„Chia“ majų kalboje reiškia „stiprybė“ ir puikiai apibūdina šių sėklų savybę stiprinti organizmą. Šios sėklos padeda jam atsigauti po sunkaus fizinio darbo ar alinančių ligų, todėl jos buvo vienas iš pagrindinių maistų majų civilizacijoje.

Padeda lieknėti

Čija sėklos geriausiai žinomos, kaip puikus būdas aprūpinti organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, bet retai kada žinoma, kad jos padeda lieknėti.

Ispaninio šalavijo sėklos turi savybę blokuoti maisto kalorijų pasisavinimą, taip kartu užkirsdamos kelią svorio didėjimui. Taip pat net nedidelis kiekis šių sėklų suteikia žmogui sotumo jausmą. Norint pajusti teigiamą sėklų poveikį, kasdien patariama jų sunaudoti po 20 gramų dviejų valgymų metu.

Maistinga

Čija sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Čija sėklos – nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo įsisenėjusias atliekas iš virškinamojo trakto. Tai yra vienos iš naudingiausių sėklų, nes yra prisotintos vitaminų ir mineralų. Turi kalio, geležies, magnio bei fosforo. Jose yra A, B1, B2, B3, B6, B7 ir E vitaminų. Įdomu, jog šaukštelyje čija sėklų yra daugiau kalcio nei stiklinėje pieno ir daugiau omega-3 rūgšties nei lašišoje.

Apsaugo nuo širdies ligų

Čija sėklos ne tik gerina širdies darbą, kraujagyslių būklę, bet ir sumažina cholesterolio kiekį, teigiamai veikia smegenų veiklą. Tyrimai rodo, kad šios sėklos gali sureguliuoti kraujo spaudimą. Taip pat jos išvalo organizmą ir virškinamąjį traktą, todėl jau po kelių dienų šių sėklų naudojimo, jaučiamas lengvumo jausmas.

Šios sėklos taip pat prisotintos antioksidantais, kurie padeda apsaugoti kūną nuo laisvųjų radikalų, senėjimo ir vėžio. Didelis antioksidantų kiekis prailgina sėklų galiojimo laiką, todėl jos gali būti naudojamos iki dviejų metų be jokio specialaus apdorojimo.

Vandens mėgėja

Čija sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Tai užtrunka vos 10 minučių. Išmirkusios vandenyje šios sėklos panašios į permatomus drebučius su tamsiu taškeliu centre. Sėklos lengvai virškinamos, net jei praryjamos nekramtytos. Suvalgius mirkytų čijos sėklų, organizmas kurį laiką bus prisotintas vandens.

Universalus panaudojimas

Šios sėklos puikiai tiks padažams. Taip pat jų galima įdėti į kokteilius, pudingus ar tiesiog užberti ant salotų ar duonos. Jų neutralus skonis nepakeis patiekalo skonio, tačiau pridės organizmui daug būtinų maistingų medžiagų ir mineralų.

Čija sėklų nauda:

gerina susikaupimą ir koncentraciją;

suteikia energijos ir ištvermės;

prisotina organizmą vandeniu;

pagerina širdies ir kraujagyslių būklę;

padeda organizmui ir kūnui atsigauti bei sustiprėti.