Tačiau nors patys sudėtingiausi laikai jau likę praeityje, Briuseliui dar teks išspręsti ne vieną problemą.

ES – didelė statybų aikštelė

ES galima palyginti su didelė statybų aikštele, kurioje nuolatos kas nors keičiasi. Skirtingose vietose kažkas yra tobulinama, kažkas griaunama, dar kažkas plečiama. Kaip rašo DW, statybos – tai nėra pats maloniausias dalykas, juk jos kelia daug triukšmo ir nešvarumų. Tačiau statybų sektoriuje kuriamos darbo vietos. Be to, statybų vykdytojai prisiima finansinę atsakomybę, statybininkai vykdo jų planus, tuo tarpu praeiviams tenka taikstytis su tuo, kas vyksta aplinkui.

Ar vertėtų dalyvauti rinkimuose?

Dėl užsitęsusios finansinės krizės ES didėja euroskeptiškų politinių pajėgų palaikymas. Panašu, kad tai turės įtakos ir šių metų gegužės mėn. įvyksiantiems rinkimams į Europos Parlamentą (EP). Rinkėjų aktyvumas pastaruosius keletą metų vis mažėja, tačiau šį kartą kandidatai į EP narius ketina pritraukti tautiečių dėmesį priešrinkiminėmis kampanijomis – pagrindiniai kandidatai pasirengę kautis televizijos debatuose.

Ar vertėtų tikėtis siurprizų?

Dėl rinkėjų balsų kovoja taip pat ir euroskeptikai. Jungtinės Karalystės (JK) Nepriklausomybės partija, Prancūzijos Nacionalinis frontas, partija „Alternatyva Vokietijai“ – visos jos reikalauja, kad eurointegracija būtų sumažinta. Tiesa, tai – vienintelis bruožas, vienijantis šias partijas. Ar to pakaks, kad euroskeptikams pavyktų suformuoti stabilų aljansą?

Krizės įveikimas

Situaciją euro zonoje pavyko stabilizuoti pasitelkus milijardines specialiųjų fondų lėšas. Dėl išorinės pagalbos ir radikalių vidinių reformų Airijai jau dabar pavyko išeiti iš stabilizavimo fondo pagalbos programos. Kitų valstybių dar tik laukia žingsniai šių valstybių biudžetų konsolidavimo link. Tuo tarpu Prancūzijai gresia užsitęsęs ekonominis nuosmukis.

Ar ES Bankų sąjunga taps panacėja nuo krizės?

Sėkmingas krizės valdymas reiškia kovą su krizės priežastimis. ES Bankų sąjunga, kuri turėtų pradėti savo veiklą dar šiais metais, taps bendruoju probleminių bankų priežiūros, gelbėjimo bei likvidavimo mechanizmu. Eiliniai mokesčių mokėtojai neprivalo gelbėti bankų sektoriaus, dėl kurio klaidų ant bankroto slenksčio kartais atsidurdavo net valstybės valstybės.

Perspektyvos bedarbiams

Vidaus rinkos sustiprėjimas visų pirma būtų naudingas 26 mln. ES bedarbių, kurie kritikuoja taip vadinamosios „troikos“ reikalavimus vykdyti reformas, susijusias su biudžetinių išlaidų sumažinimu. Kol milijonai europiečių neturės darbo, neverta tikėtis ekonomikos augimo. Briuselis planuoja padėti krizės apimtų valstybių jaunimui pasitelkdamas specialias įdarbinimo programas.

Konkurencingumo didinimas

ES būtina stiprinti ekonominį potencialą tam, kad būtų įmanoma išgyventi pasaulinės konkurencijos sąlygomis. Tam tikslui Europos Komisija (EK) ketina pasitelkti vidaus rinką bei prekybines sutartis su ES nepriklausančiomis valstybėmis.

Duomenų apsauga

Pagal ES teisės aktus, leidžiama saugoti duomenis, susijusius su telefono ir interneto ryšiais, iki dviejų metu. Tačiau ši situacija greitu metu bus pakeista. Šį pavasarį ES Teisingumo Teisme bus svarstomas duomenų apsaugą reglamentuojantis teisės aktas. Manoma, kad jis bus pripažintas netinkamu. Kaip teigiama 2013 m. gruodžio mėn. išplatintoje ekspertų išvadoje, ilgalaikis duomenų saugojimas pažeidžia asmenų teisę į privatumą.

ES – prieglobstis užsieniečiams

ES vykdoma politika dėl pabėgėlių sulaukia aršios kritikos, nes ES linkusi neatverti savo sienų tiems, kam reikia apsaugos. Tačiau ES šalių narių bei vyriausybių vadovai atsisakė keisti šią politiką nepaisant kelių šimtų pabėgėlių žūties Viduržemio jūroje. Briuselis 2014 m. ketina gerinti bendradarbiavimą su valstybėmis, iš kurių atvyksta pabėgėliai, o taip pat ir su tranzitinėmis šalimis.