„Neturėtume skatinti dirbtinių iliuzijų ir realistiškai vertinti padėtį – būtent tai pabrėžė Amerikos lyderis“, – I.Garibašvilis ketvirtadienį sakė žurnalistams.

Premjeras patvirtino, jog šiuo metu nevyksta jokios diskusijos apie Aljanso plėtrą.

„Turėtume paaiškinti savo visuomenei, kad ši perspektyva egzistuoja ir kad turime nuosekliai eiti ta kryptimi. Gruzija turėtų tęsti reformas ir užtikrinti (ūkio) plėtrą bei nuoseklų judėjimą, nes mūsų pagrindinis prioritetas yra įstojimas į ES“, – aiškino jis.

„Laipsniška integracija į Europos Sąjungą yra kertinis akmuo Gruzijos užsienio ir vidaus politikoje. Tai negrįžtamas procesas“, – I.Garibašvilis sakė Tbilisyje vykusioje tarptautinėje konferencijoje.

Gruzijos vyriausybė sveikina naujas galimybes, atvertas lapkritį Vilniuje vykusiame ES Rytų partnerystės programos viršūnių susitikime, tačiau taip pat suvokia su šiuo procesu susijusius iššūkius, pažymėjo premjeras.

„Esame pasiruošę įveikti tuos sunkumus ir manome, kad dabar Europos Sąjungai yra tinkamas laikas pripažinti Gruzijos europines perspektyvas. Esame pasiruošę būti ne vien Europos kaimynais, bet ir visateisiais Europos bendrijos nariais“, – pridūrė jis.

„Šiandien jau aišku, jog jeigu Europos Sąjunga nesuteiks labai aiškių pažadų ir perspektyvų Rytų partnerystės šalims, atsikartos įvykiai, panašūs į tai, kad nutiko Ukrainoje, – pareiškė I.Garibašvilis. – Neatmestina, kad tokios krizės gali apimti visą regioną.“

„Aš ką tik grįžau iš Europos, kur dalyvavau susitikimuose su Europos Komisijos pirmininkus Jose Manueliu Barroso ir ES prezidentu Hermanu Van Rompuy . Jie patvirtino, kad Gruzija galės pasirašyti asociacijos sutartį ne vėliau kaip šių metų birželį“, – nurodė I.Garibašvilis.

Pasak premjero, ta sutartis bus viena iš svarbiausių per Gruzijos istoriją. „Padarysime viską, ką galime, kad pasiektume šį tikslą“, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Gruzijos užsienio reikalų ministrė Maja Pandžikidzė anksčiau sakė, kad Tbilisis nesitikėjo, jog šiais metais jam bus atvertos dirys į NATO.

„Niekada nesakėme, kad per NATO viršūnių susitikimą šiais metais bus priimtas sprendimas dėl Gruzijos priėmimo į Aljansą“, – M. Pandžikidzė sakė žurnalistams ketvirtadienį, komentuodama B.Obamos pareiškimą, jog tolesnė NATO plėtra kol kas neplanuojama.

Iš JAV lyderių žodžių nereikėtų daryti išvados, kad Gruzija ir Ukaina neina keliu, kuris jas galiausiai atvestų į narystę Aljanse, pažymėjo ministrė.

„Gruzija tvirtai laikosi šio kelio – tai reiškia, kad šiame kelyje ji vykdys demokratines reformas ir stiprins demokratiją“, – aiškino ji.

„Visuomet sakėme, kad bus būtent taip ir kad NATO viršūnių susitikime šiais metais bus atkreiptas dėmesys į Gruzijos padarytą pažangą per pastaruosius 1,5-2 metus, – sakė M.Pandžikidzė. – Einame šiuo keliu tikėdami, kad Gruzija kada nors taps NATO nare, tačiau nieko neturėtų nustebinti, kad tai neįvyks šiame viršūnių susitikime.“