Pagal Prancūzijos atsakingos institucijos surinktus mokslinių tyrimų  duomenis, siūloma BPA klasifikuoti kaip medžiagą, kuri „laikoma toksiškai veikiančia žmogaus reprodukciją, turi neigiamą poveikį lytinei funkcijai ir vaisingumui“. Iki šiol ši pavojinga medžiaga buvo tik „įtariama kaip toksiškai veikianti žmogaus reprodukciją“.

Bisfenolis A veikia panašiai kaip natūralūs hormonai – imituoja jų veiklą – ir tokiu būdu trikdo normalų jų funkcionavimą. Stiprų neigiamą poveikį net ir esant mažoms koncentracijoms BPA gali turėti dar negimusiam kūdikiui, mažiems vaikams bei paaugliams, kurių organizmas dar vystosi. Ši medžiaga siejama su tokiomis medicininėmis problemomis kaip nutukimas, širdies ligos, krūties, prostatos vėžys, diabetas, vaisingumo problemos, smegenų vystymosi sutrikdymas.

Bisfenolio A kaip atskiros medžiagos kasdien savo buityje nenaudojame, tačiau gaminių su šia medžiaga namų aplinkoje aptiksime lengvai. Sugriežtintas cheminės medžiagos savybių įvertinimas turėtų paskatinti kiekvieną iš mūsų pakeisti buityje naudojamus gaminius su BPA į saugesnes alternatyvas. Sužinoti, ar gaminyje yra BPA, nėra lengva. Šiuo metu gamintojas neprivalo atskleisti pilnos sudėties, todėl etiketėje vargiai rasite nuorodą, kad gaminio sudėtyje yra bisfenolio A.

Kur galite rasti  bisfenolį A?

Vis tik, yra būdų, padėsiančių išvengti BPA. Svarbu žinoti pagrindinę informaciją apie šią medžiagą, jos naudojimą, teisinį reguliavimą ir ženklinimą. Svarbiausi faktai apie BPA ir patarimai, kaip šios medžiagos išvengti buityje:

- Bisfenolis A labai plačiai naudojamas plastikų ir epoksidinių dervų gamyboje:
- Jis naudojamas polikarbonato plastiko gamyboje. Plastikas, kurio sudėtyje gali būti BPA pagal plastikų klasifikaciją priskiriamas rūšiai „kiti plastikai“ ir būna pažymimėtas 7. BPA suteikia plastikui skaidrumo, ilgaamžiškumo, tvirtumo. Venkite plastiko, pažymėto 7 gaminių.

- Epoksidinės dervos naudojamos konservų dėžučių vidinės pusės padengimui. BPA jose padeda ilgau išlaikyti konservuotą maistą tinkamą naudojimui. Ribokite konservuoto maisto vartojimą.
Citata
Stiprų neigiamą poveikį net ir esant mažoms koncentracijoms BPA gali turėti dar negimusiam kūdikiui, mažiems vaikams bei paaugliams, kurių organizmas dar vystosi. Ši medžiaga siejama su tokiomis medicininėmis problemomis kaip nutukimas, širdies ligos, krūties, prostatos vėžys, diabetas, vaisingumo problemos, smegenų vystymosi sutrikdymas.

- BPA dažniausiai aptinkamas šiuose gaminiuose: plastikiniuose induose (tiek vienkartiniuose, tiek daugkartiniuose), plastikiniuose buteliuose, plastikinėse pakuotėse, maisto skardinėse, sporto ir medicininėje įrangoje, CD, DVD, elektronikos prietaisuose, plastikiniuose akinių lęšiuose, permatomo tvirto plastiko žaisluose, kasos čekiuose. Atidžiai rinkitės paminėtus gaminius, neleiskite kūdikiams dėtis kasos čekių į burną.

- Bisfenolis A į aplinką ir maistą patenka esant aukštai temperatūrai, veikiant tiesioginiams saulės spinduliams, stipriai rūgštinei ar šarminei terpei. Venkite kaitinti maistą plastikiniuose induose, nelaikykite plastikiniuose induose rūgščių maisto produktų (raugintų daržovių, vaisių ir daržovių sulčių ir pan.), nepalikite plastikinių indų su maistu ten, kur jį gali pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai (mašinoje, ant palangės), nesudarykite sąlygų jiems kitaip įkaisti.

Specialus dėmesys turi būti skiriamas žaislams

Nuo 2011 m. Europos Sąjungoje draudžiama BPA naudoti kūdikių buteliukuose, Danijoje, Belgijoje, Švedijoje ši medžiaga draudžiama su maistu besiliečiančioje pakuotėje, skirtoje vaikams iki 3 metų, o Prancūzijoje nuo 2015 metų įsigalios draudimas naudoti BPA visose su maistu besiliečiančiose pakuotėse.
Mašinėlė VNMPI nuotr.

Vis tik, daugumoje žaislų šios medžiagos kiekis yra tik ribojamas. Kadangi kūdikiai žaislus dedasi į burną, atrodytų akivaizdu, jog tinkamai apsaugoti vaikų sveikatą galima tik visiškai uždraudus BPA naudojimą vaikams skirtuose gaminiuose. Tačiau kol toks draudimas bus pasiektas, patariame vadovautis atsargumo principu ir vengti plastmasinių žaislų, kuriuose gali būti BPA.

Kai kurie gamintojai žymi, kad gaminiuose nenaudojamas bisfenolis A. Ieškokite žymės „BPA free“.
Rekomenduojame maisto laikymui ir kūdikių maitinimui rinktis stiklinius indus.

Citata
Kadangi kūdikiai žaislus dedasi į burną, atrodytų akivaizdu, jog tinkamai apsaugoti vaikų sveikatą galima tik visiškai uždraudus BPA naudojimą vaikams skirtuose gaminiuose. Tačiau kol toks draudimas bus pasiektas, patariame vadovautis atsargumo principu ir vengti plastmasinių žaislų, kuriuose gali būti BPA.

Procesas, kurio metu medžiaga paskelbima toksiška ar kenkiančia sveikatai, nėra paprastas. Šiuo metu visos cheminės medžiagos yra klasifikuojamos ir ženklinamos pagal suderintą sistemą, įvertinant medžiagos chemines ir fizikines savybes, poveikį žmogaus sveikatai, aplinkai. Suderinta cheminių medžiagų ir mišinių klasifikacija bei ženklinimas naudotojui leidžia iš pirmo žvilgsnio suprasti, ar turima cheminė medžiaga (mišinys) yra pavojingas, kokių atsargumo priemonių reikia imtis, norint apsaugoti savo sveikatą bei aplinką.

Minima klasifikavimo ir ženklinimo sistema yra nuolat atnaujinama pagal Europos cheminių medžiagų agentūros specialistų įvertintus naujausius mokslininkų duomenis. Deja, gaminių, kurių sudėtyje yra pavojingų cheminių medžiagų šiai dienai nereikalaujama specialiai ženklinti, nurodant pavojingas sudėtines dalis. Svarbu atkreipti dėmesį ir visas medžiagas, kurios vis dar laukia, kol bus sukaupta pakankamai įrodymų dėl jų neigiamo poveikio sveikatai ir joms bus pritaikyti naudojimo apribojimai. Tokios medžiagos yra įtrauktos į didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąrašą.

Daugiau informacijos apie pavojingas chemines medžiagas galite rasti ČIA.

Straipsnyje remtasi ChemSec, ECHA informacija