Į autoservisus daugiausiai žmonių atvažiuoja keičiantis sezonams – pavasarį ir rudenį. Tuomet vairuotojai prašo automobilius paruošti konkrečiam sezonui ir tuo pačiu patikrinti, ar per pusmetį neatsirado plika akimi nematomų gedimų, kurie laiku nepastebėti gali nemenkai apkartinti gyvenimą.

Pavasarinė ir rudeninė automobilių ruoša susijusi su tam tikrais pirkiniais, be kurių būtų neįmanoma ištverti sezono iššūkių. DELFI trijų autoservisų – „Refix“, „Toptis“ ir „Servisas 007“ – paprašė atskleisti, kokias detales ir automobilių priežiūros reikmenis lietuviai dažniausiai perka rudenį ir pavasarį.

Susumavus įmonių vadovų pateiktus perkamiausių abiejų sezonų prekių sąrašus, sudarėme rudens TOP 10 ir pavasario TOP 12 lenteles. Pavasario pirkinių sąrašas yra šiek tiek ilgesnis.

Išanalizavus lenteles matyti, kad abiejų sezonų perkamiausios prekės – padangos ir langų apiplovimo skystis. Taip pat išryškėja ir skirtumai: rudenį daugiau pinigų išleidžiama tam, kad automobilį net ir per didelius šalčius būtų galima lengvai užvesti, o pavasarį nepagailima švaros prekėms, mašinai suteikiančioms spindesį.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kad tiek pavasarį, tiek ir rudenį vairuotojai ieško variklinės alyvos.

„Šios lentelės nuostabos nesukėlė. Viskas atrodo logiška. Pirmose vietose tiek pavasarį, tiek rudenį rikiuojasi padangos ir langų apiplovimo skystis. Žiemą aukštą vietą užima akumuliatoriai – viskas normalu“, - DELFI sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Automobilių transporto katedros vedėjas Saugirdas Pukalskas.

Paklaustas, ar tai, kad ratų guoliai lenkia lietus ratlankius rodo Lietuvos vairuotojų teikiamą prioritetą grožiui, o ne eismo saugumui, jis atsakė: „Tai, kad lieti ratlankiai lenkia ratų guolius, manęs taip pat nestebina. Šie ratlankiai skirti grožiui. Ateina pavasaris ir žmonės juos perka. Žiemą jų nepirksi, nes jų beveik nesimato – būna purvini, aplediję ir panašiai. Pavasarį jie gerai matosi. O ratų guoliai juk nepriklauso nuo sezono ir grožio. Čia kaip duslintuvas, sėdynės, stiklai. Stiklai gali sudužti nepriklausomai nuo metų laiko. Ratų guoliai sudyla kas kažkiek kilometrų ir juos reikia keisti. Tai su sezonu neturi nieko bendro. O variklinė alyva pavasarį užima aukštesnę vietą tikriausiai todėl, kad tepalus pavasarį dažniau keičia tie žmonės, kurie žiemą nevažinėja“.

Pavasarį labiausiai perkamų automobilių detalių TOP 12:

1. Vasarinės padangos;
2. Vasarinis langų apiplovimo skystis;
3. Lieti ratlankiai;
4. Variklinė alyva, filtrai;
5. Valytuvai;
6. Salono valikliai;
7. Poliravimo priemonės ir plovimo prekės;
8. Paskirstymo dirželiai;
9. Lemputės;
10. Stabilizatoriaus traukės;
11. Duslintuvai;
12. Ratų guoliai.

Rudenį labiausiai perkamų automobilių detalių TOP 10:

1. Žieminės padangos;
2. Žieminis langų skystis;
3. Akumuliatoriai;
4. Aušinimo skystis;
5. Kuro filtrai dyzeliniams varikliams;
6. Salono filtrai;
7. Pakaitinimo žvakės;
8. Termostatai;
9. Stabdžių kaladėlės;
10. Variklinė alyva, filtrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)