„Jei po pakeitimų Lietuvoje bus įregistruota 10 ar ir 100 automobilių, tai nebūtų labai didelės įtakos nuostolingumui ir būtų galima teigti, kad solidarumo principas išlygintų papildomos rizikos kainą. Bet jei tokie automobiliai plūs į kelius tūkstančiais, tai, be abejonės, draudikai turės reaguoti, didinti kainas automobiliams su vairu dešinėje. Tai būtų logiškiau ir teisingiau“, - įsitikinęs „BTA Insurance Company SE“ filialo Lietuvoje vadovas Tadeušas Podvorskis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Teisingumo Teismas nusprendė, jog drausdama registruoti lengvuosius automobilius, kurių vairas įrengtas dešinėje pusėje, ir reikalaudama prieš registruojant perkelti naujų ar anksčiau kitoje valstybėje narėje registruotų lengvųjų automobilių vairavimo mechanizmą iš dešinės pusės į kairę, Lietuva pažeidė ES teisę. Svarbiausias argumentas - taip neužtikrinamas laisvas prekių judėjimas.

Lietuva argumentavo, kad vairuojant dešiniavairę transporto priemonę dėl mažesnio matomumo lauko vairuotojui tampa žymiai sudėtingiau lenkti, daryti kairįjį posūkį, atlikti kitus manevrus. Tai reikalauja papildomų automobilio valdymo gebėjimų ir įgūdžių, kurie Lietuvoje pirminiame vairavimo mokyme nėra įgyjami. Buvo pabrėžiama, kad Lietuvos teisės aktai draudžia registruoti automobilį su dešinėje pusėje įrengtu vairu dėl priežasčių, susijusių su vairuotojo galimybe saugiai vairuoti transporto priemonę, o ne dėl vairo mechanizmo tinkamo veikimo ar patikimumo.

Tačiau tokie argumentai Teisingumo Teismo neįtikino, todėl buvo nutarta, kad draudimas registruoti dešiniavairius automobilius viršija tai, kas būtina kelių eismo saugumui užtikrinti.

Lietuva šiuo sprendimu buvo įpareigota leisti registruoti dešiniavairius automobilius, taip pat nuspręsta iš mūsų šalies priteisti bylinėjimosi išlaidas. Kartu su Lietuva šioje byloje pralaimėjo ir Lenkija, Latvija bei Estija, kurioms bus taikomos tokios pat sankcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)