„Ne tik vartojimas sumažės, bet ir su vartojimu tam tikros pasekmės. JAV buvo bandoma tiek didinti, tiek mažinti tą amžių, nuo kurio būtų galima įsigyti alkoholinius gėrimus. Yra tokia statistika, kad kai buvo padidintas minimalus amžius, net 16 proc. sumažėtų incidentų keliuose, susijusių su neblaiviais asmenimis. 10 proc. tų incidentų padaugėjo, kada tas amžius buvo sumažintas“, - laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė G. Belian.
 
Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis  mano, kad žmogus nuo 18 metų yra pakankamai subrendęs, kad pats apsispręstų, ar vartoti alkoholį, ar ne. „Ši praktika suprantama ir pripažįstama daugelyje pasaulio valstybių, ir tai yra normalu. Žmogus gali ir tuoktis, ir balsuoti. Yra pasirinkta kažkokia grupė žmonių atpirkimo ožiais, šiuo atveju jaunimas. Lygiai taip pat galima paimti statybininkus ir jiems uždrausti gerti, teigiant, kad sumažės alkoholio vartojimas“, - laidoje kalbėjo R. Apulskis.
 
G. Belian teigimu, Pasaulio sveikatos organizacija amžiaus cenzo alkoholiui įsigyti didinimą priskiria prie vienų efektyviausių alkoholio prieinamumą mažinančių priemonių. Be to, pasak jos, galvojant apie šį įstatymą, nereikia pamiršti ir medicininių aspektų: „Žmogaus fermentinė sistema formuojasi apie 21-uosius gyvenimo metus, o kalbant apie psichinę brandą, tai būtų 25-ieji žmogaus gyvenimo metai.“
 
R. Apulskio manymu, toks įstatymas nepasiektų rezultatų, nes jaunimui alkoholio esą nupirktų draugai.
 
G. Belian savo ruožtu nurodo, kad per 2010 metus buvo apskaičiuota, kad vien tik tiesioginė žala, susijusi su alkoholio vartojimu, siekia 273 mln. litų.
 
Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite ČIA.