„Kovo 10 d., t. y. pirmąjį Seimo posėdį, teikiame Seimo nutarimą dėl referendumo. Ir bus pateikimas. Ir, pagal Referendumo įstatymą, yra privaloma sudaryti ekspertų grupę. Todėl įpareigos Seimas nutarimu, kad ekspertai iki kovo 20 d. baigtų darbą. Ir per mėnesį, t. y. iki kovo 30 d. turi būti priimtas Seimo nutarimas dėl referendumo surengimo. (…) Referendumo data bus įrašyta nutarime: birželio 29-oji”, - po politinės tarybos posėdžio žurnalistams teigė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Prezidento rinkimų pirmasis turtas vyks gegužės 11 d., Europos Parlamento rinkimai – dviem savaitėmis vėliau, kartu su antruoju prezidento rinkimų turu, jeigu jo prireiks.

Ekspertai vieningai sutaria, kad prie rinkimų „nepririštas“ referendumas veikiausiai sužlugs.

Mat, labai vargiai tikėtina, kad jame dalyvaus pusė visų balso teisę turinčių piliečių – nepasiekus šios ribos, referendumas laikomas neįvykusiu.

„Tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas viliasi, kad referendumas įvyks nepaisant jam nepalankios datos. „Kaip agituosi“, - sakė R. Paksas, paklaustas, ar yra galimybė vien referendumui suburti pusę visų šalies rinkėjų.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius pakartojo, kad referendumo sėkmė, t. y. gyventojų pasisakymas prieš žemės pardavimą užsieniečiams, Lietuvai labai brangiai kainuotų.

„Man teko kalbėtis ir su teisininkais Briuselyje, jeigu galima taip išsireikšti. (…) Būtų kreipiamasi į Europos Teisingumo Teismą, ir Europos Teisingumo Teismas, mano manymu, priimtų tam tikrus sprendimus. Dėl to, kad Lietuva nevykdo įsipareigojimų (prisiiimtų – DELFI) stojant į Europos Sąjungą. Ir galimos tam tikros finansinės sankcijos“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Anot jo, pirmiausiai tai galėtų paliesti žemdirbiams išmokėtą europinę paramą – apie 25 mlrd. Lt. „Ir jie turi tam tikras galimybes stabdyti tam tikrą finansavimą žiūrint į ateitį“, - pridūrė A. Butkevičius.

Tuo tarpu referendumo iniciatyvinei grupei neįtikusios Vyriausiosios rinkimų komisijos vadas Zenonas Vaigauskas gali būti ramus. Valdantieji nesutaria dėl siūlymų versti jį iš posto. Anot L. Graužinienės, šie klausimai turi būti atidėti iki prezidento bei europarlamento rinkimų pabaigos. Tuo tarpu R. Paksas tebegrūmoja Z. Vaigauskui ir žada rinkti parašus dėl jo atstatydinimo.