Ne išimtis ir nemigos gydymas. Su šiuo sutrikimu susiduriantys žmonės nevengia patarimų kreiptis ir į vienus, ir į kitus specialistus. Tiesa, ne visuomet specialistų nuomonės sutampa.

Sunku užmigti – užsidėk maišelį

„Vienas iš seniausių būdų, kaip įveikti nemigą, yra kvėpuoti į maišelį – priglaudi jį prie lūpų ar užsidedi ir kvėpuoji. Naujo oro neįkvepi, tik tą, kurį iškvėpei. Aišku, truputėli apsvaigsta galva ir viskas. Padedi maišelį, labanaktis“, - geriausią nemigos įveikimo būdą įvardijo save balta ragana vadinanti žolininkė Dominika Balčiūnė.

Nors šis nemigos gydymo būdas skamba pavojingai – po to gali ir neatsibusti, žolininkė patikino, kad bijoti nėra ko.

„Anksčiau žmonės nemigą gydydavo taip – užsikloja galvą antklode ir kvėpuoja ten esančiu oru. Tuomet pritrūksta oro, nusiima tą antklodę ir tiesiog užmiega“, - pasakojo D. Balčiūnė.

Pasak jos, taip plačiai visur patariamos žolelės veikia, tačiau tik laikinai, tad jei žmogus turi įsisenėjusių problemų, tai tikrai nepadės.

„Užmigti taip pat gali padėti prieš miegą išgerta stiklinė šilto virinto vandens, kuriame būtų įmaišytas šaukštas medaus. Visų antpilų ir užpiltinių vertėtų vengti, nes jie spiritiniai. Gali žmogus surizikuoti, tačiau reikia atsiminti, kad nuo 18 valandos skrandis pradeda savo darbą ir kažką stipraus gerti ar valgyti nepatarčiau. Net ir arbatos gerti nerekomenduoju – tai irgi yra maistas“, - patarė žolininkė.

Namus apsaugos ir išvalys svastikos ženklas

Ji pasakojo ir tai, kad paskutiniu metu žmonės sunkokai susitvarko su socialinėmis, dvasinėmis ir buitinėmis problemomis. Jos išprovokuoja ir nemigą.

„Nemiga žmogus iš niekur nieko neserga, jis turi miegoti. Jeigu žmogus turi problemų su miegu, visų pirma jis turi psichologinių problemų – kažkas blogai su nervais arba jį kankina gyvenimiška problema“, - patikino D. Balčiūnė.
D. Balčiūnė
Svarbu ir prieš miegą išvėdinti kambarį. Smilkalų, kurie smilksta dūmais, prieš miegą tikrai nerekomenduoju. Per juos nėra gryno oro. Galima naudoti nebent aliejaus pavidalo smilkalus, kurių kvapas po namus pasklistų apačioje padėjus žvakutę. Jie turėtų kvepėti raminančiais kvapais: rožėmis, citrusais, levandomis.

Norintiems sustiprinti savo imunitetą ji patarė rytais gerti česnakinį antpilą. Pasak žolininkės, jis labai gerai veikia imuninę sistemą. Nemėgstantiems vieno česnako ji patarė jį maišyti su medumi ir citrinos sultimis.

„Norintiems ramiau miegoti galima pasidaryti vaistažolių pagalvėles. Į jas reiktų dėti Lietuvoje auginamas miras, levandas, apynius, rožių žiedlapius. Svarbu ir prieš miegą išvėdinti kambarį. Smilkalų, kurie smilksta dūmais, prieš miegą tikrai nerekomenduoju. Per juos nėra gryno oro. Galima naudoti nebent aliejaus pavidalo smilkalus, kurių kvapas po namus pasklistų apačioje padėjus žvakutę. Jie turėtų kvepėti raminančiais kvapais: rožėmis, citrusais, levandomis. Pati irgi tokius kvapus naudoju“, - pasakojo žolininkė.

Ji patikino, kad prieš visus šiuos procesus labai svarbu namus išvalyti – paėmus vaškinę žvakę ją nešti per namus prieš laikrodžio rodyklę ir kiekviename kampe padaryti svastikos ženklą.

„Svastikos ženklas yra kryžiaus ženklas, ne Hitlerio. Tai saulės ženklas atėjęs iš liaudies. Tris kartus jį padarius kiekviename kampe, išeini už durų, užspaudi žvakę ir tokiu būdu būna išvalyta kampuose susikaupusi energija“, - patarė žolininkė.

Kvėpuoti į maišelį – pavojinga

Gydytoja neurologė Dalia Matačiūnienė išklausiusi žolininkės patarimų pripažino besijaučianti kiek sutrikusi. Visų pirma jie sukelia juoką, tačiau pradėjus analizuoti, verčia sunerimti.

„Tokios rekomendacijos užmigimui kaip kvėpavimas į maišelį nesu girdėjusi. Šio metodo jokiu būdu negalima taikyti vaikams, o ir suaugęs žmogus kvėpuojantis į maišelį prieš miegą man – sunkiai suvokiamas dalykas“, - su šypsena kalbėjo medikė.

Pasak jos, galvojant logiškai, toks būdas pablogintų deguonies įsisotinimą į kraują ir žmogus įkvėptų daugiau anglies dvideginio.
D. Matačiūnienė
Kai žmogus eina miegoti visiškai netvarkingai – vieną naktį 22 val., kitą – 3 ryto, tikėtis, kad abiem atvejais jis išsimiegos labai gerai, tikrai nereikėtų. Tačiau vos susidūrus su problema, jokiu būdu nereikia iš karto pulti vartoti cheminius vaistus. Geriausia – išbandyti žolinius preparatus, arbatas.

„Vienintelis tokios idėjos pateisinimas yra tuomet, jeigu žmogus patiria panikos ataką ar nerimo priepuolį. Tuomet jie įsiaudrina ir įkvepia per daug oro. Tačiau tokia procedūra turi būti atliekama su gydytojo priežiūra ir tai realiai yra labai retai taikoma. O pačiam namuose dėtis maišelius ant burnos ir kvėpuoti, skamba tikrai pavojingai. Taip galima ir numirti“, - patikino D. Matačiūnienė.

Ji neigiamai reagavo ir į faktą, kad arbata prieš miegą nėra sveika. Pasak jos, raminančių žolelių arbata tikrai nėra blogiau nei vanduo su medumi ir kai kuriais atvejais veikia netgi geriau.

„Kalbant apie vaikščiojimą po namus su žvake, manau, kad tai yra labiau savitaiga nei reali pagalba. Vienintelis šios idėjos privalumas yra tas, kad žmogus susikuria tam tikrą ritualą. Tačiau pats to ritualo turinys – žvakės ir svastikos, tikrai nėra kiekvienam priimtinas. Pavyzdžiui man kaip medikei tai sukelia juoką ir aš tuo netikiu, tačiau jeigu kažkam tai padeda, žmogus taip nusiramina ir po to lengviau miega – tegul“, - šyptelėjo neurologė.

Nemiga neaplenkia ir jaunuolių

Pasak specialistės, nemiga yra kur kas rimtesnė problema nei esame pratę ją traktuoti ir tiksliai apibūdinti, kaip ją įveikti, yra sunku. Bene svarbiausia žmogui yra išmokti save suprasti ir atidžiai išanalizuoti tai, kaip jis jaučiasi dienos metu – kiek streso patiria, kaip atsipalaiduoja, kaupia ar ne neigiamas emocijas.

„Vis ryškėja nemigos problema ir jaunimo tarpe. Labai didelė nemigo priežasčių grupė jaunesniame amžiuje yra miego režimo nesilaikymas. Kai žmogus eina miegoti visiškai netvarkingai – vieną naktį 22 val., kitą – 3 ryto, tikėtis, kad abiem atvejais jis išsimiegos labai gerai, tikrai nereikėtų. Tačiau vos susidūrus su problema, jokiu būdu nereikia iš karto pulti vartoti cheminius vaistus. Geriausia – išbandyti žolinius preparatus, arbatas. O svarbiausia yra ieškoti priežasčių savyje, kodėl tas miegas galėjo sutrikti“, - patikino D. Matačiūnienė.

Ji nelinkusi nuvertinti ir žolininkų indėlio į įvairių ligų gydymą, tačiau nemano, kad reikia aklai pasikliauti visais jų patarimais, nes dauguma jų – gerokai prasilenkia su realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)