Pernai metų vasarį iš „Teo LT“ generalinio direktoriaus pareigų pasitraukęs A. Šikšta buvo tituluojamas vienu geriausiai apmokamu vadovu šalyje. Indėlių ir investicijų draudimo direktorei Aurelijai Mažintienei buvo išsprūdę skaičiai, jog generalinis direktorius, vadovaudamas telekomunikacijų įmonei, per mėnesį galėjo uždirbti apie 80 tūkst. Lt.

Vis dėlto didelis atlyginimas A. Šikštos neužhipnotizavo. Šalia Vilniaus, „Le Meridien“ viešbutyje, vykusioje vadovų konferencijoje EBIT 2014 dabartinis TVM vadovas prasitarė apie telekomunikacijų bendrovės akcininkų nenorą sukurta verte pasidalinti su darbuotojais.

„Kai po dešimt metų praktikos turėjau diskusiją su investuotojais vienoje telekomunikacijų kompanijoje apie tai, kad 16 proc. biudžeto tesudaro personalo kaštai, o beveik 4 tūkst. žmonių grupė sukuria daugiau nei 40 proc. pelno (EBIDA), mes galėtume galvoti apie poros procentų pasidalinimą su žmonėmis. Man buvo pasakyta – tvarkoje, bet tai yra tavo klausimas, tu esi vadovas, mes tau mokame geriausią atlyginimą Lietuvoje. Man ilgai skaičiuoti nereikėjo. Pasakiau, kad mano vieno atlyginimo neužteks pasidalinti su 4 tūkst.“, - pasakojo A. Šikšta.

Vyras spėja, kad toks atsainus požiūris į darbuotojus turi būti keičiamas nuo pamatų – švietimo sistemos.

„Turime kuo skubiau daryti reformą mokslo srityje, pradedant nuo darželio – kad net valytoja būtų vadinama mokytoja, nes ji gali išmokyti tvarkyti namus, kad išmoktų vaikai gerbti paprasčiausią profesiją. Tuomet, manau, daug kas pasikeistų“, - kalbėjo buvęs „Teo LT“ vadovas.

Kaip pavyzdį, A. Šikšta paminėjo Izraelio sėkmės istoriją – jau raškomi prieš dvylika metų pradėtos aukštojo mokslo reformos vaisiai.

„Visos geriausios technologijos pasaulyje yra padovanotos žydų valstybės ir Izraelio laboratorijų. Izraelio valstybė neturi jokių iškasenų, jokių gamtinių resursų, kaip ir Lietuva, bet ji yra antra pasaulyje pagal savo aukštąjį mokslą“, - pastebėjo A. Šikšta.

Žinoma, TVM vadovas akcentuoja, kad darbuotojai turi ir patys daugiau galvoti apie tai, ką duoda įmonei.

„Ar dažnas darbuotojas, ruošdamasis darbui, pagalvoja, kokią vertę šiandien sukurs darbe – kokią vertę sukurs sau, kokią darbdaviui, kokią vertę pajus paslaugos vartotojai. Ir ar mes (vadovai – DELFI) galime suprasti, kaip ta vertė po mėnesio, ketvirčio bus padalinta?, - retoriškai konferencijos dalyvių klausė A. Šikšta. - Akcininkas turi dalintis aiškiomis proporcijomis su tais, kurie sukuria vertę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)