Apskritai susidaro įspūdis, kad šiame pasienio perėjimo punkte vyksta įprastas, eilinis pasieniečių darbas, rašo unian.net.

Tačiau iš tikrųjų jiems tenka naujoje vietoje paskubomis įrenginėti pilnavertišką sieną. Juk tarp Rusijos ir Krymo – pirmiausia Kerčės rajone – sienos faktiškai nebeliko, teigia pareigūnai.

Per pasienio punktą Perekopo rajone iš Krymo iki šiol išvažiavo apie dvi dešimtys lengvųjų automobilių, kiek vėliau – vienas didžiulis vilkikas su buitiniais daiktais: tai iš 36–osios pakrantės apsaugos brigados, dislokuotos Perevalne, į Ukrainą išvyko 47 kariškiai ir jų šeimų nariai.

Kaip pastebėjo TSN žurnalistai, kariškiai išvažiavo su karinio jūrų laivyno vėliava, kurios neatidavė okupantams. Jie nusprendė palikti pusiasalį, nes kito pasirinkimo neturėjo. Nepaisant to, apie 40 proc. karių vis dėlto nusprendė pasilikti Kryme.

Kariškiai bus perdislokuoti į Odesą. Į žemyninę Ukrainą turi būti pervežta ir apie 20 tankų Т-64B, kurie po derybų buvo atiduoti ukrainiečių pajėgoms.

Stebint rusų kariams, kurie iki šiol gėdijasi ant uniformų prisisiūti trispalvius ševronus, ukrainiečių kariai parengė techniką pervežimui, užkėlė tankus ant keltuvų ir pristatė prie traukinių pakrovimo platformos. Tačiau patys išvyko automobiliais, nors tokia kelionė yra rizikinga. Kariškių išvedimas nebuvo organizuotas.

Tai tik viena – teigiama – medalio pusė. Kita tiesa ta, kad šiandien maždaug 2 tūkst. ukrainiečių karių, iki šiol esančių Kryme, negali palikti pusiasalio.

Jie tiesiog neturi kuo ir už ką tai padaryti. Kai kuriems kariams trūksta pinigų net maistui nusipirkti. Yra ir tokių, kurie jau trečią parą nakvoja po atviru dangumi, už savo dalinių tvorų, iš kurių juos išvijo rusai.

Savanoriai, padedantys ukrainiečių kariams ir jų šeimoms, renka lėšas, kad galėtų išnuomoti transporto priemones ir juos išvežti. Tačiau turimų pinigų kol kas nepakanka net kurui. Ukrainos gynybos ministerija tvirtina pervedusi kariškiams pinigus už du mėnesius. Tačiau jie pasinaudoti šiais pinigais negali – pusiasalio teritorijoje išduotos banko kortelės dabar užblokuotos. Pasiimti pinigų iš šių sąskaitų neįmanoma net žemyninėje Ukrainoje.

Kai kuriose Krymo dalyse, ypač Sevastopolyje ir Simferopolyje, kariškiai maldauja išvežti bent jų žmonas ir vaikus, o patys yra pasiryžę laukti.

JAV Ukrainai skyrė 330 tūkst. sausų maisto davinių komplektų

Jungtinių Valstijų administracija skyrė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų padaliniams 330 tūkst. sausų maisto davinių komplektų. Kaip sekmadienį praneša Ukrainos gynybos ministerijos tinklalapis, paskutinė partija buvo pristatyta į šalies teritoriją automobiliu šeštadienį.

Partiją sudarė 25 tūkst. dėžučių su JAV sausais daviniais. Krovinį perdavė JAV ambasados Ukrainoje atstovas majoras Alexis Scott. Ukrainoje humanitarinę pagalbą priėmė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas Aleksandras Ostrovskis.

Pasak A. Ostrovskio, sausi daviniai po Ukrainos karinius dalinius bus paskirstyti artimiausiu metu.

Kiek anksčiau JAV valstybės departamentas pažadėjo aprūpinti Ukrainos armiją sausais maisto daviniais, tačiau humanitarinės pagalbos dydis nebuvo nurodytas. Be to, valstybės departamentas žadėjo paremti Ukrainą ir kitoms formomis. Kaip jau skelbta, šį ketvirtadienį JAV Senatas ir Atstovų Rūmai pritarė sprendimui skirti Ukrainai 1 mlrd. JAV dolerių vertės finansinę pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (633)