Tačiau, VLK duomenimis, nežinodami, kad vaikai yra draudžiami valstybės, tėvai neretai sumoka dideles pinigų sumas už vaikams suteiktas paslaugas, kurias galėtų gauti nemokamai.

Visi vaikai iki 18 metų, taip pat bendrojo lavinimo, profesinių, aukštesniųjų ir aukštųjų mokyklų dieninių skyrių moksleiviai ir studentai gali nemokamai gauti pirminės priežiūros, ambulatorinės specializuotos ir stacionarinės sveikatos priežiūros, medicininės reabilitacijos, slaugos paslaugas.

Jeigu jaunuoliui jų reikia, dengiamos ir kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos priemonių bei ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidos.

Vaikams atliekami laboratoriniai kraujo ir šlapimo tyrimai, kurių pirmasis, jeigu vaikas gimė neišnešiotas ar po įgimtos infekcijos, atliekamas 1 mėnesio amžiaus kūdikiui, taip pat jis atliekamas kūdikiuo esant 5-6 mėnesių amžiaus, vėliau – 2-3, 6-7 ir 12-14 metų amžiaus vaikams. Pastariesiems taip pat nustatomas ir gliukozės kiekis kraujyje.

Ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų sveikata kartą per metus taip pat turi būti profilaktiškai patikrinama šeimos gydytojo.

Be to, vaikai nemokamai yra skiepijami nuo sunkių užkrečiamųjų ligų, tokių kaip tuberkuliozė, hepatitas B, kokliušas, difterija, stabligė, poliomielitas, B tipo Haemophilus influenza infekcija, tymai, epideminis parotitas ar raudonukė.

Tėvai, auginantys 6-14 metų amžiaus vaikus, gali nemokamai kreiptis ir dėl vaikų krūminių dantų padengimo silantinėmis medžiagomis.

Taip pat vaikams gali būti suteikiamos nemokamos medicininės reabilitacijos paslaugos.

„Ar vaikas gali gauti reabilitacijos paslaugas stacionare, ar ambulatoriškai, sprendžia gydytojas pagal vaiko sveikatos būklę. Svarbu žinoti, jog mažasis pacientas ir jo tėvai turi teisę pats pasirinkti, kur jiems parankiau vykti šių paslaugų“, – aiškino VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Alfredas Taminskas.

Pažymima, kad vaikai iki 8 metų turi teisę vykti į medicininės reabilitacijos įstaigas lydimi slaugančio asmens, o vyresni nei 8 metų vaikai tokią teisę turi nusprendus gydytojų konsultacinei komisijai arba jei turi negalią. Tuomet apmokamos ir vaiką slaugančio žmogaus nakvynės, maitinimo išlaidos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)