Iškilmingas renginys, kurios pagrindine tema tapo Rusijos pasakos apie „Ugnies paukštę“, truko lygiai 2 valandas ir nepaliko abejingų.

Specialiai į Sočį penktadienį atvyko ir Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris apžiūrėjo žaidynių kaimelį, aplankė savo šalies sportininkus ir dalyvavo vėliavos pakėlime.

V. Putinas gyvai stebėjo ir patį parolimpiados atidarymą.

Ukrainos parolimpinio komiteto prezidentas Valerijus Šuškevičius patvirtino, kad šalies neįgaliųjų rinktinė, kurią sudaro 23 sportininkai, taip pat dalyvaus žaidynėse.

Tačiau atidaryme dalyvavo tik vienas ukrainietis – Michailas Tkačenka. Jis net nemojavo stadione susirinkusiems žiūrovams bei nesišypsojo. Kitų 22 ukrainiečių nepasirodymas - neabejotina protesto akcija prieš Rusijos vykdomą agresiją Kryme. Nepaisanti to, ukrainietis buvo pasveikintas labai šiltai, o daugelis žiūrovų net pakilo iš savo vietų.

Tiesa, V. Putino reakcijos TV operatoriai neužfiksavo.

Ukrainiečio pasirodymas ceremonijoje – vaizdo įraše nuo 1:00.07 val.:

Žiemos parolimpinės žaidynės tęsis nuo kovo 7 iki 16 dienos. Sportininkai rungsis 5 rungtyse – slidinėjime, kalnų slidinėjime, biatlone, ledo ritulyje rogutėse ir akmenslydyje vežimėliuose.

Varžybose dalyvaus rekordinis sportininkų skaičius – iš viso 575 sportininkai iš 45 pasaulio šalių. Ruošiamasi išdalinti net 72 medalių komplektus.

Atidarymo ceremonijos eiga:

Lietuvos parolimpiečių Sočyje nebus – šiomis sporto šakomis užsiimančių neįgaliųjų sportininkų šalyje paprasčiausiai nėra. Nedalyvavo lietuviai ir ankstesnėse žiemos parolimpinėse žaidynėse, tik 1994 metais Lilehameryje jėgas pasitikrino slidinėjimo varžybose startavę Sigita Kriaučiūnienė ir Saulius Leonavičius, kurie aukštų rezultatų nepasiekė.

Tačiau Sočyje lankosi Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Vytautas Kvietkauskas, generalinis sekretorius Gintaras Zavadckis ir ministro pirmininko visuomeninis konsultantas neįgaliųjų klausimais Aleksandras Pacevičius.

Rusijos ambicijos didelės ir parolimpiadoje

Rusijos komanda pagal žiemos olimpiados iškovotų medalių skaičių užėmė pirmąją vietą, o ši netikėta sėkmė smarkiai padidino nacionalinį pasididžiavimą.

Šią savaitę duodamas vieną interviu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė viltį, kad šalies parolimpinė rinktinė irgi triumfuos, dalyvaudama visų penkių sporto šakų rungtyse – įskaitant rogučių ledo ritulį, kuriame rusų sportininkai varžysis pirmąkart.

Sovietų Sąjunga parolimpiniame judėjime nedalyvavo iki 1988 metų Seulo olimpiados, kai šalyje prasidėjo demokratinis persitvarkymas. Neįgalieji dažnai likdavo nepastebimi sovietinėje visuomenėje – daugelis jų neturėdavo galimybių išeiti iš savo butų arba netgi būdavo išsiunčiami į specialius internatus.

Rusijoje tebejuntama didelė neįgaliųjų atskirtis – tik neseniai pradėta investuoti į jiems pritaikytą miestų infrastruktūrą.

Maskvoje praeitais metais buvo įrengtos apčiuopiamos šaligatvių dangos sistemos ir garso signalai prie šviesoforų, padedantys orientuotis regėjimo negalią turintiems pėstiesiems.

Sočyje ketvirtadienį nuo oro uosto važinėjo žemagrindžiai autobusai, tačiau šio kalvotoje vietovėje išsidėsčiusio miesto centras išliko panašus į kliūčių ruožą: kai kurios rampos neįgaliųjų vežimėliams veda į niekur, o daugelis keltuvų buvo išjungti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (621)