Balsavimo išvakarėse Europos Parlamento plenarinėje sesijoje vykusioje diskusijoje Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos vardu kalbėjusi viena šios rezoliucijos bendraautorių Lietuvos europarlamentarė L. Andrikienė apgailestavo, kad praėjusiais metais šios Tarybos narėmis trejų metų laikotarpiui buvo išrinktos valstybės, kuriose grubiai pažeidžiamos žmogaus teisės – Vietnamas, Kuba, Rusija ir kai kurios kitos.

„Rusija, pažeisdama tarptautinės teisės normas ir susitarimus bei sulaužydama savo įsipareigojimus, prieš keletą savaičių pažeidė suverenios valstybės Ukrainos sienų neliečiamumą ir pradėjo akiplėšišką karinę invaziją į šią šalį. Tokioms valstybėms ne vieta 47 narius turinčioje JT Žmogaus teisių taryboje, kurios pagrindinė misija – remiantis JT Chartija užtikrinti žmogaus teisių apsaugą visame pasaulyje“.

Didžiausios Europos Parlamento frakcijos atstovė reikalavo įvesti griežtus ir aiškius narystės šioje organizacijoje kriterijus, kuriais remiantis būtų balsuojama dėl šalių narystės šioje organizacijoje. „JT Žmogaus teisių taryba, jos narės privalo laikytis aukščiausių standartų ir normų žmogaus teisių apsaugos ir gynimo srityje, o kriterijų nesilaikymas gali ir turi būti pagrindas konkrečios šalies ar šalių narystės suspendavimui arba pašalinimui iš Tarybos“.

Priimtoje Parlamento rezoliucijoje nemažai vietos skirta žmogaus teisių pažeidimams Sirijoje, Pietų Sudane, Libijoje, Egipte, Centrinės Afrikos Respublikoje, Palestinoje, taip pat tokioms temoms, kaip vaiko teisės, religijos ar tikėjimo laisvė, moterų teisės, korupcijai ir kt.

Po savaitės į Ženevą dalyvauti JT Žmogaus teisių tarybos sesijoje išvyksta Europos Parlamento Žmogaus teisių pakomitečio delegacija, įgaliota Ženevoje pristatyti Europos Parlamento prioritetus ir poziciją žmogaus teisių garantijų ir apsaugos srityje.