Ataskaitoje, skirtoje JAV veikiančiame Europos politikos analizių centre (CEPA), pabrėžiama, kad Rusijos veiksmai sukėlė saugumo krizę Europoje, o šalia rytinių Ukrainos sienų dislokuoti Maskvos pulkai gali peržengti Rusijos sienas, jei nebus sukurta tinkama atsvara.

Analizėje pateikiamos priežastys, kodėl Aljansas turėtų imtis papildomų saugumo priemonių Rytų Europoje:

- 2008 m. karo Gruzijoje metu Rusija pademonstravo galimybę greitai įsiveržti į užsienio valstybių teritoriją nesulaukusi tarptautinių pasekmių. Ukraina Europai yra gyvybiškai svarbi - tai teritoriškai didžiausia žemyno valstybė su 45 mln. gyventojų, ją kerta svarbios energetinių resursų tiekimo linijos.

- Įžūlią Rusijos užsienio politiką sukūrė keletas veiksnių: revanšistiniai prezidento Vladimiro Putino siekiai, sumažėjusios JAV karinės pajėgos Europoje, Europos Sąjungos (ES) šalių nesugebėjimas sukurti vieningos gynybos politikos, menki regiono karinio bendradarbiavimo ryšiai ir sumažėjusios išlaidos gynybai.

- Vakarų karinių pajėgumų mažinimas sukūrė situaciją, kurioje Vidurio ir Rytų Europos saugumas remiasi ne realiomis kovinėmis galimybėmis, bet pasitikėjimu. JAV turi daugiau karių Nyderlanduose negu visoje Rytų Europoje, o iš 3 mln. NATO karių, regione dislokuota tik 10 proc.

- NATO penktasis straipsnis ir JAV bei Didžiosios Britanijos "branduolinis skėtis" yra neefektyvios priemonės į Krymo panašių intervencijų atvejais, Aljansas neturi plano reaguoti į energetinių resursų blokadas, ekonomines sankcijas ar informacinį karą. Būtent šios priemonės sudaro Rusijos užsienio politikos "taktinę triadą".

- Rusijos kariuomenės modernizacijos planuose daug dėmesio skirta pažangios ginkluotės kūrimui, kuri efektyviai užkirstų kelią NATO pajėgoms iš Vakarų Europos pasiekti fronto liniją rytuose (angl. Anti-Access/Access Denial strategy).

NATO pajėgumui Rytų Europoje stiprinti autoriai siūlo aštuonias konkrečias priemones, daugiausiai susijusias su karių skaičiaus didinimu ir oro erdvės apsaugos sistemų mobilizavimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)