Gynybos sekretoriaus pavaduotojas tarptautinio saugumo klausimais Derekas Cholletas tai pareiškė per Senato ginkluotųjų tarnybų komiteto posėdį.

"Atsižvelgiant į Rusijos Federacijos neteisėtus veiksmus Kryme, didžiausią dėmesį dabar skiriame neatidėliotinam klausimui, kaip ši krizė pakeis transatlantinį Aljansą, artėjantį viršūnių susitikimą ir, plačiau kalbant, visą NATO", - sakė D. Koletas.

D. Koletas priminė, kad po Rusijos invazijos JAV nedelsiant ėmėsi veiksmų, kad užtikrintų paramą NATO sąjungininkėms ir partnerėms Vidurio ir Rytų Europoje.

"Mes papildėme NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse dislokuodami šešis papildomus naikintuvus F-15, - pabrėžė D. Koletas. - Pasiuntėme 12 naikintuvų F-16 ir dislokavome vidutiniškai 200 paramos dalinių narių Lasko oro bazėje Lenkijoje, kad prisidėtume prie JAV ir Lenkijos aviacijos padalinio pratybų rotacijos".

Be kita ko, D. Koletas pažymėjo, kad JAV eskadrinio minininko "USS Truxtun" dislokavimo termino pratęsimu iki kovo 21 dienos vykstant pratyboms su Rumunijos ir Bulgarijos karinio jūrų laivyno pajėgomis bei ketinimais pasiųsti karo laivą "USS Donald Cook" iš uosto Ispanijoje į Juodąją jūrą siekiama užtikrinti bendradarbiavimą su sąjungininkėmis ir partnerėmis regione.

"JAV nori užtikrinti papildytų pajėgų dislokavimą palei NATO sienas mažiausiai iki metų pabaigos (...), siekiant užtikrinti sąjungininkes ir pademonstruoti mūsų įsipareigojimą Europos saugumui", - teigė pareigūnas.

D. Koletas pabrėžė, kad JAV taip pat imasi veiksmų, jog nuramintų Ukrainos vyriausybę surengiant stebėtojų misiją "Atvirasis dangus" (Open Skies) Ukrainos teritorijoje.

Neseniai amerikiečių gynybos pareigūnai lankėsi Kijeve, kur susitiko su kolegomis iš Ukrainos. Diskusijų metu buvo kalbama apie Krymą ir Rusijos pajėgų sutelkimą Ukrainos pasienyje, tačiau didžiausias dėmesys buvo skiriamas ilgalaikiam dvišaliam bendradarbiavimui gynybos srityje.

Pasak D. Koleto, Rusijos veiksmai taip pat padidino tiesioginę grėsmę ne NATO narėms Rytų Europoje ir Kaukaze, ypač Moldovai ir Gruzijai.

D. Koletas akcentavo, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje kelia iššūkį visai Europos visumai, laisvei ir taikai.

"Tai keičia Europos saugumo padėtį, sustiprina Europos partnerių ir NATO šalių gynybos santykių svarbą", - akcentavo JAV pareigūnas.