Bet nebūtų tai šiaip Ivanas. Tai būtų tikras Ivanas. Rusiškas Ivanas. Rankose Ivanas laikytų nedarbingumo pažymą ir būtų pakeliui iki bankomato, o kita ranka atsargiai ir rūpestingai vestųsi savo 10-metį vaiką su alaus buteliu laisvoj rankoj ir adata įsmigusia į petį. Ne, ne skiepų adata, o heroino.

Be to, Ivanas gyvena laisvoje šalyje, ne kokioj ten Lietuvoj, kur visokie gėjai verčia žiūrėti savo „iškrypėliškų“ paradų. Jis tinkamas daryti, ką nori, išskyrus protestuoti prieš Putiną, garsiai kalbėti prieš Putiną, apskritai daryti kažką, kas Putinui nepatinka. Bet, atrodo, Putinui heroinas nerūpi. Rūpi tik gėjai. Visai kaip ir Petrui Gražuliui. Ir eitų jis ne žeme, o vamzdžiu. Nes žeme Ivanas nevaikšto.

Girdėjau, kad Ivano šalyje adatos yra toks pat įprastas stalo atributas kaip ir šaukštai ar šakutės. Na, atvirai pasakius, tų tai ne visada būna, nes galingoji Rusija ne visada turi už ką maisto parūpinti savo žmonėms. Dujos, kaip žinia, nelabai maistingos.

Įprastą dieną Ivanas praleidžia klausydamas „VIA-GRA“ ir „NIKITA“. Jeigu jo draugas Saša atsineša savo „smartfauną“, kur veikia „jutūbė“. Jeigu nėra smartfauno, tai linkstam labiau prie Maskvos repo su tokiais prasmingais tekstais, kaip skaičius moterų, kurį šįvakar „išdulkinsiu“. Bet geriau kad Saša atsineštų savo telefoną, nes tada galėsim pažiūrėt į nuogas „bobas“ kiekvienam klipe. Rusiški hitai pastaruoju metu nesugeba suregzti klipo be papų. Tokia ta rusiška kultūra. Viskas normalu ir sveika, kitaip nei vakaruose. Tikri vyrai taigi mėgsta žiūrėt į „nuogas bobas“. Vakaruose tai visi žiūri tik į „pederastus“.

Jeigu išgers daugiau, tai dar gal ir „Liubi“ paklausys, nes reikia „chebrai“ atsidėkot už tai, kad tankus į Krymą siunčia. Ir už tai, kad jeigu ne Rusijos tankai, tai JAV žydomasonai seniai būtų okupavę visą Rusiją. Ir Baltarusiją. Ir Kazachstaną. Ir tą pačią Ukrainą, tik Ukrainos fašistai to nesupranta. Taigi, visai kaip Irake ir Afganistane. Kaip buvo Irake ir Afganistane Ivanas gerai nežino, bet žino, kad rusai važiavo padėt, o vakarai tai važiavo apvogt.

Nors dėl šito Ivanas su Saša nesutaria. Saša sako, kad jo tėvas tarnavo Afganistane ir nei vieno „jankio“ taip ir nesutiko. Bet iš kitos pusės, Ivanas prisimena, kad ir Rusija Afganistane nekariavo. Kiekvieną dieną per „Ostankino“ televiziją rodė, kaip rusų kariai ten stato mokyklas, tiesia kelius, bet kad kariautų? Tik truputėlį, kai vakarų imperialistai puolė. Gaila, kad vaizdo medžiagos su tais imperialistais taip niekas ir nerado. Bet čia tikriausiai dėl to, kad didžioji tėvynė Rusija saugo savo žurnalistus. Nesiųsi taigi į frontą, kur koks girtas pasiklydęs amerikietis netyčia nušaus dar. Be to, va, galvoja Ivanas, Ukrainoj tai irgi Rusijos kareivių ne daug yra, o vakariečiai ištisai kokius tai civilius su karinėm ekipiruotėm iš Rusijos filmuoja ir bando įteigt, kad čia Rusijos kareiviai.

Čia satyra baigiasi. Apmaudu, kad toks karikatūriškas ruso identitetas, deja, šiandien yra arčiau realybės nei norėtųsi. Per savo studijas užsienyje sutikau labai daug rusų, su ne vienu kartu ir gyvenau. Nuolatos būdavau rusų vakarėliuose ir gimtadieniuose.

Jie sako tą patį. Bet jų situacija – kitokia. Pats tas faktas, kad rusų vaikas studijuoja užsienyje jau reiškia, kad tas vaikas yra iš turtingesnės šeimos. Nors net ir užsienio studentų tarpe sutikau ne vieną absoliučiai atitinkantį šitą profilį, išskyrus, žinoma, adatas.

Dauguma sutiktų rusų, kaip ten bebūtų, išsilavinę ir protingi. Ir jie patys nuo tokių rusų bėga kaip velnias nuo kryžiaus, nes jiems gėda už juos. Ne vienas įvardija tai kaip vieną iš priežasčių dėl ko jie apskritai išvyko – negalėjo apsikęsti aplinkos, kurioje nemato jokių perspektyvų. Baigus mokslus vakaruose bent jau padidės šansai, kad įsidarbinsi įmonėje, kuri dirba su vakarais. Tokia turi daugiau pasiūlyti. Ir apskritai yra stabilesnė.

Ar tai reiškia, kad mes kitokie? Tikrai ne. Tokių lietuvių taip pat apstu. Bet konflikto su Ukraina kontekste pasidarė tiesiog graudu žiūrėti į nostalgiją sovietinės imperijos propagandai jaučiančių mankurtų dejones ir verkšlenimus.

Realybė ta, kad AIDS/ŽIV problema Rusijoje didesnė nei bet kurioje Europos valstybėje. Tas pats su narkotikais apskritai. Apie verslo situaciją pakankamai pasako Chodorkovskio atvejis. Kino ir muzikos industrija absoliučiai žlugo. Viskas, ką ten gali rasti – tai tie patys nekokybiški vakarietiškos pop-kultūros plagiatai. Dalis lietuvių kažkodėl tą pamiršo.

Nesiimsiu vertinti rusiškos klasikos šedevrų meninės vertės – ne mano skoniui praktiškai viskas, ką rusiško esu kada nors matęs. Išskyrus galbūt senąją animaciją. Nežavėjo nei rusiškas humoras visokiuose „Šuriko nuotykiuose“, negriebė už širdies ir „Likimo ironija arba po pirties“. Tai tiesiog ne man. Net ir „Nacionalinės žvejybos ypatumus“ išjungiau vidury, o buvau skyręs visą dieną vien tik rusiškai kūrybai. Nes visi taip giria. Bet nieko išskyrus ištisai geriančius „tikrus vyrus“ ten taip ir nepamačiau.

Tad į neviltį varo nieko nepagrįsti būgštavimai apie vakarų degradaciją arba visokių pseudo-filosofų ir butaforinių intelektualų mylimas terminas „vakarų dekadansas“. Pamirštat, kad lyginti reikia epochos/laikmečio kontekste. Ir jeigu palyginsit savo dievinamą „šansoną“ ir visokius Bojarskius/Gazmanovus ar kad ir ką beklausytumėt atitinkamai su europietiškais Modern Talking‘ais, ABBA, Depeche Mode ir visa kita pop muzika, pamatysit, kad nebūta ir vakaruose anuomet tiek nuogybių ir apskritai sekso kulto.

Bet tiek tos kultūros. Didžiausią apmaudą kelia mėginimas ginti Rusijos didybę ir terminas „vakarų propaganda“. Vakarų propaganda sovietinio mankurto akimis yra absoliučiai viskas, išskyrus „Pirmąjį Baltijos Kanalą“ ir RT („Russia Today“).

Gal kas nors galit paaiškinti šitą paradoksą - kaip ir už ką Rusijai pasipylė liaupsės, jeigu Rusija ir Iranas buvo vienintelės šalys, kurios kišosi į Sirijos konfliktą, o tuo tarpu Rusijai atributuojami laurai už tai, kad ji sustabdė kitų šalių intervenciją į konfliktą? Kaip tai sustabdė? Manau, nieko ji nesustabdė, ji pati kišosi visą laiką ir pelnėsi finansiškai iš ten šaudomų žmonių!

Ar ginklų ir ekipiruotės tiekimas Sirijai nėra laikoma tiesiogine intervencija? Ar Irano „Hezbollah“ Sirijoje nėra laikoma tiesiogine intervencija? Bet kaltas buvo Obama už tai, kad išdrįso pagąsdinti, jog ir JAV įsikiš! Nes Obama iš Amerikos. Ar jūs pamiršot varganą Lietuvos istoriją? Ar pamiršot realybę, kad kur Lietuvoj bespjausi, ten bus lietuvių ir netgi tų pačių rusų kraujas?

Kiek laiko trunka atsidaryti internetą ir išsiaiškinti, kad Rusijos narkomanų populiacija yra tokia pati kaip etninių estų populiacija Estijoje? Tai Rusijos realybė. Galėtų lengvai įkurti atskirą autonominę adatų respubliką. Putinas mėgsta kartoti žodį „inovacijos“ kiekvieną dieną prieš kameras. Būtų inovacija.

Kada paskutinį kartą matėt benamių VAIKŲ gaujas Lietuvoje? Rusijoje tai realybė. Prie jų karinės „galios“ ir paradinių „Berkutų“, kurių raketos (!) skrenda lėčiau nei patys JAV „Raptor-22“ naikintuvai. Kilus trečiam pasauliniui karui Rusija turbūt vėl pergyventų rusų filmo „Svolochi“ scenarijų, kur vaikai būtų siunčiami karinėms misijoms į priešo objektus.

Jeigu būtų bent menkiausias noras skleisti anti-rusišką propagandą – jūs būtumėt užbombarduoti ne tik tokiom rašliavom kaip ši, bet ir liūdnais vaizdais, kaip patys vargšai rusai rakina savo vaikus prie lovų, nes nežino, kaip kitaip spręsti jų narkotikų problemas. Vos pernai metais Rusija, spaudžiama Vakarų, sutiko tiekti gydymą sergantiems AIDS. Iki 2013 metų tai buvo prieinama tik turtingiausiems ir tik... Vakaruose. Rusija nesutiko to padaryti dėl savo žmonių net Vakarams siūlant finansavimą.

Prievartavimų statistikos - Rusija taip pat viena iš lyderių! Nuolatos girdim apie merginas, parduodamas į sekso vergiją, - Rusija ir čia mus lenkia. Lietuviai mėgsta guostis, kad mes savižudžių tauta, bet savižudybių indeksas Rusijoje yra pusantro karto didesnis, nei Lietuvoje. Niekur Europoje tiek daug žmonių nesižudo.

Ir galiausiai gal peržiūrėkime europiečių emigracijos į Rusiją statistiką? Kodėl tas pieno ir medaus, ir dorybių kraštas yra toks nepopuliarus? Kodėl verkiantys ir dejuojantys skambinat savo giminaičiams į Londonus, Oslus ir Marselius, bet ne į Novosibirską, Kazanę ar Volgogradą?

Kaip tie rusų milžiniški turtai atsispindi eilinio ruso gyvenime? Kaip Putino „kova“ su oligarchais padėjo tam „paprastam“ rusui? Kur ta neišsemiama Rusijos įtaka, kai Europa yra pagrindinės Rusijos pajamos? Kas nutiks su Rusija, jeigu Europa pereis prie alternatyvių energijos šaltinių?

Bet pati didžiausia mistika, tiesiog desertas yra Lietuvos nacionalistai, kurie niekuo nesiskiria nuo to Ivano. Tai grupė žmonių, kurie paskendę konspiracijos teorijose ir aiškina, kaip nėra reikalo vakarams kištis į artimuosius rytus, nes tie, matai, yra toli, bet mums nėra reikalo kištis į tai, kas dedasi Rusijoj, kai toji yra šalia mūsų?

Ar jau pamiršot, kad į Sovietų Sąjungą mes įstojom „savo noru“? Ar jau pamiršot, kaip norint išstoti visa KP rėkė, kad mums nereikia išstojimo, mums reikia autonomijos, nes bus tragedija?
Ar pamiršot, kaip gyvenot per Rusijos krizę ir kaip buvo kalbama, kad bus dar blogiau?

Nuėjom taip toli, o dabar išsigąsit, kad Rusija uždarys mums savo sienas? Niekas pro tas sienas nevažiuoja, išskyrus mūsų sūrelius ir dešras. Džiaukitės, nebus kur dėti – lietuviai pigiau pirks. Už tai rusai būtų pirmi eilėj atvažiuoti gyventi net ir į tokią Lietuvą. Nes visa eilė post-sovietinio bloko šalių, kurios kasdien kenčia nuo Putino Rusijos, savo kančios mastu yra antros eilėj po pačių rusų gyvenančių Rusijoj.

Kaip rašė vienas nedaugelio rusų, kurių tikrai vis dar verta klausytis, G.Kasparovas, Rusija yra kaip tas vaikas mokykloj, kuris stumdo visus. Norėjo išlaikyti visą Ukrainą sau, bet jam nesigavo, todėl dabar demonstruoja savo galią mėgindamas pasiimti Krymą, nes, neduok Dieve, visas pasaulis pamanys, kad Rusija yra silpna. Nes tokia yra realybė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!