Apie aliejaus naudą organizmui pasakoja verslininkė ir vaistininkė Joana Brazauskienė:

- Kokį aliejų geriausiai rinktis?

- Reikia gerai išmanyti, koks alyvuogių aliejus yra kokybiškas. Tai galima pasakyti, žinant aliejaus rūgštingumą. Jei jis neviršija 1 procento, toks aliejus yra kokybiškas. Didžiuosiuose prekybos centruose dažnai aliejuje yra daugiau riebalų, nei aliejų, o tai reiškia, kad jie yra rafinuoti. Tai masiniam vartojimui skirtas produktas, kurį žmonės vadina aliejumi, nors iš tikrųjų tai yra tik riebalų masė.

- Kokia yra aliejaus nauda?

- Aliejus yra mitybos pagrindas, statybinė medžiaga. Aišku, priklauso, iš ko jis yra gaunamas. Jis yra pilnas vitaminų, mineralų, omega rūgščių, kitų elementų. Sakoma, kad kai kurie aliejai turi savyje visą Mendelejevo lentelę. Spaudžiant iš graikinio riešuto aliejų, jame bus per 80 mineralų ir vitaminų. Vynuogių kauliukų ekstrakto aliejus atstato ląstelę ir geriau funkcionuoja, pagerėja elastino gamyba. Tuomet odos išvaizda gražėja, nes padidėja elastingumas. Atstatytoje ląstelėje medžiagų apykaita yra geresnė nei nualintoje.

- Ar tiesa, kad šalto spaudimo aliejų geriau naudoti užpilams, o ne kepimui?

- Šaltai spaustas aliejus tinka viskam: ir kepimui, ir virimui, ir užpilams. Jame išlieka nepakeičiamos riebalų rūgštys, vitaminai, mineralai ir kitos naudingosios medžiagos. Šalto spaudimo, nerafinuotas aliejus, yra geriausias kosmetikos gamybos ir mūsų organizmo draugas.

- Ar turi rafinuoto aliejaus vartojimas poveikį mūsų sveikatai?

- Rafinuotas aliejus nėra toks sveikas, nes tokį aliejų norint gauti reikia jį perdirbti. O perdirbant naudojamos cheminės medžiagos, aukštos temperatūros. Perdirbant tokiais būdais aliejų, cheminės medžiagos pakliūna į produktą. Klausimas, ar mums reikia tos chemijos?

- Kuris aliejus yra pats maistingiausias ir geriausias?

- Kiekvienas aliejus yra karalius pats iš savęs. Pavyzdžiui, vynuogių kauliukų aliejus yra labai naudingas. Vien pats vynuogių kauliukas turi labai mūsų organizmui reikalingų medžiagų. Iš jų net gaminami vaistai, skirti kraujagyslių sienelėms stiprinimui. O čia yra aliejus, tad jį vartojant stiprinama visa kraujagyslių sistema. Avokado aliejus tinka taip pat kraujagyslėms, regeneruoja ląstelę, aprūpina omega rūgštimis. Puikiai tinka plaukams, odai, vartojant iš išorės. Galima sakyti, kad bet kuris kokybiškas aliejus yra geras, reiktų jį rinktis vadovaujantis skoniu ir išmone.