Tabatoje pratimai atliekami po 20 sekundžių tarp kurių yra 10 sek. pertraukos. Iš viso yra 8 ciklai – serijos. Ištyrus treniruotę išbandžiusius studentus iš Japonijos paaiškėjo, kad šios treniruotės daug geriau veikė širdies ir kraujagyslių sistemą bei raumenis nei įprastinės.

Tiesa, Lietuvoje kol kas nėra nei vieno šiuo sportu užsiimančio trenerio, tačiau tai netrukdo šios sporto šakos gerbėjų atsiradimui. Internete jie aptaria savo sporto rezultatus ir netrunka pripažinti, kad tabata – tai keturios minutės pragaro, kuomet menkai gyvenime sportuojantis žmogus gali net apsivemti ar netekti sąmonės. Būtent dėl didelio intensyvumo tabatą patariama atlikti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę.

4 minutės lygios 30 minučių kardio

Su šia sporto šaka susipažinusi ir ją laisvu laiku propaguojanti Ilka Adams pasakojo, kad bene visi šie apie tabatą sklandantys mitai yra tiesa. O kaip priežastį, kodėl ji dar neišpopuliarėjo Lietuvoje, mergina nurodo itin aukštą treniruočių tempą, prie kurių įprasti santūriems lietuviams gali būti sunku.

„Žmonėms gali būti labai sunku patikėti, kad per 4 minutes galima pasiekti tokių rezultatų, kaip 30 minučių darant kardio pratimus ant bėgimo takelio. Maža to, kai nuo jo nulipate, kalorijų nebegedinate, o štai sportuojant pagal tabatą jos deginamos ir tas 10 poilsio sekundžių, ir kelios valandos po treniruotės. Nedaug trenerių Lietuvoje žino apie intensyvių intervalinių treniruočių naudą, todėl tabata ir nėra populiari Lietuvoje. Čia žmonės pernelyg pripratę prie tradicinių valandą ar pusantros trunkančių treniruočių“, - pasakojo sporto specialistė.

Pasak jos, tabata iš kitų sporto šakų išsiskiria tuo, kad suteikia krūvį visam kūnui. Tam, kad jis su krūviu susitvarkytų, organizme pradeda greičiau vykti metabolizmo procesas, kurio dėka raumenys įgauna tonusą.

„Labai svarbu, kad per tas 20 sekundžių žmogus atiduotų visą save. Jeigu norite pradėti užsiimti šiuo sportu, prieš treniruotę turite gerai apšilti ir stresui paruošti širdį. Tuomet turite pasirinkti 4 pratimus, kuriuos atliksite vienas po kito du raundus. Pradedantiesiems patariu pasirinkti lengvesnius judesius, labiau patyrusiems – sudėtingesnius. Svarbu šalia turėti laikrodį, kuriame stebėtumėte, kada praėjo 20, o kada 10 sekundžių ir sėkmės“, - šyptelėjo I. Adams.

Stebuklingų receptų nėra

Tuo tarpu Lietuvos sporto universiteto dėstytoja, sveikatingumo trenerė dr. Simona Pajaujienė išgirdusi apie tabatą patikino, kad vienareikšmiškai vertinti šį sportą nėra galima.
Simona Pajaunienė

„Nesu šios srities specialistė, tačiau mano nuomonė tokia, kad nėra pačių pačių geriausių ir stebuklingiausių treniruočių. Svarbiausia - tinkamai suderinta savaitinė programa“, - patikino S. Pajaunienė.

Remiantis dr. Izumi Tabata tyrimu, publikuotu sraipsnyje „Medicina ir mokslas sporte bei treniruotėse“, po 6 testavimo savaičių buvo nustatyta, kad žmonių anaerobinis pajėgumas išaugo 28 proc., o organizmo gebėjimas įsisavinti deguonį padidėjo 14 proc. Buvo prieita argumentuotos išvados, kad tik 4 minutės tabata treniruotės gali padaryti didesnį poveikį aerobiniam ir anaerobiniam žmogaus pajėgumui nei valanda ištvermės reikalaujančios treniruotės.