„Vartotojams gali susidaryti įspūdis, jog jų paieškų rezultatai pateikiami neutraliai, problema ypač aktuali ieškant kainų palyginimų“, - sakė BEUC vartotojų teisių gynimo organizacijos direktorė Monique Goyens.

Kaip rašo www.euractiv.com, šią dieną skundus Europos Komisijai (EK) dėl šios internetinės paieškos sistemos piktnaudžiavimo dominuojančia pozicija yra pateikusios apie 20 įmonių.

Viena iš įmonių, pateikusių skundą - „Microsoft“. Kartu su kitų pasipiktinusių įmonių grupe, kurią sudaro kelionių agentūros „Expedia“ ir „Tripadvisor“, didžiųjų Europos Sąjungos (ES) šalių narių sostinės, projekto „Euromiestai“ dalyvės, internetiniai žemėlapiai, tokie kaip „Streetmaps“ ir Hot Map“ bei komercinės įmonės, tarp kurių ir „Deal du Jour“.

Kovoti teisinėmis priemonėmis su „Google“ buvo bandoma ir anksčiau. 2010 m. EK yra pradėjusi tyrimą dėl keturių tokių pareiškimų.

„Google“ paieškų sistemoje pateikiami reklaminiai skelbimai bei paslaugų palyginimai palaipsniui išstumia neutralius paieškos rezultatus bei yra paremti algoritmais tinklapių reputacijos ir populiarumo pagrindu.

„Google“ konkurentai įsitikinę, jog ši įmonė nuolatos teikia pirmenybę savo paslaugoms, tokiu būdu kenkdama konkurentų plėtojamam verslui.
Vartotojai ilgą laiką reiškia nepasitenkinimą dėl „Google“ vykdomos veiklos metodų, tačiau kol kas nebuvo imtasi teisinių veiksmų kovai su šia milžine.

Tačiau dabar BEUC organizacija gali atversti naują kovos su „Google“ puslapį, pateikdama šią kovą ne tik kaip konkurencingumo problemą, bet taip pat ir kaip platesnio masto vartotojų teisių pažeidimo klausimą.