Taip pat gyvenu Kaune. Esu nusipirkęs 1 kambario 37 kv.m butą. Gyvenu kol kas vienas. Butui taupiau sąžiningai, ilgai bei kantriai. Apie 6-7 m., visada galvodamas, kad niekas man nieko ant lėkštutės neatneš ir nepaduos buto raktų.

Taigi, po beveik 7 m. taupymo ir labai ilgo laiko buvimo nuomininku galėjau jau įsigyti savo nuosava butą. Ne naujos statybos, žinoma, butas, statytas po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo. Taigi, su bankais draugaut neteko ir dėl to esu be galo laimingas iki šiol.

Apie išlaidas

Komunaliniai mokesčiai šaltuoju metų laiku piniginę palengvina 350-400 Lt. Todėl straipsnio autoriaus minėta suma už buto išlaikymą neprasilenkia su realybe.

Maistui aš asmeniškai išleidžiu per mėnesį gyvendamas vienas 350-400 Lt. Kavinėse nesu dažnas svečias, ir dė lto, kad ten nėra pigu, nėra per daug kokybiška, o ir porcijos daug kur nėra pakankamos už tą sumą, kurią reikia sumokėti. Todėl man sunku suprasti, kaip galima išleisti per mėnesį 1200 Lt maistui.

Namie gamintis ne tik sveikiau, skaniau, bet ir tikrai pigiau. Į darbą atsinešti paruoštus pietus iš namų, spėju, taip pat nėra draudžiama. Galima būtų tikrai „tilpti“ į 600 Lt/mėn. su savaitgalio nuėjimu į piceriją ar pan.

Sekantis mane šokiravęs punktas - automobilis. Jam per mėnesį pora išleidžia kone 600 Lt. Tai nėra normalu. Benzino ar dyz. kuro išlaidos Kauno mieste 350 Lt/mėn., mano nuomone, yra normalios. Panašią sumą išleidžiu kurui ir pats.

Poros automobilio draudimo kaina mane nustebino: automobilis ne pirmos jaunystės, draudimas mano paskaičiavimu jam kainuoja 360 Lt/metus, nes buvo rašyta, kad jiems draudimas kainuoja 30Lt/mėn. Tai prasilenkia su realybe. Spėju, bandydami sutaupyti draudimui, vyras automobilį draudžia kas mėnesį, todėl suma galiausiai išauga kone dvigubai. Taigi, draudžiant metams galima sutaupyti vien tik automobilio draudimui 100 -150 Lt.

Remonto išlaidos, manau, taip pat yra normalios, jei nėra didelių gedimų, ar kitų nesklandumų (50Lt/mėn arba 600Lt/m).

Sekantis punktas: vaistai, vitaminai, sportas.

Gal žodis vaistai čia netikslingai buvo pavartotas, bet abiems kas mėnesį išleisti 300 Lt sportui ir vitaminams yra normali suma. Sporto klubai Kaune kainuoja apie 100 litų/mėn. Vienkartinis nuėjimas į naująjį Girstučio baseiną – 30 Lt/2 val. 1 žm.

Taigi, jei abu lankosi sporto klube, tai jau 200 Lt/mėn, jei dar naudoja papildus, vitaminus - dar 100 Lt per abu. Nieko šokiruojančio čia nematau.

Paskutinis, įdomiausias punktas - minimalios buto remonto išlaidos.

Butas įsigytas už 111 000 Lt su banko paskola ir santaupomis. Žinodamas butų kainas Kaune - galiu pasakyti - tai tikrai ne naujos statybos butas. Net ir su daline apdaila tokių butų kainų Kaune nebuvo ir nėra.

Taigi, butas - senesnės statybos. Dažniausiai, už tokią kainą, už kurią pora įsigijo butą, jie nebūna kapitaliai suremontuoti, bet ir nebūna baisios būklės.

Nesuprantu tuomet, į kokios būklės butą ši pora atsikraustė, kad kas mėnesį tenka po 500-600 Lt skirti buto „minimaliam remontui“?

Galbūt butas buvo apgailėtinos būklės? Gal tada reikėjo paieškoti geresnės kokybės, bet kad galima būtų atsikraustyti ir nesukt galvos dėl „minimalaus remonto“ 2-3 m.

Reziume: šiame DELFI skaitytojo straipsnyje tikrai galima rasti vietų, kur galima būtų per mėnesį sutaupyti nuo 500 iki 700Lt/mėn. Ir tai - nesusiveržiant diržų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo patirtimi – kokių pajamų reikia, norint oriai gyventi? Kokios Jūsų šeimos išlaidos? Galbūt pastebėjote, kaip skiriasi išgyvenimo kaina Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose?

Savo patirtimi galite pasidalinti žemiau. Taip pat laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Išlaidos“: