Kaip praneša ITAR-TASS, masyvios pratybos pradedamos Lietuvos pašonėje – Kaliningrado srityje.

Anot naujienų agentūros, pratybose dalyvauja daugiau kaip 3,5 tūkst. karių iš motorizuotų pėstininkų dalinių ir 450 vienetų įvairios karo technikos: tankai, artilerija ir kt.

Šiuos veiksmus naujienų agentūra apibūdina kaip „netikėtą kariuomenės pasiruošimo patikrinimą“.

Kariuomenės atstovas Vladimiras Matvejevas ITAR-TASS sakė, esą Rusijos kariai pratybose atliko „gynybos ir puolimo“ veiksmus.

Seimo komitetai prašo NATO karių dislokavimo Lietuvoje

Pirmadienį į neeilinį posėdį susirinko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetai. Priimtas bendras pareiškimas dėl Rusijos veiksmų.

Artūras Paulauskas
„Galutinį tekstą iki 14 val. mes pateiksime viešai. Mes manome, kad Rusija vykdo karinę agresiją Ukrainos atžvilgiu. Ir pagrindinis tikslas yra nuversti dabartinę Ukrainos valdžią. Mes teigiame, kad šitie Rusijos veiksmai kelia pavojų ir Europos Sąjungos, ir NATO šalių saugumui. Ir turi būti imamasi, visų pirma, diplomatinių, politinių priemonių. Jos turi būti išnaudotos agresijai sustabdyti ir grąžinti Rusijos karinius dalinius į savo dislokacijos vietą“, - žurnalistams teigė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, „darbietis“ Artūras Paulauskas.

Pasak jo, NSGK ir Užsienio reikalų komitetas neapsiriboja raginimu taikyti visas įmanomas diplomatines priemones.

„Taip pat manome, kad NATO turėtų parengti karinius planus, kaip sustabdyti Rusijos agresiją, ir dislokuoti tam tikrą skaičių karių prie rytinių NATO sienų. Tai irgi, mūsų nuomone, būtų dabartinę Rusijos agresiją stabdantis veiksnys“, - sakė A. Paulauskas.

Rytinės NATO sienos, visų pirma, apima Baltijos šalis ir Lenkiją.

Apie Rusijos pratybas: lieka tikėtis, kad rytoj jos baigsis

A. Paulausko teigimu, Lietuvos saugumo padėtis vertinama „atidžiai ir rimtai“. „Imamos visos priemonės, adekvačios šitai situacijai“, - teigė NSGK vadovas.

Paklaustas, kaip vertinamos Rusijos karių pratybos Kaliningrade, politikas teigė, jog belieka laukti jų pabaigos.

„Tos pratybos – ne tik Kaliningrade. Yra visos Rusijos karinės pajėgos pakeltos, vyksta „patikrinimas“. Ir šiandien tas „patikrinimas“ turėtų baigtis oficialiai. Ar jis iš tikrųjų baigsis – mes pamatysim turbūt vėliausiai rytoj ryte“, - sakė A. Paulauskas.