Visapusiškai naudingi

Smidrai yra itin naudinga daržovė. Juose esantys fenolio rūgšties junginiai didina kraujagyslių sienelių tvirtumą ir elastingumą. Neturi riebalų ar cholesterolio. Tai taip pat yra puikus ląstelienos šaltinis. Nekaloringas, todėl tinka norint numesti svorio. Šparaguose daug baltymų, ląstelienos, vitaminų (A, B, C, T, K) ir mineralų (vario, mangano, magnio) ir karotino.

Šparagai turi labai daug maistinių skaidulų. Šimto gramų šparagų porcijoje yra maždaug 2,1 gramų skaidulinių medžiagų. Tyrimai rodo, kad valgant šparagus galima lengviau kontroliuoti diabetą. Ši daržovė taip pat veikia kaip diuretikas - skatina šlapimo susidarymą inkstuose, mažina skysčių ir kai kurių druskų kiekį organizme, užkerta kelią inkstų akmenų susidarymui.

Spalva parodo kilmę

Šparagų auginimo sąlygos turi įtakos jų spalvai, tad pažvelgę į juos galite nesunkiai nuspėti, iš kokios šalies jie atkeliavo. Prancūziški šparagai yra švelniai rožiniai, britiški ir amerikietiški – žali. Na, o ispaniški ir olandiški – balti.

Smidrus augina ir Lietuvoje, todėl pavasarį ir ankstyvą vasarą galite tikėtis prekybos centruose ar turgeliuose rasti šparagų, kurie gali atkeliavę iš lietuviškos dirvos. Ši daugybę naudingų medžiagų turinti daržovė kulinarijos ekspertų yra traukiama į karališkų produktų sąrašus. Tai atsispindi ir jos kainoje. Lietuvoje už kilogramą šparagų galite sumokėti nuo 15 iki 30 litų.

Paruošimas ir gaminimas

Šparagus paruošti yra labai paprasta. Reikia tik kruopščiai juos nuplauti ir nupjauti sumedėjusį koto galiuką. Norint išlaikyti šparagus šviežius, patariama suvynioti juos į drėgną rankšluostį ar įdėti į plastikinį maišelį. Tuomet galite juos tiesiog laikyti šaldytuvo daržovių skyriuje.

Jei planuojate šparagus gaminti greitu metu, tuomet įmerkite juos į indelį ar plačią stiklinę su vandeniu. Taip šparagai negeibs ir atrodys švieži. Smidrai – greitai gendanti daržovė, tad nereikėtų jos laikyti šaldytuve ilgiau nei dieną ar dvi, nes bėgant laikui šparaguose esantis cukrus virsta krakmolu ir sukuria medingą tekstūrą.

Verdami šparagai šiek tiek neįprastai – pastatyti. Tai galima padaryti juos surišus į ryšulėlį. Vandens reikia įpilti tiek, kad viršūnės nebūtų apsemtos. Taip jos virs garuose, taigi bus išsaugota daugiau naudingųjų medžiagų. Smidrai verdami nuo 3 iki 5 minučių. Priklauso, kokio dydžio yra stiebeliai. Svarbiausia visada atidžiai stebėti, kad šparagai nepervirtų. Išvirus šparagus, patartina pakišti juos po šaltu vandeniu. Tuomet stiebeliai bus stangresni.

Komentaras

Virtuvės meistras Linas Samėnas:

- Šparagai (smidrai) - ganėtinai kaprizinga daržovė. Reikia jos neperkepti, nepervirti, kitaip stiebeliai nugeibs, sudžius. Tačiau ši daržovė dėkinga tuo, kad gaminant užtenka šlakelio alyvuogių aliejaus ir jau garnyras ant stalo. Smidrai dera su žuvimi, balta mėsa, pavyzdžiui, vištiena ir viskuo, kas lengva ir neriebu.

Smidrai atsiskleidžia juos apvyniojus Prosciutto kumpiu ir kepant orkaitėje arba kaip pagrindinis sriubos ingredientas. Svarbiausia neapsunkinti šios daržovės sunkiais padažais, rinktis kuo kuklesnį būdą jos gamybai, tuomet bus ir skanu, ir maistinga.

Geriausia ruošti smidrus pavasarį, kai prasideda jų augimo metas. Tuomet būsime garantuoti, kad mus pasiekia šviežiausios daržovės.