Vėliau „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį, praneša UNIAN.

Donecko srities valdybą užėmę separatistai paskelbė apie Nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą. Šis sprendimas buvo priimtas per neeilinę pasiskelbusiosios Donecko srities „tautos tarybos“ sesiją. Jį prie valdybos pastato sienų paskelbė vienas mitingo aktyvistų, praneša naujienų portalas „OstroV“.

Mitingo aktyvistas paskelbė, kad nuo šios akimirkos sukuriama Nepriklausoma Donecko respublika. „Nuo šiol Donecko sritis yra nepriklausoma respublika. Valio!“

Mitingo dalyviai šią žinią pasitiko ovacijomis ir šūkiais „Rusija, Rusija!“. Vėliau aktyvistas pridūrė, kad šis sprendimas priimtas per neeilinę sesiją.

Po to „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – kad naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį. Mitinguotojai šią informaciją palydėjo šūkiais „Putinai, padėk!“

Kaip buvo pranešta anksčiau, separatistai reikalavo priimti šį sprendimą per teisėtą srities tarybos sesiją, tačiau deputatai į ją nesusirinko, tad iš jų buvo „atimti“ mandatai bei „suformuota srities tautos taryba“.

Donecko prorusiški aktyvistai sako iki gegužės 11-osios surengsiantys referendumą dėl suverenumo

Donecko regiono valdžios pastatą užėmę prorusiškai nusiteikę protestuotojai, skelbia, jog referendumas dėl regiono ateities bus surengtas jau gegužės 11 dieną, skelbia glavcom.ua.

Skelbiama, jog protestuotojai priėmė deklaraciją, kurioje skelbiama apie suverenios valstybės – Donecko liaudies respublikos – įkūrimą. Dokumente taip pat pažymima, jog visi svarbiausi respublikos klausimai bus sprendžiami referendume.

Klausimas, į kurį referendumo metu turės atsakyti vietos gyventojai, skamba taip: „Ar pritariate Donecko liaudies respublikos įkūrimui?“.

Protestuotojai taip pat teigia, jog, oficialiajai Ukrainos valdžiai Kijeve jų sprendimui pasipriešinus, jie bus priversti pagalbos prašyti Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kad šis į valstybę pasiųstų taikos palaikymo karių.

Prie Donecko regioninės valdžios administracijos ir toliau grupuojasi prorusiškai nusiteikę aktyvistai, prie išėjimo iš pastato iš automobilių padangų ir spygliuotos vielos pastatyta barikada, jos aukštis – 2 metrai.

A.Turčynovas: prieš separatistus bus imtasi antiteroristinių priemonių

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinai šalies prezidento pareigas einantis Aleksandras Turčynovas pareiškė, jog separatistų veiksmai rytinėse Ukrainos teritorijose skirti sutrikdyti artėjančius šalies prezidento rinkimus, skelbia news.liga.net.

Oleksandras Turčynovas
„Vakar prasidėjo antrasis Rusijos Federacijos organizuojamų specialiųjų operacijų, nukreiptų prieš Ukrainą, etapas. Jų tikslas – destabilizuoti situaciją šalyje, nuversti valdžią, sutrukdyti prezidento rinkimams ir išdraskyti į gabalėlius mūsų šalį. Separatistų grupuotės, koordinuojamos Rusijos specialiųjų tarnybų, užėmė regiono valdžios administraciją Charkove, Ukrainos saugumo tarnybos biurą ir vietos valdžios pastatą Donecke, taip pat Ukrainos saugumo tarnybos skyrių Luhanske. Be to, kas itin pavojinga, paėmė į rankas ginklus. Ir visa tai vyksta mūsų šalyje esant Rusijos kariams“, - piktinasi A. Turčynovas.

„Ukrainos priešai stengiasi pakartoti Krymo scenarijų, tačiau mes to padaryti neleisime. Šiąnakt įkurtas Antikrizinis štabas. O prieš visus tuos, kurie griebėsi ginklų, bus imtasi antiteroristinių priemonių. Sustiprinta mūsų šalies rytinės sienos apsauga. Atsižvelgus į kai kurių vietos teisėsaugos žinybų pasyvumą, priimtas sprendimas jas sustiprinti reikiamais ištekliais iš kitų regionų. Jėgos struktūrų veiklai koordinuoti mes į Charkovą pasiuntėme vidaus reikalų ministro pareigas einanti Arseną Avakovą, į Donecką – pirmąjį viceministrą Vitalijų Jaremą, o į Luhanską - Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos komiteto sekretorių Andrejų Parubijų bei Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentiną Nalivaičenką“, - pareiškė laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis A. Turčynovas.

„Gerbiu skirtingas politines pažiūras, taip pat ir mūsų oponentų požiūrį. Tačiau separatizmas ir ginklų panaudojimas prieš savo šalį (tai kelia tiesioginį pavojų mūsų žmonėms) – tai jau ne politika. Tai sunkus nusikaltimas. O nusikaltėlius reikia bausti ryžtingai ir adekvačiai“, - pridūrė A. Turčynovas.

Politikas taip pat pažymėjo, jog Ukrainos Aukščiausioji Rada skubiai svarstys įstatymo projektą dėl griežtesnės baudžiamosios atsakomybės separatistams.

Automatais ginkluoti žmonės bandė šturmuoti Donecko televizijos ir radijo kompaniją

Ukrainos naujienų portalas „OstroV“ praneša, kad buvo bandyta šturmuoti Donecko srities televizijos ir radijo kompaniją. Apie tai naujienų portalui pranešė televizijos ir radijo kompanijos darbuotojas.

Pasak šaltinio, prie Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos kontrolės punkto privažiavo automobilis. Iš jo išlipę žmonės siekdami įbauginti ėmė šaudyti iš automato.

Išgirdę šūvius atskubėjo ginkluoti specialiojo milicijos būrio pareigūnai. Liudininko teigimu, atrodė, jog šaudžiusieji nesitikėjo, kad objektas, kurį paprastai saugo budinčios senutės, šįkart bus saugomas teisėsaugininkų, todėl nusprendė nebešturmuoti pastato, sulipo į automobilį ir išvažiavo.

Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos vadovybė pasiūlė savo darbuotojams palikti darbo vietas – visi darbuotojai, tiesiogiai nesusiję su kompanijos funkcionavimo užtikrinimu, buvo evakuoti. 

Donecko srities televizijos ir radijo kompanijos spaudos tarnyba patvirtino, kad buvo bandoma šturmuoti pastatą.

Kijeve sumuštas buvęs ministras

Maidano savigynos būrių aktyvistai, protestuojantys prie Ukrainos Aukščiausiojo teismo pastato, užpuolė buvusį šalies teisingumo ministrą Aleksandrą Lavrinovičių, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kai buvęs ministras išėjo iš pastato, keli radikaliai nusiteikę jauni žmonės, vilkintys Maidano savigynos pajėgų aprangą, kelis kartus smogė politikui į galvą ir bandė jį pagrobti.

Teisingumo komiteto vadovas Jegoras Soboliovas A. Lavrinovičių nuo agresyviai nusiteikusių jaunuolių išgelbėjo ir palydėjo jį iki automobilio.

Savigynos pajėgų atstovai bandė patekti į buvusio ministro automobilį, tačiau pavyko nuo jų apsiginti, ir A. Lavrinovičius išvažiavo.

Kijeve Maidano gynėjai sužlugdė teisėjų suvažiavimą, skanduodami „Liustracija“

Kijeve Maidano gynėjai sužlugdė teisėjų suvažiavimą, kuris turėjo įvykti Ukrainos aukščiausiojo teismo rūmų pastate, esančiame Pilypo Orliko gatvėje, skelbia UNIAN.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, iš pradžių gynėjai užblokavo centrinį įėjimą į pastatą, o pamatę, kad suvažiavimo dalyviai eina pro kitą įėjimą, užblokavo ir jį.

Be to, aktyvistai išlaužė metalinius vartelius ir įėjo į teismo rūmų teritoriją. Įvertinę įvykių eigą, teisėjai paliko pastatą.

Keli gynėjai įėjo į pastatą patikrinti, ar jame nieko nevyksta, o likusieji lauke skandavo žodį „liustracija“.

Kelis teisėjus, kurie buvo pastate, aktyvistai išleido, suformavę gyvą koridorių ir skanduodami „gėda“.