Taip keliauti ne tik įdomu, bet ir pavojinga. 10 patarimų tiems, kurie nusprendė sėsti į mašiną ir leistis į kelionę pakvėpuoti tyru kaimišku oru.

1. Keliaukite keliais

Kur jūs bekeliautumėt, laikykitės kelių, net ir pačių prasčiausių – jie vis dėlto keliai. Išsukę iš kelio jūs rizikuojate užklimpti. Priklausomai nuo šalies ir gyventojų tankumo, rizikuojate patekti į didesnę ar mažesnę bėdą.

2. Savo bagažą sutvirtinkite diržais arba tinklu.

Jei vežatės kokius nors sunkesnius daiktus, būtinai juos pritvirtinkite. Važiuojant nelygiu keliu ar įvažiavus į duobę daiktai gali išsimėtyti ir netgi ką nors sužeisti.

3. Rinkitės įrengtas poilsiavietes.

Jei nenuklydote į visišką dykynę, visada anksčiau ar vėliau galite surasti įrengtą poilsiavietę arba kempingą su laužavietėmis. Nepamirškite susirinkti šiukšlių.

4. Degdami laužą laikykitės saugumo taisyklių.

Karštą sausą vasarą uždegti mišką ar durpes nesunku – tereikia nors vienam žmogui pamiršti saugumo taisykles. Pavyzdžiui, išvykstant užlieti laužą vandeniu.

5. Tinkamai laikykite vairą.

Važiuojant ne itin lygiu keliu reikia laikytis taisyklių, kurių pagrindinė – kad vairas iš rankų gali išslysti bet kuriuo momentu. Todėl rankas visada laikykite ant vairo.

6. Turėkite po 5 litrus vandens žmogui parai

Būtent tiek vidutiniškai turite visada su savimi turėti. Jūs gaminsite, gersite, gal prireiks švaraus vandens rankoms nusiplauti. Negalvokite, kad užteks tik tiek vandens, kiek išgerite per parą.

7. Kai kurios vandens ir maisto laikymo taisyklės

Užšaldykite tik tai, ką valgysite po trijų – keturių dienų. Ką suvartosite greičiau, galima laikyti indeliuose ar termosuose. Vandenį laikykite žemiau, kad nesušlaptų maistas.

8. Venkite stiklo

Nesivežkite butelių, ypač stiklinių, keliai gali būti neprognozuojami, o stiklas lengvai dūžta.

9. Pasirūpinkite pakankamu kiekiu kuro

Keliaudami nepažįstama šalimi pilkitės kuro, kai tik pamatote degalinę. Galite atsargos dėlei su savimi vežiotis kuro papildomai.

10. Jūsų automobilis – jūsų gyvenimas

Jei pasiklysite (kas mažai tikėtina GPS laikais), užstrigsite ar atsitiks kokia nelaimė, likite automobilyje. Jį lengviau surasti, ypač iš oro, nei žmones. Esant ekstremaliai situacijai kvieskite pagalbą ir neieškokite pagalbos pėsčiomis.


11. Pasirūpinkite ryšiais

Nesvarbu, kur nukeliausite, jūs turite būti tikri, kad jūsų telefonas veiks, todėl turėkite atsarginį. Kur nėra ryšio, pasirūpinkite palydoviniais telefonais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)