Kažkam paranku turėti dvasiškai palūžusią tautą, kuria galima manipuliuoti. Dvasiškai tvirta tauta žino ir savo praeitį ir tradicijas ir papročius. Lietuviai gi nebešoka tradicinių lietuvių liaudies šokių, nedainuoja tradicinių dainų, nebesivadovauja papročiais.

Didžioji jaunimo dalis pasakys, kas yra Prada, Gucci, Armani, Jimi Choo, Dolce & Gabbana (nenoriu nieko įžeisti) ir tik nedaugelis žino, kas yra Jonas Basanavičius, Jonas Vydūnas, Jonas Biliūnas. Kažkaip visi Jonai pasitaikė.

Lietuvos klasikai, darę įtaką tautos kultūrai, literatūrai - nepelnytai užmiršti. Kultūra - tai pagrindas tautai išlikti tvirtai. Pasidomėkime tuo, kas mums prie širdies. Lietuvos dvarai įrašyti į kultūros paveldą. Vieni sunykę, kiti - gerų žmonių dėka atstatyti. Šios dienos nuotraukų galerijos tema - kultūrinis paveldas - Siesikų dvaras.

Svetingas šeimininkas Audrys Matulaitis džiugiai mus priima ir aprodo dvaro valdas. Apsilankome ūkiniuose pastatuose ir pilyje. Mano svajonė - gyventi bokštelyje, grožėtis vaizdu per langelį ir rašyti... Nereali svajonė? Taip atrodė ir kitiems, kurie matė apleistus dvaro pastatus ir pasiryžusį jį atrestauruoti Audrio entuziazmą. Darbai užsisuko ir šiandien skaičiuojamas labai didelis indėlis Lietuvos labui.

Garbinga veikla Audriui yra įdomi. Jam prie širdies atradimai, kuriuos jis aptinka senoviniame dvare. Šiandien jis mums papasakojo dar visai naują savo atradimą ir įžvalgas, kas tai galėjo būti. Kol kas tai - paslaptis ir negaliu to viešinti. Tačiau klausytis pasakojimo buvo be galo įdomu.

Prisiliesti prie Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istorijos paveldo buvo labai simboliška tokią mums visiems svarbią dieną. Tie, kas susidomės dvaro istorija, ras informacijos šaltinių internete. Tačiau išgirsti autentišką pasakojimą iš žmogaus, užsiimančio garbinga atstatymo veikla, kur kas naudingiau. Todėl tikiu, kad atsiras norinčių aplankyti šį nuostabų statinį Ukmergės rajone Siesikuose.

Taip pat tikiu, kad vis daugiau žmonių susidomės kultūriniu Lietuvos paveldu ir nenukirs savo lietuviškų šaknų, nepraras savo dvasinės stiprybės. Sėkmės mums visiems prisiliečiant prie praeities. Domėkimės ja tam, kad turėtume ateitį...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!