Tačiau bandymas ne itin sėkmingi. Komunikacijos ekspertai „Info TV“ laidai „Info diena“ sako, kad Lietuvos politikai nuobodūs ir savo šūkiais nieko sudominti nesugebės.

Dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė sako „Tikiu Lietuva“. Pasirinkusi trumpiausią iš visų kandidatu lozungą šalies vadovė sako, kad jis nusako tai, ko dabar reikia Lietuvai.

„Šūkiai yra kokie yra, kokių reikia. Čia yra gyvenimo ir aplinkybių, situacijos vertinimas – tiek išorinės, tiek vidaus, todėl tokie šūkiai ir buvo“, – „Info TV“ aiškina D. Grybauskaitė. Viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus sako, kad D. Grybauskaitės lozungas – konservatyvus, Prezidentė bando įsiteikti visai Lietuvai. „Dalia Grybauskaitė pasirenka bendrinį šūkį, mažiau reiškiantį, mažiau motyvuojantį, bet kadangi ji dabar eina pareigas, jos pasakymas „Tikiu Lietuva“ yra labiau nukreiptas į plačias visuomenės mases“.

Komunikacijos specialistas Arijus Katauskas prisimena, kad „Tikiu Lietuva“ – ne originalūs žodžiai, o nusižiūrėti nuo pralaimėjusio kandidato JAV prezidento rinkimuose Mitto Romney, kuris skelbė tikintis Amerika.
Arijus Katauskas

Su D. Grybauskaitės optimistiniu šūkiu gretinamas Vilniaus mero noras įteigti lietuviams „Lietuva – viskas įmanoma“.

A. Zuokas sako norintis atkreipti dėmesį tų rinkėjų, kurie yra atsakingi ir patys kuria gyvenimą, savo darbo vietas, taip pat įdarbina kitus, augina šeimas, rūpinasi tėvai. „Jei nepavyko, noriu pasakyti: nebijokit, viskas įmanoma, jei bandysit,“ – ragina A. Zuokas. Pasak specialistų, teigiamu devizu Zuokas norėjo išsiskirti, o tarp neigiamas emocijas perduodančių šūkių, šis atrodo vakarietiškas.

Socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis aiškina, kad dabar savo šūkį „Dirbanti, uždirbanti ir vieninga Lietuva“ kiek pakeistų. Dabar jis pridėtų žodį „saugi“. Z. Balčytis aiškina, kad dabar reikia dėti pagrindus, kad ateityje būtų galima atsikvėpti. „Galėtume finansuoti ir švietimą, ir sveikatos apsaugą, ir krašto apsaugą, kur dabar jau reikia prisidėti“, – laidai „Info diena“ sako kandidatas į prezidentus.

Mykolas Katkus
Anot M. Katkaus, Z. Balčytis stengėsi nenutolti nuo socialdemokratiškų vertybių, nes taip turi šansų laimėti daugiau balsų. A. Katauskas į Z. Balčyčio šūkį žvelgia skeptiškiau. Anot jo, į šūkį norėta sudėti kuo daugiau, kad tiktų visiems, bet gali nesudominti nė vieno.

Darbiečių kandidatas Artūras Paulauskas kurdamas šūkį prisiminė savo šaknis – generalinę prokuratūrą. Ne vieno specialisto girtas už įsimintiną ankstesnių rinkimų šūkį „nusipelnėme gyventi geriau“, šį sykį A. Paulauskas neišsiskiria. Jis skelbia: „Už teisingumą ir stiprią valstybę“.

„Kiekvienas šūkis turi sutapti su patirtimi, galimybėmis, pagaliau su tuo, ką žmogus veikia visą gyvenimą. Tas šūkis man artimas – aš jį suprantu, aš jį galiu paaiškinti žmonėms“, – „Info TV“ teigia A. Paulauskas. Vis dėlto jis neįtikina komunikacijos specialistų. Jie sako, kad tokiais žodžiais A. Paulauskas teisinasi visuomenei, kodėl būtent jis nusipelnė tapti partijos kandidatu, nori priminti, kad anksčiau buvo svarbus pareigūnas. 

Už teisingumą šalyje kovoja ne tik A. Paulauskas, bet ir Naglis Puteikis, kuris skelbia esantis už tiesą ir teisingumą.

Nors šūkiai kone vienodi, komunikacijos ekspertai aiškina, kad politikų idėjos skirtingos. N. Puteikio tiesos paieškos primena iš Lietuvos pabėgusią Neringą Venckienę.

Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas rinkiminiame kelyje vadovausis Biblija. Jis sako – „Už krikščioniškąsias vertybes“. Politikas teigia, kai tai esą gyvenimo pagrindas.

„Šitame šūkyje yra ir socialinis teisingumas, nes Evangelijoje daug apie tai pasakyta: nevok, negeisk svetimo turto“, – sako lozungą grindžia V. Tomaševskis. Jis prideda, kad krikščioniškosios vertybės - tai ir meilė ir pagarba artimui. Per praėjusius rinkimus skelbęs tris žodžius – Dievas, Garbė, Tėvynė, V. Tomaševskis šį kartą liko prie vienos vertybės – Dievo.

A. Katauskas sako, kad toks šūkis tinka po 10 metų ir prieš 10 metų vykusiems rinkimams, tačiau jis nieko nesako.

Kol visi skelbia, už kokias tiesas kovoja, Ignalinos meras Bronis Ropė sako, kad negali taikstytis su tuo, kas vyksta Lietuvoje. B. Ropės štabo atstovas Tomas Tumilinas teigia, kad B. Ropė nori pasakyti, kad „gali spręsti problemas, girdėti žmogų ir matyti visą Lietuvą – nuo mažiausio kaimo iki didžiausio miesto“. 

Viešųjų ryšių ekspertai šiam šūkiui skyrė daugiausia kritikos. „Aš nesuprantu, apie ką tai yra. Jis čia prie ko?“, – laidai „Info diena“ teigia A. Katauskas. 

M. Katkus spėja, kad B. Ropė pats vargiai žino, ką daro jo komanda. „Toks jausmas atvažiavo iš Vilniaus keli hipsteriai ir pabandė viską perdaryti gražiai, moderniai, madingai, bandydami parduoti tokį ūkišką, gerą ir tikrai puikiai dirbantį Ignalinos miesto merą“, – stebisi viešųjų ryšių specialistas.