„GMO nėra naujiena šiandieniniam vartotojui. Tačiau pasaulio rinkoje GMO pasirodė prieš 18 metų. Todėl šiandien sunku pasakyti kokią įtaką šie organizmai daro ateities kartoms. Tuo tarpu mokslinės studijos pateikia vis naujesnius įrodymus apie alergijų, toksinų ar net vėžinių susirgimų grėsmes. Nežiūrint to, dienos šviesą išvysta vis naujesni ir įspūdingesnių modifikacijų tipai, kuriems duris plačiau atveria ne tik besivystančios šalys, bet ir aukštą reikalavimų kartelę iki šiol taikiusi Europos Sąjunga. O tai vis labiau jaudina ne tik žaliuosius, bet ir nemažą visuomenės dalį“, - sakė šiuos pietus organizavusio susivienijimo Žali.LT koordinatoriaus pavaduotoja Virginija Vingrienė.

Pasak jos, genetiškai modifikuotų organizmų produktų šiandien rasime ir Lietuvos prekybos centruose, blogiausia, kad apie juos visuomenė nepakankamai informuojama. Jeigu maisto produktai pagaminti iš GMO atitinkamai paženklinami, tai informacijos apie produktus, gautus naudojant GMO pašarus - nerasime.

„Jau antrus metus iš eilės žalieji vykdydami „GMO stalo“ akcijas, atkreipia visuomenės dėmesį ne tik į tai, ko prekybos lentynose nepastebime ir lengva ranka dedame į pirkinių krepšelį, bet ir plačiau papasakodami apie šių produktų keliamas grėsmes, pasiūlydami geresnes alternatyvas ir įtraukdami visuomenę į platesnę diskusiją šiuo klausimu“, - kolegei antrino susivienijimo Žali.LT koordinatorius Martynas Norbutas.

Žalieji pažymi, kad GMO  pramonei vis plačiau braunantis į pasaulio rinkas, keliamos ne tik sveikatos, bet ir aplinkosauginės bei socialinės problemos. Auginant genetiškai modifikuotus organizmus didėja jų išplitimo invazinių rūšių pavidalu pavojus, tarša pesticidais, blogėja dirvos struktūra. Prisidengus bado problemos sprendimu besivystančiose šalyse, skatinamas vis didesnis vartotojiškumas turtingiausiuose regionuose, o GMO auginantys ūkininkai, susivilioję geresnių derlių ir didesnių pelnų siekiais, tampa GMO korporacijų įkaitais. 

GRYNAS.lt primena, kad visą sąrašą Lietuvoje įteisintų GMO produktų galite rasti ČIA.