„Šie požymiai yra labai neraminantys, tai rodo tam tikrą pasiruošimą, aš dar nesakau okupaciją, prielaidų sukūrimą galimai tam tikros teritorijos okupacijai. Tai bet kokiu atveju yra smerktina. Tai rodo tam tikrą desperaciją ir suverenios valstybės teritorijos pažeidimą“, - žurnalistams penktadienį teigė ji.

Šalies vadovė pabrėžė, kad į įvykius Kryme turi reaguoti visa tarptautinė bendruomenė.

„Visa tarptautinė bendruomenė turi reaguoti į bet kokios suverenios valstybės teritorinio vientisumo pažeidimus. Tai privalu daryti visiems. Tai nėra toleruotina. Tai pažeidžia tiek Rusijos tarptautinius įsipareigojimus, tiek Rusijos-Ukrainos susitarimus, tiek visas Jungtinių Tautų konvencijas“, - teigė D. Grybauskaitė.

Savo ruožtu Lietuvos užsienio reikalų ministerija penktadienį kviečia Rusijos ambasadorių dėl krizės prorusiškame Ukrainos Krymo regione.

"Šiandien iškviesime Rusijos ambasadorių, kad paaiškintų savo šalies poziciją", - žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ukrainos vidaus reikalų ministras penktadienį apkaltino Rusijos pajėgas surengus „ginkluotą invaziją“ Kryme, teigdamas, kad jos šiame Juodosios jūros pusiasalyje praėjusią naktį blokavo vieną karinę bazę ir užėmė oro uostą.

„Tai, kas vyksta, laikau ginkluota invazija ir okupacija“, – rašoma vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo pareiškime.

Pasak A. Avakovo, naktį į penktadienį automatais ginkluoti Rusijos kariškiai atvyko į Sevastopolio ir Simferopolio oro uostus.

Prie Sevastopolio esantis Belbeko oro uostas užblokuotas, o Simferopolio oro uostas dirba įprastu režimu. Abiejuose oro uostuose šalia Rusijos kariškių budi Ukrainos VRM pareigūnai, bet jokių susirėmimų kol kas nebuvo, ginklai nebuvo panaudoti. A. Avakovas pridūrė, kad Rusijos kariškiai atsisako vesti derybas su Ukrainos atstovais, pareiškdami, kad neturi tam įgaliojimų.