Visai netyčia tėvai sužinojo, kad Vilniaus miesto savivaldybės galvos nusprendė, jog mūsų vaikai nusipelnė eiti į tikrą mokyklą. Sulaukei šešerių – šuoliuok į paskirtą mokyklą.

Žinoma, pažadų būta gražių, neva paskirtoji mokykla bus pasirengusi priimti mažuosius, niekas nepasikeis, bus jiems ten nuostabu ir jauku. Tam, kad pasipriešinimas šiai idėjai nebūtų nepagrįstas, apsilankiau paskirtoje mokykloje. Keista tai, kad darželis, esantis prieš pat šią mokyklą, neliečiamas, pasisekė gi... Na, niekis, pasivaikšioti sveika, ne bėda.

Taigi, mūsų nykštukai nuo rugsėjo turėtų kartu su visais mokiniais linksmai įžygiuoti pro paradines duris, nes atskiro įėjimo nėra. Ką gi, tiek to, tegu pasistumdo, metas mokytis išgyvenimo. Persirengs vaikai bendram koridoriuje, kur pradinukai laksto. Vietos suolams nebus. Gal per daug norim, gerai jau...

Ikimokyklinukams skiriamos patalpos nemažos, tačiau vienai grupei, deja, nepasiseks, jie miegoti eis koridoriumi į patalpą, kur viskas atvira, siena moderni tokia... Žadėjo uždengti....Gal uždengs... Kaip šilumą gaudys neklausiau. Jei visgi ištrems, tikiuosi, kad mano vaikas paklius į tą laimingesniąją grupę. Kiekvienas už save...

Tiesa, mažieji džiaugtis galės, nes apie miegą ten kalba net neis, kam tas lovas pirkti, juk skambučių vaikų neišjungs, o kur dar bendras koridorius su pradinukais, jų tai tikrai neišjungsi. Tegu pratinasi prie triukšmo.

Bendra valgykla, į kurią reikia paėjėti, sporto salės rūsy, į kurį lipant pati stengiausi neišsitiesti, mat jungikliai kažkodėl tą dieną neveikė...Visi. Tačiau savivaldybėje juk protingi žmonės sėdi, jie turbūt geriau žino, kur ir kaip ikimokyklinukai turi žaisti. Tad mūsų nykštukams liko takeliai (tikimės neišklys, nes žaliuosiuose plotuose šunys aktyviai palieka savo dovanėles) ir sporto aikštynas – paleis mažuosius, ir bėgs ratais. Gal ir gerai... Reikia tikėtis, nenubėgs namo.

Tiesa, jei aš tokiomis sąlygomis sugalvočiau kurti privatų darželį, leidimo negaučiau. Mat jos, manau, neatitiktų higienos normų. Yra toks dokumentas, sveikatos apsaugos ministro pasirašytas... Tenka konstatuoti, kad savivaldybės galvos to įsakymo nė akyse nėra mačiusios, mat jis pažeidžiamas ne vienu ir net ne penkiais punktais.

Dokumentai, įsakymai - visa tai ne taip svarbu kaip vaikas. Kur jo teisės? Mes negalime rinktis – mokykla paskirta. Beje, kodėl ši mokykla? Nes ji pustuštė. Nelabai kas nori ten mokytis. Tad verbuojami pirmokai. Deja, iš mūsų darželio dauguma vaikų ten nesimokys, tad vaikai blaškomi veltui. Po metų jie vėl turės adaptuotis jau kitoje vietoje. Gal ir teisingai, reikia mokytis vaikus neprisirišti, nejusti sentimentų vietai, pedagogams, padėti tėvams suprasti, kad demokratijos čia nėra. Gyvenimas toks. Juk čia Lietuva - viskas įmanoma...

Beje, argumentas, kad taip kuriamos vietos darželiuose tiktų, jei tai nebūtų bandymas pirštu užkišti skylę skęstančiame laive.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro apie situaciją – ikimokyklinukų perkėlimą į mokyklas - pasiteiravo Vilniaus savivaldybės.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis:

„Vilniaus miesto tarybos sprendimu nuo rugsėjo 1 d. 17 darželių nebus vykdoma priešmokyklinio ugdymo programa. Šio amžiaus vaikams bus sudarytos sąlygos ugdytis šalia darželių esančiose mokyklų patalpose.

Pagal sprendimą 2014 – 15 mokslo metais  16 mokyklų patalpose įsikurs 30 priešmokyklinio ugdymo grupių. Pabrėžiame, kad priešmokyklinukai įsikurs ne mokyklose, o mokyklų patalpose, kurios atitiks visus tokioms patalpoms keliamus reikalavimus, t.y. vaikams bus  sudarytos visos sąlygos kokybiškam ugdymui: suremontuotos patalpos, nupirkti nauji baldai, lovytės, įsigytos ugdymo priemonės, numatytos erdvės vaikams žaisti, mokytis, ilsėtis. Į ugdymo įstaigos patalpas, kuriose įsikurs priešmokyklinukai daugeliu atvejų bus atskiras įėjimas.

Remonto darbams Tarybos sprendimu yra skirti 3 mln. litų.
 
Primename, kad 2013 metais sostinės mokyklose yra įkurtos 2 priešmokyklinio ir 2 ikimokyklinio amžiaus grupės“.