naudojami ne tik jūrinių metaną gabenančių laivų iškrovimui, tačiau taip pat ir jų pakrovimui.

Praėjusiais metais Ispanijos regazifikacijos terminaluose buvo aptarnauti 223 metaną gabenantys laivai, taip pat buvo pakrauti 52 suskystintas gamtines dujas gabenantys laivai. Tai sudaro 52 proc. bendro pasaulinio transportuojamų suskystintų gamtinių dujų kiekio.

Ispanijos teritorijoje esantys regazifikacijos terminalai taip pat gali būti panaudoti skalūnų dujų, kurias planuojama tiekti iš JAV, saugojimui. Tikimasi, kad pirmieji laivai su skalūnų dujomis iš JAV į ES atvyks jau ateinančiais metais.

Dvi didžiausios Ispanijos gamintinų dujų įmonės „Fenosa“ ir „Endesa“ jau pasirašė sutartis su JAV įmonėmis „Corpus Christi“ ir „Sabine Pass“ dėl skalūnų dujų tiekimo 2016–2018 m.