Lietuvos automobilių kelių direkcijos specialistai pabrėžia, kad nutirpus sniegui ir atšilus orams prie vairo vėl sėda tie žmonės, kurie žiemą buvo atsisakę vairavimo dėl sudėtingesnių kelių. Mašinų pagausėja ne tik savaitgaliais, bet ir pavasarinių švenčių metu, nes žmonės daugiau keliauja, vyksta į sodus, gamtą, kaimo sodybas. Be to, pavasarį gatvėse vėl pasirodo žaidžiantys vaikai, todėl vairuoti reikėtų daug atidžiau.

Vairuotojams patariama, kad pavasaris bus lengvesnis, jei bus tinkamai paruoštas automobilis – pakeistos žieminės padangos į vasarines, pasitikrintas jų slėgis. Reikėtų atsiminti, kad pavasarį oro sąlygos gali pasikeisti staiga ir netikėtai, todėl svarbu užsitikrinti kuo geresnį matomumą vairuotojui – reguliariai papildyti stiklų plovimo skysčio bakelį, nuvalyti lempas, automobilio langus, veidrodėlius.

Pavasarį kelių būklė tampa apgaulinga, todėl net ir labiau patyrę vairuotojai neturėtų pernelyg atsipalaiduoti. Vairuotojai turėtų atkreipti dėmesį į pagrindines grėsmes keliuose:

- Grėsmę saugiam važiavimui kelia susikaupęs vanduo keliuose – padangos gali prarasti sąlytį su kelio danga. Be to, vanduo paslepia ne tik mažus kelio nelygumus, bet ir gilias, pavojingas duobes, kurių po žiemos šalčių padaugėja.

- Daugelyje kelių asfaltas jau yra švarus, tačiau vietomis gali būti su smėliu susimaišiusių ledo liekanų. Ypač regioniniuose keliuose reikėtų vairuoti atsargiau posūkiuose. Užsilikęs smėlis, purvas ir dulkės trukdo geram ratų sukibimui su kelio danga. Purvu padengtu keliu reikia važiuoti lėtai ir vengti staigaus greičio didinimo. Vairavimo judesiai turi būti tolygūs ir ramūs, geriausia nesustoti.

- Dideles balas keliuose geriau apvažiuoti vengiant staigių manevrų. Jei tenka išsukti į gretimą kelio juostą, būtina įsitikinti, kad kelias laisvas. Jei apvažiuoti vandens klano negalite, per jį važiuokite lėtai ir atsargiai. Atlydžio metu ypatingai pavojinga važiuoti negrįstu keliu, pavyzdžiui miške. Permirkusi žemė gali įklampinti automobilį purve arba priversti jį pavojingai slysti.

- Žiemą dauguma vairuotojų sumažina automobilio padangų slėgį. Pavasarį rekomenduojama pasitikrinti visų automobilių padangų slėgį ir jei jis nepakankamas – padangas reikėtų pripūsti.

- Pavasarį svarbu atkreipti dėmesį į temperatūrų pasikeitimus – keliuose be gali atsirasti „nematomas“ ledas. Keičiantis temperatūroms, ledas atsiranda ne tik dėl lietaus ar iš balų taškomo vandens, bet ir dėl rūko, kurį vairuotojai dažnai laiko tik matomumą bloginančiu veiksniu. Rūko metu, drėgmei slenkant pažeme, kelias tampa slidus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją