Bijo tik karo

I. Vlasenka – vienas iš aštuonių svorio kategorijos iki 71 kg. kovotojų, suremsiančių pirštines dėl „KOK World GP 2014“ turnyro čempiono diržo.

Varžybų organizatoriai nuogąstavo, kad dėl Kryme kilusios ginkluoto konflikto grėsmės I. Vlasenka negalės iškopti į ringą, tačiau sportininkas sugebėjo atkakti į Vilnių. Tiesa, kelionė buvo ilgesnė nei įprastai.

Dėl uždarytos oro erdvės virš Juodosios jūros pusiasalio I. Vlasenka iki Kijevo turėjo važiuoti traukiniu.

„Sunku buvo čia atvykti. Išvažiuojant iš Krymo pasienyje stovėjo kariuomenė: vienoje pusėje – rusų kareiviai, kitoje – ukrainiečių. Bet pravažiavome ramiai, niekas nieko nelietė“, – DELFI penktadienį pasakojo kovotojas, likusį kelią iš Ukrainos sostinės į Vilnių nuskridęs lėktuvu.

Namuose I. Vlasenka paliko nežinią ir juridinį vakuumą, kurį užpildyti promaskvietiška Krymo vyriausybė mėgins sekmadienio referendumu. Jo baigtis politikos apžvalgininkams aiški iš anksto: neabejojama, kad laimės įstojimo į Rusijos Federaciją šalininkai. Nors tarptautinė bendruomenė nežada pripažinti referendumo, vyksiančio prižiūrint Krymą okupavusiems Rusijos daliniams, rezultatų, Kremliui jis taptų dingstimi pateisinti Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą.

Kaip į situaciją Kryme žiūri iš karštojo taško atvykęs I. Vlasenka? Jo žodžiais, nesvarbu, kas už ką balsuos, svarbiausia – kad nekiltų karas.

– Atleiskite už tiesmuką klausimą, bet kuo pats save laikote: labiau ukrainiečiu ar rusu? – DELFI paklausė I. Vlasenką.

– Aš – sportininkas, užsiimu sportu. Šiaip jau esu už vieningą Ukrainą, nereikėtų mums jos draskyti. Bet, kaip ir sakiau, esu sportininkas ir į politiką nelendu. Negaliu taip paprastai atsakyti į tokį klausimą, tuo labiau, kad pas mus gyventojai dalinasi į dvi stovyklas: vieni – už Ukrainą, kiti – už Rusiją. Kiekvienas turi savo nuomonę. Svarbiausia, kad dėl to neprasidėtų karas, viską dar galima išspręsti taikiai. Karas – blogiausia, kas gali atsitikti.

– Balsuoti sekmadienį Kryme vyksiančiame referendume nebespėsite?

– Ne, tuo metu dar būsiu čia. Už ką norėčiau balsuoti? Aš dar neapsisprendęs (šypsosi – DELFI). Bet manau, kad viskas baigsis gerai nepaisant to, kaip liaudis nubalsuotų.

– Gerai kam: Krymui, Ukrainai, Rusijai?

– Aš manau, kad jei nebus karo – tai jau gerai. Tikiu, jog žmonės susitars, ras kompromisą. Pačiame Kryme dabar nėra kažkokių neramumų tarp gyventojų, viską kontroliuoja Rusijos pajėgos. Taip, ten gyvena ir ukrainiečiai, totoriai. Bet ir pastarieji – jau už Rusiją. Na, gal ne visi, yra įvairių nuomonių. Viską nuspręs balsavimas.

– Taigi, nežinote, į kokią valstybę grįšite?

– Išties, nežinau – arba į Ukrainą, arba į Rusiją. Keista.

Pretendentų – ne vienas

Regione kibirkščiuojanti įtampa pačiam I. Vlasenka netrukdė pasiruošti kovoms Vilniaus ringe. Bent jau taip teigė pats sportininkas, kuris pasirodymą „KOK World GP 2014“ turnyre pradės ketvirtfinalio dvikova su Tadu Jonkumi.

Pastarasis savo pirmą varžovą vertina labai rimtai, nors favoritu nevadina nė vieno iš aštuonių atletų.

„Viskas bus aišku ringe. Dabar konkurentai gali gąsdinti, kiek nori, bet mes juk ne aktoriai. Pats esu puikios formos, tiesiog geriausios gyvenime. Mano tikslas – čempiono diržas, tuo labiau, kad kovos vyksta Lietuvoje“, – drąsinosi T. Jonkus.

Antras Lietuvos atstovas – Ernestas Dapkus – turnyro ketvirtfinalyje susikaus su moldavu Christianu Dorelliu. Į ringą taip pat kops Olandijos, Vokietijos, Belgijos ir Lenkijos sportininkai, o nugalėtoju taps tris varžovus ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale pranoksiantis kovotojas.

Varžybas organizuojančios Lietuvos bušido federacijos (LBF) prezidentas Donatas Simanaitis tikino, jog šis kovotojų aštuonetas yra pajėgiausias per Lietuvoje vykusių mišrių kovos menų turnyrų istoriją. Pasak jo, kovos iš „Siemens arenos“ bus parodytos 122 valstybėse.

Žiūrovų laukia ir keturios superkovos, kuriose Lietuvos garbę gins Valdemaras Kulda, Vėjus Vietrinas, Kęstutis Smirnovas bei Ignas Barysas. „KOK World GP 2014“ turnyras prasidės šeštadienį, 19 val.

„KOK World GP 2014“ turnyro ketvirtfinalio poros

Igoris Vlasenka (Ukraina) – Tadas Jonkus
Bekkouri Hamza (Belgija) – Alexas Wogelis (Vokietija)
Chrisas Baya (Olandija) – Karolis Lada (Lenkija)
Christianas Dorellis (Moldova) – Ernestas Dapkus

Vakaro superkovos

Mattiasas Ippsa (Olandija) – Valdemaras Kulda
Fabio Castello (Olandija) – Vėjus Vietrinas
Gregory Lenartas (Lenkija) – Kęstutis Smirnovas
Salvatore Cicerone (Italija) – Ignas Barysas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją